Share

Genusdagis - där tjejer blir som killar?

Hört vid bordet brevid på krogen: Genusdagis betyder bara att man förbjuder pojkar att göra som dom vill och att tjejer tvingas göra som pojkar! Anledningen till att tjejernas nej inte tas på lika stort allvar är att småtjejerna är mesar, det bör man inte ens ändra på för då blir de bra fruar till männen som ska bygga världen. Som min mamma!

Ibland glömmer jag hur folk i allmänhet resonerar. Jag umgås med för mycket roliga feminister, trevliga queers och allmänt smarta personer för att tänka på att det faktiskt finns en stor del av befolkningen som på allvar tycker och tänker såhär. Egentligen finns det inte så myckert att säga om citatet - det talar liksom för sig själv i sin absurditet, men det finns en väldigt tydlig manlig noprm i det. Tjejerna ska bli som killar. Killarna ska bygga världen. Det anknyter till det jag skrev om i Problemet med jämställdhet här nedan, att folks bild av jämställdhet (även om det här uppenbarligen är en felaktig bild) handlar om att tjejer ska bli som killar.

Det enda dåliga med genusdagis som jag ser det är att den positiva effekten försvinner redan efter ett år i den vanliga skolan. Tjejerna lär sig snabbt att deras åsikter inte räknas och killarna slutar att uttrycka sig eftersom höga ljud och stora rörelser generar mer uppmärksamhet. Men det säger ju förståps mer om vilken heteronormfabrik skolan är.

Folk verkar tro att genusdagis inebär någon slags indoktrinering och itvingande i roller som inte passar barnen, när genusdagis i själva verket försöker upphäva någon liten del av den "indoktrinering" eller inlärning som samhället reproducerar hela tiden och som sätter barnen i helt fasta roller. Folk behöver inte oroa sig för att deras barn ska få uppleva normen. En tjej som ser på TV, går i skolan, pratar med släktingar - ja överhuvudtaget interagerar med världen - kommer förstå att hon uppskattas om hon är söt och att det rätta är att vara kär i killar. Det är de andra verkligheterna som behöver bli framlyfta om de överhuvudtaget ska komma fram i bruset.

Nej, tjejer ska inte bli som killar och killar ska inte bli som tjejer. Alla ska få vara tjejer och killar och roliga och smarta och knäppa bäst de vill. Och bli värderade lika. Det är det genusdagisen försöker hjälpa på vägen.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Amanda Svalin

Det är både synd och störande att folk uppfattar genusdagis helt fel. Det handlar ju inte om att tjejer ska bli killar, och killar ska bli tjejer, utan om att man ska ge barn fler möjligheter än att tvinga in dem i två strikta könsroller. Det handlar om att barna ska få vara individer och inte sitt kön.

2010-06-18 @ 16:29:24
URL: http://lilithsvalin.wordpress.com



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0