Share

Halleluja gånger två

Nyheterna var ett riktigt lyckopiller idag.

För det första ska Birgitta Olsson, en frispråkig feminist och jämställdhetsarbetare bli ny EU-minister i Sverige. Ännu bättre blir det när faktumet att hon var öppen med att hon ville ha jobbet, för hon visste att hon skulle göra det bra, tas med i ekvationen. "Kvinnor får inte vara rädda att sträva efter makt." Dessutom är hon mot FRA och dagis-nedskärningar. Och som pricken över i ska hon föda barn i sommar - vilket uppenbarligen inte hindrade regeringen från att utse henne. Halleluja säger jag bara.

För det andra pratades det om framtidsyrken och om den arbetsbrist som kommer finnas om fem år. Förlorarna skulle vara lågutbildade inom klassiska mansyrken (deras ord) som maskinskötare och metallarbetare, medan vinnare skulle vara brett utbildade inom de yrken där kvinnor börjar bli i majoritet. Det är självklart tråkigt att folk kommer bli arbetslösa, men äntligen lönar sig kvinnornas högre utbildningsnivå. 60% av alla antagna till svenska högskolor är kvinnor, ett förhållande som gällt länge, men kvinnorna har ändå svårare att få jobb och har lägre lön. Framtidskonsulten de intervjuade sa att lönegapet ökade efter 30, eftersom folk då får barn vilka kvinnorna tar större ansvar för. Dessa strukturer kan dock komma att luckras upp när kvinnornas "smartare, bredare utbildningsval" får genomslagskraft. Trist att hon ansåg att dessa val baserade sig på att kvinnor helt enkelt inte hade råd att satsa på yrken som inte gav jobb, eftersom de redan ligger i ett underläge. Men ändå.

Sammanfattning: Vinnare på arbetsmarknaden om fem år är dagens unga kvinnor, även om de föder barn.

Halleluja gånger två. /Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Albin

Va!? Arbetsmarknadsförsämringar för grupp A == förbättringar för grupp B? Tio tusen liberalpoäng! Det är ju inte ens garanterat att detta leder till någon större förbättring för B liksom, då är det ju bättre att skjuta av några chefer (de har ju blivit så många!) och kvotera in lite.

2010-02-03 @ 11:39:02
URL: http://eval.nu/blog



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0