Share

Det här med "hen"

Alla som vet vad det betyder verkar ha en åsikt om det. "Det låter bara onaturligt" "Det är världens bästa ord, alla borde använda det jämt!" "Det är en intressant språklig konstruktion"

Jag har såklart också en åsikt. (Det är lite vad jag gör, liksom.) Jag tycker att det är ett finfint ord som vidgar möjligheterna för hur vi kan tala om och förstå kön. Varför ska det bara finns två?

Den filosofiska och konstruktivistiska sidan av det tilltalar mig alltså, men den praktiska användningen är också stor. När vi pratar om en person vi inte vet könet på, tillexempel en uppdiktad person behöver vi inte köna denne. Uttryck som: "Kassörskan var snabb. Hon kunde sina saker. / Mekanikern var jobbig. Han var så noggrann." lir annars lätt väldigt stereotypa (som här) eller provocerande/osannolika när vi vill vända på perspektivet och skriva "hon" om mekanikern. Enkel lösning: Hen!

På samma sätt skulle det kunna vara användbart i lagtexter eller andra neutrala sammanhang där "han" förut användes slentrianmässigt. Det är förresten en deprimerande sida av att jobba på dagis - små barn som inte riktigt fått koll på det där med pronomen än säger nästan uteslutande "han" till alla. Redan innan du lärt dig tala sitter den manliga normen där...

Det är förstås också väldigt viktigt och bra för de personer som inte identifierar sig som varken kvinnor eller män att ha ett pronomen att använda (även om "den" används av vissa).

En vanlig missuppfattning är dock att "hen" kan användas om allt och alla jämt. Att det är något slags överstående universalpronomen. Det stämmer inte. Om uppdiktade och anonyma personer går det utmärkt att använda, men med verkliga personer ska deras eget val respekteras. Jag känner mig till exempel väldigt mycket som en "hon." Att jag är kvinna är en viktig del av mig, och jag vill att folk säger "hon" om mig. Jag skulle visserligen inte bli upprörd om någon sa "hen", men det skulle kännas fel. För många andra är det väldigt viktigt vilket pronomen som folk använder. En del transsexuella, som alltid kämpat ganska länge och mycket med att få accepteras och ses som det kön de är, skulle till exempel tycka att det var lika obehagligt om någon sa "hen" som om de sa "han" när personen identifierar sig som kvinna.  Om du inte vet vilket pronomen en person föredrar kan du förstås inte beskyllas för att göra fel, men oftast går det bra att gå på namnet eller helt enkelt fråga.

Med förbehållet att "hen" inte ska användas mot folks vilja eller har som mål att radera ut könen, tycker jag att det är ett fantastiskt ord som öppnar en massa dörrar och borde användas mer. Det brukar fastna i halsen de första gångerna, men det går rätt fort att vänja sig. Prova!

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: ellen

jag tycker att det är ett sjukt fint ord, för i de allra flesta sammanhang har inte kön en särskilt stor betydelse. det är en sak som jag stör mig på - varför en alltid börjar med att beskriva personer med kön. "det var en tjej och hon hade blått hår..." det känns så oväsentligt.

och det där med jurist tycker jag låter strålande!!

2010-12-29 @ 22:58:48
URL: http://rekis.blogg.se/
Postat av: Dvärghundspossen

Jag tycker det är praktiskt för att det går att uttala, till skillnad från den rent skriftliga konstruktionen h*n om hypotetiska exempel-personer och människor man inte vet könet på.

Så fort jag vet könet brukar jag säga "han" eller "hon", men man gör ju inte alltid det.

2010-12-30 @ 13:58:52
URL: http://dpossen.blogspot.com
Postat av: Katrus

Hen är ju från början ett låneord från finskans hän. I Finland har en inte "han" och "hon", där är alla hen.



Jag har en vän från Finland som har haft mycket svårt att lära sig vilket som är vilket av han och hon. Är en uppväxt i ett samhälle med könsneutrala pronomen är det ganska självklart att det är svårt att lära om. Min vän från Finland brukar därför använda hen istället, vilket jag tycker är en ypperlig lösning på problemet. Jag personligen har därför inga problem om någon skulle kalla mig för hen istället för hon, även om jag känner mig som en hon.

2010-12-30 @ 14:35:55
Postat av: Sofia i London

hen är ju faktiskt väldigt bra när man inte orkar skriva "han eller hon"

2011-01-04 @ 02:38:46
URL: http://sophedeluxe.devote.se



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0