Share

Finns det någon där ute som fortfarande tvivlar?



Finns det någon där ute som fortfarande tvivlar på att vi gör kvinnor till objekt? Att vi startar i tidig ålder? Att detta är just ett skapande och inte något medfött? Vad kommer dessa flickor värdera sig själva utifrån? Sin intelligens och sitt mod, eller sitt hår, leende och höftvickande?

Jamen sånt där gör vi ju inte i Sverige. Jo, det är precis vad vi gör varje gång vi köper en klänning till lillasyster och lego till lillebror. Varje gång vi säger "oo, vad söt du är idag!" istället för "haha, vad rolig du är idag!" till en liten flicka. Varje gång vi tittar på skönhetstävlingar för kvinnor och inte betänker varför de inte existerar för män. Varje gång vi säger att den våldtagna kvinnan med utmanande kläder får skylla sig själv. Varje gång vi påpekar kvinnliga politikers hårfärg och manliga politikers uttalanden. Varje gång vi himlar med ögonen åt kvinnan som tog illa upp av de sexistiska skämten om hennes bröst. Varje gång vi förvånat frågar tjejen om hon verkligen har skrivit det där alldeles själv. Varje gång vi utför dessa handlingar och en miljon andra är vi skyldiga till att fortsätta väva den väv som fångar in oss själva i fasta könsroller, där kvinnan är kropp och mannen är förnuft.

Vad är det nu igen som skiljer oss från djuren? Ja, inte var det kroppen i alla fall.

Vi är precis likadana, det är bara så mycket lättare att se förtryck när det kommer från en annan kultur. "Jamen i Amerika är allt så överdrivet, de är lite smågalna, det vet ju alla" Och så ursäktar vi dem och missar den spegel de utgör för oss själva på en och samma gång. För det värsta är kanske inte dessa groteska skönhetstävlingar för småflickor, utan de osynliga strukturer som gör att dessa tankegångar ostört kan genomsyra hela vår kultur.

Jag vill bara plocka upp de små flickorna i knät och viska: Du behöver inte glittra för att bli en fullvärdig människa. Jag tycker att det du sa nyss var väldigt intressant. Berätta mer.

/Zäta




Share



Kommentarer
Postat av: freja

yes, just precis. två mil från skolan och närmsta stad. fast jag tänker aldrig att det är landet. blir jämt lika förvånad när någon säger att jag bor på landet, visserligen är det kohagar och ladugårdar överallt omkring mig men jag tänker inte landet ändå. hm.



haha oj, verkligen.



vrekligen sjukt tv-program. och mödrarna som jämför detmed fotboll, som om det vore rätt av föräldrarna att pusha på barnet på det där sättet där då eller?



blir så irriterad när människor påstår att sverige är jämställt. hell no! och föräldrar som säger att de inte alls tvingar in barnet i någon könsroll, men ändå är det en spiderman-dräkt deras son får i julklapp och inte en prinsessklänning. för då kanske barnet blir retat på dagis. vilket bara visar hur påverkade de små barnen redan är av alla normer. treåringar som retas för "sånt där håller bara tjejer på med".



reeeetardeeed



2009-11-11 @ 20:40:31
URL: http://labyrinter.blogg.se/
Postat av: Candy

Jag funderar sjukt ofta på varför det inte finns Top Model för män och skönhetstävlingar för män. Eller kanske finns det, men det är ändå ingenting som syns. Jag tycker att skönhetstävlingar för män borde startas med! Det kan väl inte vara så att det inte finns något intresse? =S



Däremot förstår jag inte varför det skulle vara fel att köpa lego till lillebror och klänning till lillasyster? Det beror ju på anledningen till att man gör det och vilka leksaker och kläder man köper i övrigt, tycker jag. Får jag barn kommer jag att ge dem både så kallade flickiga saker och pojkiga saker, oberoende av deras kön. Men jag vill ju helst slippa bli anklagad av hardcorefeminister för att bidra till könsroller genom att köpa en klänning till min dotter. Är könsroller verkligen det allra värsta att fokusera på? Och spelar det ingen roll att jag även köper lego till min dotter? Barbie till min son?



