Share

Bara en docka?

Bild hittad på VSASS, som i sin tur hittat den här.

Från midjan och nedåt ser hon ut precis som en smal nioåring. Ovanför som en opererad 25-åring. Snyggt, verkligen.

Som om vanliga provdockor inte gav oss tillräckligt med komplex. Jag har svårt för smalhet-är-hemskt-debatten, eftersom den tenderar att dra alla över en kam (se gärna inlägget om smalhet under Best of), men här är det allt för tydligt. Här är det alltför tydligt hur fel det blir när man försöker klämma in alla skönhetsideal på en person. D-kupa, 55 cm midjemått och pojkrumpa går helt enkelt inte ihop. Det ser bara lätt groteskt ut.

Smalhet i sig är inte dåligt. Missbruk av mat, kvinnokroppar och hälsa är dåligt. Och att provdockor, denna otroligt normerande och starka kraft över vårt utseende, ska får se uppenbart svultna och opererade ut är bara fel. FEL. Jag såg ett klipp på kunskapskanalen för ett par månader sedan, om just provdockor. En representant för Åhlens pratade om de plus-size-provdockor som de har till sin Plus-kollektion. "- Men varför använder sig inte fler affärer av dessa realistiska provdockor?" "- Ja, en förklaring kan väl tyvärr vara att de kläder som sitter på de större dockorna säljer mycket sämre..."

Desillusionerad är bara förnamnet.

Jag tycker att storlek 38 är vackert. Jag tycker inte att det är vackert att se ut som en nioåring och ha D-kupa. Modeindustrin håller tyvärr inte med. Men den här utvecklingen måste vändas innan ännu fler faller offer för den. Den måste vändas nu.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Cornelia

sv: åh ja jag med! fast har ingenting därifrån, men vill ;) jag är inte så mycket för guldsmycken, fast tycker såklart att de är fina, men inte på mig ;)

2009-11-15 @ 21:48:04
URL: http://aiilenroc.blogg.se/
Postat av: Cornelia

sv: åh ja jag med! fast har ingenting därifrån, men vill ;) jag är inte så mycket för guldsmycken, fast tycker såklart att de är fina, men inte på mig ;)

2009-11-15 @ 21:48:07
URL: http://aiilenroc.blogg.se/
Postat av: Felicia

Sv: Ja, Freud eller hans följeslagare Jung. Det var nog någon av dem jag bangade in i :)



Kul att du nämnde just Åhlens, när jag genade igenom butiken på väg till bussen härom dagen slängde jag ett öga på deras srumpbyx- och leggingsskyltning de hade i butiken. Varenda en av dockorna hade väldigt, väldigt, väldigt smala ben. Nog för att det finns personer i världen som är väldigt smala ben, inget att ringakta. Men alla är banne mig inte det!

2009-11-15 @ 22:19:36
URL: http://vykorttillminsyster.blogg.se/
Postat av: Candy

Det bästa vore ju om de kunde visa modeller & provdockor av alla de slag! Mulliga, normalsmala, spinkiga, tjocka, stora bröst, små bröst... jag menar, så ser det ju ut på riktigt, med varierade kroppar, så varför inte i modevärlden också? Men de fascineras säkert av det lite ouppnåeliga och orealistiska idealet... hm.



En dag såg jag en provdocka som var: färgad, nästan plattbröstad och hade muskulösa armar. Det var väldigt häftigt att se. För hur ofta händer det? För mig var det första gången.



Jag undrar bara vad en pojkrumpa är? =S Jag får väldigt jobbiga associationer till det eftersom pojkrumpa är ett slags angrepp som ofta används när man mobbar smala personer. Bara för att man har liten rumpa ska man väl inte anklagas för att se ut som en kille?



Svar: Tack! Haha, jaaaaaaa, Skinhead Barbiedoll ser jätteglad ut och jag bah: DRYG Roligt.

2009-11-15 @ 22:43:56
URL: http://eyecandy.devote.se
Postat av: cilla

Till skillnad från ärftlig sexuell läggning, kriminalitetssynsätt och fetma? Ville jag kanske lite få fram.

2009-11-16 @ 15:13:09
URL: http://sparvagnsbetraktelser.blogg.se/
Postat av: Vifsla

Ta mej fan, en barbie i fullstorlek. Tusan så obehagligt.

2009-11-24 @ 08:39:44
URL: http://www.welest.blogspot.com



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0