Share

Har du verkligen blivit våldtagen?

In the United Arab Emirates, a country that prides itself on modernity and its willingness to advance women's rights, the criminal court in Abu Dhabi has sentenced an 18-year-old Emirati woman to a year in prison for illicit sex after she reported that six men had gang-raped her. (...)

On 13 June, the Abu Dhabi criminal court sentenced both the woman and her 19-year-old friend to one year in prison for engaging in consensual sex. The court acquitted all the men of rape, finding four of them guilty of less serious charges of "moral crime".
Härifrån.

Meningarna ovan sammanfattar artikeln rätt bra, men läs gärna hela. Det är mer än fruktansvärt att en modig kvinna som berättar om en grov våldtäkt ska få fängelse för att hon har haft sex utanför äktenskapet. Lagarna i Förenade Arabamiraten är uppenbarligen otroligt kvinnofientliga och bygger på en hemsk syn på sexualitet. I Sverige hade kvinnan med högsta sannorlikhet blivit trodd och männen dömda för våldtäkt eller medhjälp i detta fall. Men tittar vi noga på våldtäktsmål i Sverige är det inte alltid så mycket bättre.

Amnesty gjorde 2008 en rapporten "Var går gränsen?" som baseras på en attitydundersökning bland svenskar från 15 år. Den handlar om svenskar inställningar till våldtäkt och cirklar som så ofta i dessa sammanhang runt frågan "Vad är en riktig våldtäkt?" Här är några punkter som framkom.

Drygt 20 procent av de svarande tycker att kvinnan har ett ansvar vid våldtäkt om hon klär sig och beter sig ”utmanande”.

„„Omkring en fjärdedel av de svarande anser att kvinnan har ett ansvar vid våldtäkt om hon flörtat och hånglat med mannen före våldtäkten.

„„Var femte person tycker att kvinnan har ett ansvar vid våldtäkt om hon inte gör fysiskt motstånd eller skriker.

„„Var femte person anser att kvinnan själv har ett ansvar vid våldtäkt om hon är påverkad av alkohol eller droger.

„„Drygt en av tio tycker att det är en förmildrande omständighet för gärningsmannen om han har ett fast förhållande med våldtäktsoffret.Det finns en bild av våldtäkt som ett våldsamt påhopp av en äcklig gubbe i skogen där den stackars tjejen blir alldeles blåslagen coh skakad för livet. De allra flesta våldtäkter begås av personer som känner offret och väldigt många är inte särskilt våldsamma i ordet fysiska mening. Jag minns inte vem som sa det nu, men jag tyckte att formuleringen "problemet med våldtäkt som brott är att sex är något som vi människor också har frivilligt och njuter av. Den problematiken finns inte vid andra brott." Det skulle knappast funka att hävda att "hon faktiskt ville bli knivhuggen!" eller att "de där smyckena ville han ändå bli av med." Att samma fysiska handling ibland kan vara ett brott och ibland underbart gör att skalan blir flytande och frågan om vad som är en "riktig våldtäkt" blir aktuell.

Det är dock inte så enkelt som att sex kan vara trevligt och därför är våldtäkt svårt att bedöma. Vad som anses vara en "riktig" våldtäkt bygger på förgivettagna och dolda föreställningar om kvinnlig sexualitet och manligt tolkningsföreträde. Det är inte en jämn och rättvist glidande teoretisk skala från sex till våldtäkt, utan en som är kantad av förlegade attityder och skuld. Bjästa-våldtäkterna är ett skolexempel på hur dessa attityder får verkliga och grova konsekvenser för offret. Hon kallades för hora och han hyllades. Varför är det så svårt att tro på att hon inte ville och att han tvingade sig på henne?

Stina Jeffner har i sin bok "Liksom våldtäkt, typ..." hittat sex kriterier som måste vara uppfyllda för att en våldtäkt ska anses vara en riktig våldtäkt bland ungdomar idag:

BETYDELSEN AV ATT SÄGA NEJ PÅ RÄTT SÄTT. Det är skillnad på nej och ett ”riktigt” nej.

„„KÄRLEKENS BETYDELSE. Om tjejen är kär i killen kan hon inte bli våldtagen av honom.

„ALKOHOLPÅVERKAN. Om killen är full ses det som en legitim ursäkt om han gör sådant han annars inte skulle ha gjort. Om tjejen är full får hon skylla sig själv eftersom hon måste vara medveten om att det kan gå illa.

