Share

Självrespekt eller inte

Alltså sådant här gör mig riktigt arg. Att en kille kan ta sig rätten att bedöma och anmärka på tjejers utseende publikt. Vad lever vi i för sjukt samhälle där detta är ett sätt att få många bloggläsare?

Det kan visserligen hävdas att tjejerna självmant skickar in bilderna, och det är ju sant. Men det bakomliggande fenomenet - där mäns blickar är det viktigaste för kvinnors uppenbarelse blir äckligt tydligt här. Det finns så många skäl till varför det är fel att jag inte vet var jag ska börja. För det första ser de flesta tjejerna världigt lika ut. De har långt hår, är mycket sminkade, visar klyfta och spärrar upp ögonen på bilden. Vad finns det för alternativ skönhet att identifiera sig med? Den tjej som har cykelhjälm, antydan till dubbelhaka och inget smink blir förstås satt i kategorin Herregud.

Det bästa utlåtandet är Bångevarning. En sexualisering som tydligt visar att det inte handlar om någon slags "objektiv" bedömning av skönhet - utan en "liggbarhet" ur ett manligt perspektiv. Det märks även i hans svar.

Hur kasst självförtroende har de här tjejerna när de tror att en random snubbes bedömning av deras utseende ska leda till något gott? Hur kasst självförtroende skapar detta hos alla de osäkra fjortonåring som läser och inser att de inte alls har vare sig klyfta, putmun eller perfekt hy?

Peter är självklart inte ensam om att skapa ett samhällsklimat där tjejers utseende är viktigare än insidan och där det är upp till män att besämma värdet på denna utsida, men han bidrar i allra högsta grad. Han har en minst sagt dålig förebild i syrran Kissie (det är så han blev känd från första början), men det är ingen ursäkt. Jag säger som Hanna Friden - skärpning killen.

Självrespekt. Jag vill införa en obligatorisk kurs i högstadiet som går på djupet av dagens skönhets- och porrindustri (på ett lämpligt sätt) och vad den gör med unga tjejers uppfattning om attraktivitet och värde. "Det är insidan som räknas" i all ära, men de tonårstjejer som försöker överleva i den här världen med bibehållen självrespekt behöver lite mer kött på benen än så.


/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Amanda Svalin

Det är så synd att unga tjejer tror att deras värde sitter i att de betraktas som snygga. Så många faller för den myten. På tv har det gått inflation i stylingprogram och den stora majoriteten som görs om är kvinnor. Att vara "last season" är att vara lite mindre värd, lite mindre repspektabel.

2010-08-01 @ 18:35:03
URL: http://lilithsvalin.wordpress.com
Postat av: Zettermark

Jag vet, det är helt galet. Och jag känner igen mig i tankegångarana från när jag själv var yngre, trots att jag alltid ansågs smart och duktig och hade rätt bra självförtroende ändå. Det hjälper inte när världen skriker DU ÄR FUL OCH ALLTSÅ LITE MINDRE VÄRD.

2010-08-01 @ 18:58:04
URL: http://[email protected]
Postat av: Dvärghundspossen

Jag tror ändå det finns sånt som är mycket skadligare än denna sajt. Många genomskådar väl ändå och blir mest äcklade av den här typen av öppet sexualiserad bedömning, där "bångevarning" är högsta poäng. Men kolla på all kultur där tjejens roll är reducerad till utseende, men där det är typ eteriskt vackert och lite inte-av-denna-världen som gäller, mer romantiskt än sexualiserat. Finns ju hur mycket filmer, låtar, böcker osv som helst som romantiserar att nån snubbe blir kär helt baserat på tjejens utseende... Jag kan tänka mej att sånt gör värre skada, just för att det är lite mer subtilt och tjusigt.

2010-08-01 @ 19:24:18
URL: http://dpossen.blogspot.com
Postat av: Zettermark

Dvärghundspossen: Det har du helt rätt i, men jag tyckte det var provocerande just att det var så öppet och också konkret en kille som verkligen bedömde tjejers utseende. Visst är det subtila viktigt, men för de tjejer som verkligen läser hans blogg och skickar in bilder har det tagit en konkret form som reagerade på. Sedan är det klart att Peter inspireras av allt det där andra, allt hänger ihop - men det gör inte hans tilltag okej.

2010-08-01 @ 20:48:51
URL: http://[email protected]
Postat av: Dvärghundspossen

Nej, jag tycker inte heller det är okej. Det var mer en reflektion bara... att när man ser nånting som man tycker är helt sjukt sexistiskt, så finns ofta samma budskap i mer "sofistikerad" form lite överallt i fullt respekterad kultur.

2010-08-01 @ 23:20:23
URL: http://dpossen.blogspot.com
Postat av: Blomma Bladsdotter

Jag älskar din blogg!

2010-08-02 @ 12:49:24
URL: http://bladsdotter.blogspot.com
Postat av: Elin

Intressant att läsa både dina och "dvärghundspossens" reflektioner. Och jag hpller med. störd sida.

2010-08-02 @ 15:09:59



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0