Share

Girlfriend lap pillow and boyfriend arm pillow

De här bilderna har cirkulerat ett tag nu i bloggvärlden. De brukar främt finnas i kontexten "haha, japaner är galna!" Jag säger inte emot, dessa kuddar är löjligt skrattredande.




Men eftersom detta är feministisk blogg tänkte jag diskutera dessa bilder utifrån ett annat perspektiv än japaner-är-galna-haha och vem-fasiken-vill-sova-på-en-sån-där.

För det första är det intressant hur kuddarna ser ut. Kvinnokudden har väldigt smala ben och en tydligt insvängd midja, medan mansöverkroppen har en kraftig arm. Alla hudbitar är dessutom vita, trots att kuddarna är tillverkade i Japan. Klädseln på kuddarna är också ännu mer intressant. Kvinnokudden exponerar nästan hela benen, medan manskudden har långärmat. Fast den allra mest uppenbara skillnaden är förstås vilka kroppsdelar som kuddarna utgörs av. Mage, ben och sköte, eller överkropp och arm.

Detta är vad jag skulle kalla slentriansexism at it's prime. Det är så tokroligt att ingen ser vad bilderna egentligen föreställer och förmedlar. En kvinna vill bli omhållen och beskyddad av en trygg, stor mansarm. En man vill ligga i en lättklädd kvinnas knä, nära hennes könsorgan. Kudden som är till för kvinnor (enligt bilderna) uppmuntrar inte till en sexuell situation, medan kudden som är till för män uppenbarligen gör det.

Ja, det är knasigt och något att garva åt. Men det är också skrämmande att dessa stereotyper tas för så självklara att ingen reagerar. Japaner är ju bara lite tokiga.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Anna Lärke

Jag är glad att jag gått upp i vikt. Tack för att du kommenterade och delade med dig av dina erfarenheter. Det är alltid lika roligt att få en kommentar! :)

2010-02-17 @ 19:07:55
URL: http://anna-laerke.blogspot.com
Postat av: Katrus

Jag har hört att japaner är det mest sexistiska folket i världen...

2010-03-02 @ 21:51:10
Postat av: Sockerbit

Har du någon gång sovit i någons knä? Och i så fall, har det varit sexuellt betonat?



Jag har sovit i folks knä, och det ar aldrig fått mig att i den stunden velat ha sex med dem. Så jag tror faktiskt inte att tanken är att det ska vara sexuellt upphetsande att ha en sådan kudde. Snarare bidra till trygghet. (många sover med huvudet i mammas eller pappas knä framför tv:n tillexempel)



Däremot kan jag hålla med om att kjolen är lite väl kort. Och så skulle det kännas konstigt att krypa ner i sängen med en kudde med en skjorta på. Av med dessa klädesplagg och på med pyjamas!

2012-01-24 @ 19:12:14



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0