Share

En svensk hjälte med smink

Igår var jag hemma hos mamma och vi råkade zappa förbi galan "Svenska Hjältar." Det känns ju sådär lite lagom pretto med en gala för hjältar, men ingen som såg inslaget om Alexandra kan ha förblivit opåverkad.

Alexandra var i sitt älskade stall när hon började må dåligt. Det visade sig vara akut blodförgiftning och hon var nersövd och svävade mellan liv och död i flera månader. Händer och fötter fick ingen blodtillförsel och tillslut var de tvungna att amputera - båda händerna och båda fötterna. Hon vägde bara 36 kilo och kunde inte ens sätta sig upp i sängen själv.

Idag går hon helt obehindrat, har körkort, eget boende och fast jobb. Hon verkar sprudlande levnadsglad och pratar om den enorma utmaningen hon varit med om på ett självklart sätt: Du vet inte vad du klarar förrän du ställs inför det. En i sanning helt otrolig tjej.

Något som fastnade hos mig var när hon pratade om tiden direkt efter sjukhusvistelsen: Det första som jag ville och sen kunde var att sminka mig, och sen så blev det äta, borsta tänderna... Jag har skrivit en del här på bloggen om smink, utseendefixering och feminism. Många tror att feminismen vill utrota skönhetsideal och femininiteten för att den nedvärderar kvinnor, men det är verkligen inte så enkelt. De flesta feminister är mot passifiserande skönhetsideal som bara bygger på en manlig blick och gör tjejers liv krångliga, passiva och olyckliga, men smink i sig ser väldigt få som något ont. Jag använder det dels för att jag gillar det, dels som en motstrategi för att visa att flickiga, mainstream-tjejer också kan vara super-feminister och ha starka åsikter. Andra människor provar olika identiteter med smink, utvecklar ett estetiskt sinne eller kanske lägger på en mask för omvärlden. Ytterligare andra blir pressade av att ögonfransar ska spela roll och hatar smink, eller som Alexandra, använder det som en drivkraft och en bekräftelse på självständighet. Alla sätt är okej. Vad feminister vill är bara att det ska vara valfritt och inte ett krav för att få vara en attraktiv kvinna.
Eller det är i alla fall vad den här feministen vill.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Moa

Så jäkla bra!

2010-12-14 @ 12:26:12



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0