Share

Ska småbystade kvinnor inte få ha BH, för att det finns en risk att barn ska använda dem?

Vad väger tyngst? Kampen mot störda ideal, eller rätten till att själv välja sina underkläder, oavsätt kroppstyp?

Kommer ni ihåg när det var livliga diskussioner kring en så kallad "BH för barn" i Lindex sortiment? Jag stötte på en artikel om detta i etern. 2005 fick de dra in en kollektion med små kupor och Disneytryck, men går du in i en Lindexaffär idag säljer de fortfarande storlek 65AA och Disney-BHar, liksom många andra kedjor. Det jag främst reagerar över är dock inte kedjornas sortiment, utan den debatt som följer på dylika upptäckter.

Se här och här och här. (Lite olika diskussionsforum som kom upp på googlingen)

Det är många som anser att dessa små storlekar inte borde säljas, eftersom de till synes riktar sig till barn, men också eftersom de "inte behövs."

Strikt talat behöver kvinnor med mindre byst än en genomsnittlig C-kupa inte BH för dess ursprungliga syfte, nämligen att hålla uppe en tung byst. Men idag är en BH så mycket mer än ett stöd. Det är en prydnad, det är ett skydd (om inte mot häng, så mot att visa allt) och det är en sexuellt laddat plagg - oavsett storlek. Dessutom skulle inte kvinnor med stora bröst heller behöva vackra BHar, de skulle kunna få stöd av sport-BHar precis lika väl. 

Jag anser det vara ganska töntigt att hävda att småbystade kvinnor inte borde ha BH för att det inte behövs. Poppare behöver inte ha hatt, tanter behöver inte ha piratbyxor, människor behöver inte ha tatueringar där de inte syns. Nej, de har det för att de vill och för att den kultur de lever i gör det normalt.

Men jag tycker absolut inte att icke könsmogna flickor ska ha BH, och jag kan även tycka att storlek 65AA är en överdrift. (Kan du inte BH-storlekar kan du läsa min lilla guide längst ned.) Dock tycker jag inte att vare sig storleken eller Disney-trycket i sig diskvalificerar dessa BHar. Det finns 11-åringar som kommit i puberteten och börjat få riktiga bröst, som behöver stöd eller i alla fall döljas lite, och då känns det nog bättre med en BH med Mimmi Pigg på, än en i svart spets. Det finns också vuxna kvinnor med mycket små bröst, som vill ha BH för att det är fint, passande eller kanske till och med för att få lite större bröst. Jag skulle säga att en BH är en betydligt bättre väg att gå än en operation.

Det jag skulle ha opponerat mig starkt mot i denna fråga, var om BHarna funnits på barnavdelningen och specifikt riktat sig till barn. Barn ska få vara barn, och även om det är ett fritt val att köpa dessa varor, ska inte handeln signalera att det är normalt med sexualiserade plagg på 8-åringar. Senast jag var på Lindex hängde dock dessa BHar på vuxenavdelningen, vilket i alla fall jag skulle tolka som att de var tillverkade för vuxna/ungdomar.

Småbystade kvinnor ska få ha BH om de vill. Storbystade kvinnor ska få slippa om de vill. Och tvärt om. Könsmogna kvinnor kan väl dessutom få välja en BH med ett barnsligt motiv på, om de nu vill det. Barn ska däremot inte ha detta plagg, inte för att det inte behövs, utan för att det som jag tidigare nämnde, har en sexuell underton. 

Om dessa BHar var riktade till barn, vilket vi aldrig kommer få ett ärligt svar på, är det absurt och fel. Men att det eventuella faktumet skulle omyndigförklara könsmogna kvinnor med små bröst, till den grad att de inte längre får välja själva om de vill ha BH eller inte, är precis lika absurt.

/Z
Kort guide till bröstbeklädnader

Bh-storlekar består av två mått. Vi tar BH-storlek 75B som exempel. Det betyder att den passar någon mäter (ungefär) 75cm under bysten. (Perspektiv på detta mått kan vara att en tjej med storlek XS eller 34 har ungefär 62 cm i midjemått, enligt H&M.) B:t berättar hur stora kuporna är. Detta mått är dock relativt. En BH i storklek 70C har precis lika stor kupa som 75B, även om den är mindre runt om. Likaså är en BH i storlek 80A lika stor i kuporna, men är större runt om. Någon med storlek 70B har alltså betydligt mindre byst är någon med 80B, trots att de har samma kupa.
 
Den minsta "vanliga" storleken, som finns i alla affärer, är storlek 70A. Ibland finns även 65B - mindre runt om, men lika stor kupa. 65AA, som det talas om här i inlägget, är alltså två storlekar mindre i kupa än 70A.
ShareKommentarer
Postat av: Anonym

smart resonemang!

2009-08-17 @ 12:16:56
Postat av: Johan Fridén

/agreeSå länge det inte explicit riktas till barn är det helt lugnt!

Dessutom kan väl de flesta barn inte köpa kläder i brist på pengar, så det är ändå föräldrarnas ansvar.

2009-08-17 @ 13:49:41
URL: http://www.johanfriden.wordpress.com
Postat av: Elin

Well written, Zetter

2009-08-23 @ 08:45:26
Postat av: pussy*power

Intressant blogg det här!

