Share

Språket spelar roll

Det är svårt att förstå. Kopplingen är inte självklar från början. Men undersöker vi lite närmare, ställer fler frågor och låter bli att acceptera saker för att de "är naturliga" så blir det snart tydligt.

Varför har kvinnor i genomsnitt lägre lön? För att deras insatser värderas lägre, för att de anses passa för andra uppgifter än män, för att de tar större ansvar för hem och familj. Varför värderas kvinnor lägre, anses passa för vissa saker och tar större ansvar hemma? För att det finns strukturer som separerar könen och värderar denna separering till männens fördel. Vad beror dessa strukturer på? De beror på fördomar kring kön som upprätthålls av kulturella symboler, tankesystem där ord associeras med olika värden, inlärda stereotyper som ständigt hänvisar tillbaka till varandra. De beror på ett språk där ojämlikheter är inbyggda i själva ordet och användningen av dem.





Självklart behövs konkreta åtgärder så som lagstifting och granskande av lönesamtal för att kvinnors löner ska höjas, men grunden till varför lönegapet uppkom behöver också granskas och ifrågasättas om en långvarig förändring ska ske. Modellen ovan är väldigt förenklad, men det är ändå tydligt hur språket inverkar på hur vi tolkar verkligenheten - och till vems fördel vi tolkar den.

Språket spelar helt enkelt roll.

/Zäta


Share



Kommentarer



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0