Och att fråga en tjej om hon verkligen skrivit något helt själv... så länge man ställer samma fråga också till killar tycker i alla fall inte jag att man bidrar till könsrollerna. Däremot, genom att fråga människor överhuvudtaget om de skrivit eller gjort något själva... det är att nedvärdera människor i allmänhet tycker jag. Som att man inte tror på folks förmåga att kunna skita ur sig något bra.



Håller i alla fall med dig om att det sker i Sverige också. Och en gång när jag diskuterade mensbidragens vara eller icke vara med en brud, var hennes argument till att vi borde ha det: "Tjejer måste ju sminka sig! Något kan vi väl få gratis!" Jag bah: "EH, vem har sagt att tjejer MÅSTE sminka sig? Vi föddes knappast med spegel och läppglans i hand. Varför förväntas det att vi ska sminka oss? Det ska vara enes eget val." Och hon bah: "Det är inte mitt fel att du föddes som man!" EH, OKEJ?

2009-11-12 @ 05:38:32
URL: http://eyecandy.devote.se
Postat av: Linda - Rosa chica

Det är så att jag och min pojkvän ska försöka samla pengar och åka utomlands nästa år. Så om du vill hjälpa oss, kolla bara på någon av mina videos i bloggen. För vi får pengar då. Så hoppas du vill hjälpa oss :D Tacksam om du gör de (a)



// http://www.rosachica.blogg.se

2009-11-12 @ 06:58:31
URL: http://rosachica.blogg.se/
Postat av: Zettermark

Freja: Precis! Det roliga med genusvetenskapen är att man får veta varför :)



Candy: Ojoj, jag kanske uttryckte mig klumpigt. Jag menade precis vad jag sa - om man köper en klänning till tjejen och lego till killen. Punkt. Om man sedan byter nästa jul eller gör tvärt om på födelsedagarna förhindras såklart effekten.



Haha! Hardcore-feminist! Jag är smickrad. Men poängen med de flesta av mina blogginlägg är som du kanske märkt inte att tala om för folk hur de ska leva - utan att försöka visa att det finns andra sätt att leva på OCH att många av de saker vi gör bottnar i könskodade värden. Om det sedan är hemskt eller inte att vi fattar beslut på dessa grunder, är upp till var och en att bestämma. Jag tycker det är fel att kvinnor ses som andra klassens medborgare - och försöker därför uppmärksamma några av de faktorer som skapar denna underordning. Sedan får folk gärna raka sig både här och var, det lägger jag mig inte i.



Och apropå sminket måste jag tyvärr ge din kortsynte vän lite upprättelse. Jag inser att hon antagligen inte såg det strukturella problemet som gör att kvinnor i högre grad förknippas med sin kropp än män, men det ÄR viktigare för kvinnor att se bra ut (sminka sig) än det är för män. Det uppstod ju liksom inte ur intet, dessa skönhetsideal. Att däremot anklaga dig för att vara man - DET var bara fel.



2009-11-12 @ 09:34:02
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Lis

Om du inte gillar orden "aldrig" och "alltid", vad gör uttrycket "varje gång" så annorlunda?



Fint resonerat annars, bara undrade.



Puss / Lis

2009-11-12 @ 22:18:23
Postat av: Zettermark

Nej det är förstår inte annorlunda taget ur sitt sammanhang. Men där ovan menades det ju som ett mantra att när du gör detta- och detta - och detta -varje gång du gör det. Men visst är det inkonsekvent av mig.

Dock ogillar jag ju inte orden "alltid" och "aldrig" som ord och alltid (haha), utan när de slängs ur på ett obetänksamt sätt som sårar. Blev det klarare alls av detta?

2009-11-12 @ 22:31:05
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Lis

Yes, klart som korvspad.



Puss / Lis

2009-11-13 @ 14:38:33
Postat av: Sofia i London

Fast jag säger "Har du verkligen ritat/skrivit/gjort det där själv!?!?" lite hela tiden till de små tossingarna runt omkring mig. Mest så att de ska känna att jag är megaimponerad och tror att det är en vuxen som gjort det typ. Har aldirg tänkt på att det skulle vara nåt man gör till flickor mer än pojkar. För övrigt har du så rätt så rätt

2009-11-14 @ 01:56:22
URL: http://sophedeluxe.devote.se



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0