„„FÖRESTÄLLNINGAR OM ”HORAN”: Om tjejen har ett ”horrykte” kan hon inte bli våldtagen utan då vill hon egentligen eftersom hon har sex med vem som helst.

„„”AVVIKANDE” KILLAR: Fina eller bra killar våldtar inte alltså kan inte en vanlig normal kille ha gjort sig skyldig till våldtäkt.

„„KONSEKVENSER FÖR TJEJER. Våldtäkt är förnedrande och därför måste det synas på tjejen att hon lider av att ha våldtagits.


Amnesty skriver att dessa punkter går igen hos deras undersökning. Tillexempel anser en femtedel av de svarande att hon måste säga nej på rätt sätt om det ska räknas - hon ska sparka och skrika. Det är sjukt hur det kan ställas krav på hur någon ska reagera i väldigt pressad situation för att få räknas som ett riktigt offer. För att inte tala om att kvinnans klädsel fortfarande anses relevant.

En kvinna i Sverige som kvinnan i Förenade Arabamiraten hade blivit fysiskt misshandlad och våldtagen av sex män hade blivit trodd. Godkänd, om vi ska vara krassa. Kvinnor anses inte vilja ha gruppsex, och blåmärkena talar ju sitt tydliga språk. Men om hon hade följt med en av männen hem efter krogen för att lära känna varandra mer och nyktra till med lite te, och sedan funnit sig själv upptryckt mot en vägg med en bönande röst i örat att hon nu måste ge honom vad hon ju "lovat". Om hon kännt sig illa till mods, fångad i någon annans lägenhet och lite skyldig för att hon ju faktiskt följt med honom hem i sin tajta klänning, lagt sig på sängen fast hon helst av allt bara ville gå hem, försökt föreslå att de kunde ses enn anan dag men han var påstridig och hon gav upp för det verkade enklare att bara låta honom ta av trosorna och tränga in i henne fast tårarna var nära... Hade hon blivit trodd då? Hade han blivit dömd?

Jag tror inte att fallet ens hade gått till domstol. Ändå är det så tydligt vem som har makten i situationen. Både makt att definiera verkligheten (hon lovar sex genom tajta kläder) och att handla inom de ramar han själv satt upp (han är fysiskt starkare och berättigad till detta i sitt eget huvud).

Vad som räknas som "en riktig" våldtäkt är definitivt snävare i Förenade Arabamiraten, omöjligt snävt, men det finns ganska väldefinierade och motbjudande ramar här i Sverige också.

/Zäta

ShareKommentarer
Postat av: Quat

Om man skulle vända på situationen med kvinnan och de 6 männen. Om en man istället skulle bli våldtagen av 6 kvinnor, då skulle ingen bry sig, för han "vill" ju ha sex, han är ju man. Men den här kvinnan hamnade i fängelse för att bli våldtagen! Sjukt som fan! Världen är bra konstig, kan inte alla våldtäktsmän få samma straff bara! Gaah...

2010-07-04 @ 01:16:54
Postat av: Nora

Nämen tack<3

2010-07-04 @ 09:43:59
URL: http://saganomnora.blogg.se/
Postat av: Ingen alls

Ville bara prata av mig..

Det gör mig arg när jag tänker på de gånger jag har försökt berätta för vänner och familj att en kille som jag var tillsammans med i nästan två år våldtog mig otaliga gånger och jag inte fick någon respons, ingen förståelse eller ens medlidande.

Reagerade när jag såg punkten "Kärlekens betydelse" för det var det var, jag var ju kär i honom (iaf i början av förhållandet, sedan var jag endast rädd), tillsammans med honom till och med, så då kan det ju inte vara våldtäkt..

Men jag blir glad när jag läser din blogg och förstår att det finns människor som försöker motverka de föreställningar som finns kring våldtäkt idag. Ska ta och läsa den där boken.

2010-07-10 @ 14:26:12
Postat av: Elin

Bra lista på "kriterier", jag håller verkligen med om att våldtäcketr/övergrepp knappast räknas om de läggs märke till. Blev välidgt ledsen av att läsa inlägget och "ingen alls" kommentar, men ack så bra att det diskuteras!

2010-08-03 @ 08:48:39
Postat av: Elin

(oj råkade tänka medan jag skrev, jag kan ju inte göra två saker samtidigt. så det blev lite fel. men du förstår nog vad jag menar. det räknas inte om inte kriterierna uppfylls.)

2010-08-03 @ 08:50:27Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0