Apropå BH, jag som aldrig fick några bröst på 70-80-talet och aldrig heller fick uppleva en bh i min stl. Jag fick lov att använda mig av linne-toppar som slutade med en resår nedanför "bysten". Jag hade önskat att det fanns samma sortiment som idag när jag var 15-20 år och få känna mig som kvinna, men det tilläts inte eftersom handlarna inte hade så små stl. Idag har jag implantat och är stolt över det och handlar en av de allra vanligaste stl 75C.

Men dessa barn då! Jo många små flickor VILL själva ha "bh" för att kvinnor har det. Hur många barn har inte lånat mammas bh och satt på sig för att testa hur det känns att ha bröst? Jag tror varenda unga haft det, som ett sätt att hitta sin könsidentitet. Därför ser jag inte det som något fel. Och hade det funnits när jag var ung så hade jag köpt en...!

2010-01-25 @ 01:44:42
URL: http://pussypower.wordpress.com/
Postat av: T

Intressant blogg! Kommer att läsa mer. Jadu.. att hitta en bh, som passar, är ju ett rent helvete, när man har små tuttar. Och jag får höra kommentarer att jag ju inte "behöver" nån.. nähä. Vad vet dom om det. Jag har A kupa(utom ungefär veckan innan mens, då jag har nästan en hel kupa större), men jag tycker ändå att det gör ont när jag t.ex. springer eller hoppar(händer att jag springer efter bussen), utan bh. Har ammat barn, så de är ju inte direkt fasta längre heller. BORTSETT från att jag kan vilja ha bh för att inte bröstvårtorna ska synas genom tröjan, eller det ska skava så jag får sår. Eller BARA FÖR ATT DET ÄR SNYGGT.morrar Äh.. puckat, att diskriminera tjejer med små bröst. jag vet ju att det finns dom med ÄNNU mindre bröst(har ju iaf en handfull), och om JAG har svårt att hitta bh, vad som då inte dom ha..Tack som sagt. Återkommer!

2010-08-29 @ 21:33:36
URL: http://tempelgudinnan.wordpress.com/
Postat av: Sara

Jag är smal med väldigt små tuttar. De har till och med krympt sedan jag var tonåring. Men då använde jag inte BH. Bomullstopp var mycket skönare. Nu däremot när jag trivs bäst i och uttrycker min personlighet i klänningar och andra typiskt kvinnliga plagg så vill jag ha BH. Främst för att en vadderad sådan gör det mycket lättare att få kläderna att sitta snyggt. Min storlek är 65A. Och den är svår att få tag på i modeller som är någorlunda neutrala. Det jag eftersöker är en BH som fyller ut mina kläder och som ger mig de bröst som borde sitta där. För jag vill inte lägga mig under kniven, när jag exempelvis tränar är det väldigt praktiskt att ha små bröst och jag tycker om dem som de är!Jag har hittat en modell som fyller mitt krav. Det är väl tur det, men jag önskar att jag kunde få lite mer valfrihet.

2011-02-12 @ 19:26:28
URL: http://sockertrassel.blogspot.com
Postat av: camilla

små flickor får inte ha bh på dej

nej nej nej nej nej nej nej nej nej

nej nej nej nej nej nej nej nej nej

nej nej nej nej nej nej nej nej nej

nej nej nej nej nej nej nej nej nej

nej nej nej nej nej nej nej nej nej

nej nej nej nej nej nej nej nej nej

nej nej nej nej nej nej nej nej nej

nej nej nej nej nej nej nej nej nej

2011-06-30 @ 23:29:42
URL: http://wwwaromabutiken.se
Postat av: Anonym

Jag är 13 år och köpte idag min första bh, från lindex. Jag tycker att det är bra att de har lite mindre storlekar, så att i princip alla som vill kan hitta en bh som passar. Den jag köpte nu var 65A och den passar perfekt! Jag tycker deras sortiment är jättebra. När man är i min ålder känner man sig liksom "stor" och mogen med bh, säger även mina kompisar jag pratat lite med. Har faktiskt googlat runt lite och de flesta vuxna är jätteskeptiska till detta, skönt att läsa den här texten! Tack :)

2013-07-03 @ 22:22:49
Postat av: leesie

tycker detta med att BH (och andra plagg) är svårt att få tag i i "vanliga" affärer för små bystade kvinnor gäller även oss stor bystade, jag har ändå inte gigant-bröst men de är normalt runt 95D och det är ibland sjukt svårt att hitta BH och andra kläder som sitter bra och man gillar att ha på sig. En gång provade jag 9 BH på KappAhl, där jag brukar hitta något som passar, köpte inte en enda trots stort behov. Inte nog med att olika modeller var olika stora de satt konstigt och brösten blev konstiga :P
När jag började med BH hade min mamma tjatat om det säkert 1 år, jag hade C kupa! Långt och invecklat. Önskar lycka till till alla som letar bra BH!!

2014-03-22 @ 08:58:20
Postat av: Emilie

Hej hej! Har just hittat denna blogg och det är mycket intressant läsning! Nu skulle jag vilja skriva en lång kommentar men har ont om tid så jag slänger in ett litet tips till er bh-sökande läsare istället. Jag har stora bröst och är smal runt om och det var i princip omöjligt för mig att hitta bhar tills jag upptäckte Change. Jag bor i Stockholm visserligen men tror att de finns i andra städer i Sverige också. Toppenbra storlekar för alla! Från 60 till 95 i omkrets i kuporna A till K, bara att välja och vraka! Finns alltid något som passar :) lycka till!

2014-04-09 @ 16:36:31
URL: http://emiliejenny.blogg.seKommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0