Share

"Mamma, jag har hittat en liten liten snopp i min snippa!"

Jag var på en fantastisk föreläsning om det kvinnliga könsorganet idag. Alla Uppsalabor borde förövrigt besöka Sexdagarna som idag och imorgon pågår på GH nation. Gratis, lärorikt och kul med öppna seminarium, informationsbord och konstutställning! Jag sitter där vid RFSL Uppsalas bort och ser representativ ut, typ.

Jag har prat at förut om hur bortprioriterad fittan är både akademiskt och kulturellt. Har du exempelvis kollat på kuriosan i en sexbutik någon gång? Snopp-pasta och... bröstpasta. Snopp-iskuber och... bröst-iskuber. Snoppgodis och... bröstgodis. Var är snippgodiset?! Och ge mig inte den lama ursäkten att det är svårt att göra. Går det att göra kex i form av mumintroll går det att göra dem i form av fittor.

Citatet i rubriken kommer från systerdottern till Susanne Larsdotter, som höll i föreläsningen. Det är förstås väldigt gulligt, men också lite sorgligt. Även små barn behöver namn på sina könsorgan och delarna på dem. Det behöver inte vara mer explicit än "det där lilla knappen heter klitoris och kan vara lite skön att ta på."

En annan intressant sak jag fick lära mig var angående den ständigt diskuterade frågan om det går att se på en kvinna om hon har haft sex (det vill säga penetrerande/omslutande samlag). Jag tycker att det i sig är en livsfarlig fråga, eftersom den implicerar att det vore relevant huruvida en kvinna är oskuld eller inte och så kommer hela kvinnan-har-ingen-egen-sexualitet-och-fittan-är-till-för-kukens-skull-paketet med på köpet. varför pratar ingen om huruvida det går att se på en snopp om en man har haft sex eller inte, liksom? Men i denna kontext, där jag säkert får tala till punkt, finns viktiga parametrar att ta upp. Mödomshinnan existerar, som ni säkert vet, inte. Den ring av slemveck som sitter en liten bit in i slidan kallas för slidkrans och är inte alls någon hinna. Den påverkas normalt inte av samlag, utan är tillräckligt töjbar redan från början. Om en kvinna blöder vid första samlaget kan det bero på att hon har en ovanligt trång eller oveckad slidkrans, men oftast beror det på att hon inte var tillräckligt våt och upphetsad så att friktionen mot den känsliga slemhinnan i slidan skapar blödningar. Allt detta gäller dock könsmogna kvinnor. Det finns nämligen fall när det går att se om penetration har ägt rum, och det är på prepubertala barn, vilket kan användas i övergreppsutredningar. För det allra mesta är detta som tur är inte aktuellt, vlket gör att det är helt lugnt att avfärda hägrande oskuldsdiskussioner med att det inte alls går att se på kvinnor huruvida de har haft en penis i sin slida, utan att det handlar om maktförhållanden där männens lust smäller högst.

Jag lärde mig en massa annat roligt, men det kommer kanske en annan dag. Besök GH klockan 13-17 imorgon och bli vis och peppad du med!

/Zäta
ShareKommentarer
Postat av: Sofia i London

tankte pa det en gang nar jag o en van stod o tittade pa "fracka grattiskort". Massa snoppor o brost, men inga snippor. Sa himla bajs.

2010-04-20 @ 11:39:39
URL: http://sophedeluxe.devote.se
Postat av: Johannes

Snippgodis:

http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article6015551.ab

2010-04-20 @ 12:30:34
Postat av: Zettermark

Hahaha, fail med porrgodis i matafärren! Najs att det fanns fittor, onajs att de inte vågade benämna dem i artikeln.

"Och det var barnen som hittade de här sakerna bland godiset. Snoppar och tuttar och kvinnliga könsorgan."

2010-04-21 @ 10:33:15
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Johannes

Det vore mig främmande att försvara Aftonbladet, men i bildtexten nämns i alla fall "skumsnippan" bredvid "gelésnoppen". Citatet återger väl hur mamman uttryckte sig – vilket förstås är ett ypperligt exempel på just problemet du lyfter fram: orden "snoppar" och "tuttar" har ungefär samma lekfulla, lite barnsliga stilvärde, men snipporna kunde hon bara nämna med en klinisk omskrivning.Jag undrar jag om hon hade hon blivit lika upprörd och gått till tidningen om det "bara" hade varit snopp- och tuttgodis?

2010-04-21 @ 16:26:52Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0