Share

Sluta ignorera vår anatomi och njutning

Hur många vet exakt hur en penis förändras när den går från slakt till erigerat tillstånd? Typ alla som är äldre än sju år. Hur många vet ens att klitoris får erektion när en kvinna blir upphetsad?

Det är helt sjukt vilken okunskap det finns om de kvinnliga sexualorganen. Hur livmoder, äggledare och slida är placerade i kroppen vet de flesta och kan återge i bild*, men klitoris utbredning har de flesta ingen aning om. Bara en sådan sak att klitoris varierar i storlek och utseende hos alla kvinnor. Alla vet hur penisar varierar i storlek och utseende, de vet vilken längd som är "normal" i erigerat och slakt tillstånd. Om det finns någon sådan kunskap om det kvinnliga könsorganet handlar det om vaginan. Men klitoris, det är väl bara en liten köttbit som vi ska vara glada om mannen hittar?

Den klassiska bilden av kvinnans könsorgan.

Sexualundervisningen i skolan har tydligen helt missat hur klitoris faktiskt ser ut, vilket inte är så konstigt eftersom de flesta anatomiska bilder inte visar alla delar. Men jag blir så förbannad. Vi har väl rätt att lära oss hur våra sexualorgan ser ut? Visst är det allmängods idag att kvinnor kommer lättare vid stimulering av klitoris än genom bara vaginal stimulering, men då räknas bara den knoppen längst ut som "klitoris." Jag blir galen, kunskapen om nervändarnas utsträckning har funnits sedan 80-talet, hur kan smarta tjejer i 20-årsåldern inte veta detta idag?!





Illustration av tjejens underliv med pilar som beskriver de olika delarna

Det finns få bra bilder på internet, men dessa får duga. På sista bilden syns det tydligast att klitoris främst sitter inne i kroppen och består av många fler delar än ollonet.

Varför är det då på det här sättet? Varför vet vi allt om penisar och pungar och strängar och spermasprut, men så lite om oss själva? Hela "det är ju för att våra könsorgan inte syns" är den största bullshiten någonsin. Klart att de syns! Är folk blinda eller? Det är ingen decimeterlång hudbit som sticker ut, nej, men blygdläppar och toppen av klitoris är synlig utan hjälpmedel (för kvinnan själv alltså) och resten går utmärkt att se med en spegel. Alla sådana bortförklaringar är efterkonstruktioner som syftar till att dölja den verkliga problematiken. Varför undersöker kvinnor inte sina egna könsorgan, varför vet de inte hur de ser ut och vilka områden som är erogena? För att kvinnlig sexualitet skapas som pinsam, underordnad och stillsam, såklart. Att fortplantning fortfarande står i centrum när det kommer till sex och där är slidan mer intressant.

Att mannen är normen inom sexualpolitiken och -språket går inte att tvista om. "Erektion" handlar om penisar. "Kvinnlig erektion" handlar om klitorisar. Liksom fotboll handlar om män och damfotboll om kvinnor. Att denna kunskap om kvinnors sexualorgan och potential till njutning ignoreras och tillskrivs mindre värde får högst påtagliga efterverkningar i människors sexliv. 25% av kvinnorna i England säger sig vara ointresserade av sex, medan motsvarande siffra för män är 8%. Mycket färre kvinnor än män upplever orgasm vid heterosexuella samlag.

Poängen är att kvinnor skapas som mindre självständigt sexuella varelser än män genom en mängd strukturer, och denna att korrekt kvinnlig anatomi inte lärs ut är en av de mest påtagliga. Det har dock börjat förändras på vissa håll i Sverige. UMOs sida är tillexempel bra.

Men det är stört, så fruktansvärt upprörande, att dessa maktstrukturer hindrar en halv mänsklighet från njutning. Jag kommer säkerligen att skriva om detta igen, kanske till och med ett inlägg som är strukturerat och bra, när jag lugnat ned mig. Det här är fan inte okej. Kvinnor har rätt till sina kroppar, på alla plan!

/Zäta

* Faktan i detta inlägg kommer från Nancy Tuanas artikel "Coming to understand: Orgasm and the epistomology of ignorance"
Share



Kommentarer
Postat av: Sanna

För att inte tala om det absurda i att folk fortfarande pratar om mödomshinnan, som om det vore en faktiskt fysisk hinna som täcker hela slidöppningen. Visst på ett fåtal kan det su ut så, men då krävs det genekologbesök för att ens få mensen att fungera normalt. För de allra flesta handlar det mest om en ring av hudflikar som är mer eller mindre tajt (Yay för ordet slidkrans!).



Jag lärde mig om "hinnan" när jag gick i högstadiet, och visserligen är det ju 10 år sedan men jag har svårt att förstå hur gynekologer och barnmorskor har lyckats missa att det inte finns en mödomshinna i flertalet hundra år.



http://www.rfsu.se/sv/Sex--relationer/Kropp-och-kon/Slidkransen/

2010-02-28 @ 10:51:09
URL: http://kollektivetunderlivet.wordpress.com
Postat av: Olof

Som alltid väldigt intressant ämne och välskrivet!

2010-02-28 @ 19:57:44
Postat av: Sofia i London

vi fick lära oss att klitoris var en "boll" eller "knapp"

2010-03-01 @ 01:19:56
URL: http://sophedeluxe.devote.se
Postat av: Zettermark

Asså fan. Mödomshinnan finns inte och klitoris är inte en liten knapp. HJÄLP VAD LÄR DE UT?!

2010-03-02 @ 09:56:37
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Anonym

första gången en kille får ut något sexuellt av en feminist! tack för en mycket välskriven artikel! :)

2011-06-04 @ 12:54:37



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0