Share

Myten om mödomshinnan

Det är fortfarande skrämmande många som tror att mödomshinnan existerar. Ungefär en till två centimeter in från slidöppningen finns en tunn struktur med varierande form fäst i slidväggarna runt om. Denna sladdriga lilla ring av slemhinna (som går utmärkt att känna om du har lite tålamod och en fitta) är vad som förr brukade kallas mödomshinna. Idag kallas den slidkrans, eftersom det är ett mycket mer rättvisande begrepp.

Bilden kommer från RFSU, som har en utmärkt sida om just slidkransen.

Det är alltså ett stort hål i mitten och överhuvudtaget ingen hinna. Hålet finns där från början och spricker inte när något förs in i slidan. (Det kan hända att det inte är något hål, men detta är ett medicinkt tillstånd som måste åtgärdas när flickan får mens, och alltså inte det normala.) Att det kan blöda vid peneterande samlag har inget med någon påhittad hinna att göra, utan beror på att slidväggarna kan få små sår om kvinnan inte är tillräckligt våt och vidgad.

Jag hoppas och tror att de flesta läsare redan vet detta, men det skadar aldrig att säga det en gång till. Det finns dock en massa intressanta saker att diskutera kring myten om mödomshinnan. Varför uppkom den? Mödomshinnan har ju aldrig funnits, det är liksom inte så att vi idag har evolverat bort den. Jo, som vanligt handlar det om att kontrollera den kvinnliga sexualiteten. Hela oskuldsbegreppet är tätt förbundet med mödomshinnan. Oskuld som något fint, rent och bra - och så beviset på detta: en orörd hinna över ingången till den del av könet som räknas (där penisen kan komma in). Det passar ju perfekt! Att det inte alls är så tjejer faktiskt ser ut mellan benen är mindre viktigt.

Här har vi det klassika applicera vår kultur/föreställning om saker på naturen/kroppen och sedan tolka det vi hittar i kroppen som bevis för att kulturen/föreställningen om saker stämmer. Alltså: kvinnors oskuld är en big deal i vår kultur. Penetrerande heterosex är det enda riktiga sexet, för penisar är viktiga eftersom de sitter på män. I den kvinnnliga kroppen finns en liten sladdrig ring vid öppningen av könet. Detta måste ju vara en rest från den hinna som bevisade att ingen penis varit i hennes vagina! Kroppen bekräftar att det är en big deal att vara oskuld (det är en grej som SPRICKER och aldrig blir sig lik när det väl blir riktigt samlag av) och att penetrerande heterosex är det enda riktiga sexet (det är ju bara i vaginan det går att se om oskulden är kvar eller inte, klitoris ändrar minsann in form.)  Så är cirkeln sluten, och mödomshinnan ett faktum.

Fast nu var det ju den lilla detaljen att mödomshinnan faktiskt inte finns. Alltså finns inga rester från den. Att vår slidkrans tolkas som rester från en hinna beror enbart på att det finns en föreställning om att det fanns en hinna där från början. För att denna föreställning om en hinna kunde förklara varför kvinnor borde hålla på sig. För att den uppvärderandet av den kvinnliga "oskulden" gjorde att männen fick ensamrätt över den kvinnliga sexualiteten. Nu förenklar och raljerar jag förstås, och självklart är det inte bara myten om mödomshinnans fel att det finns ojämställt sex idag, men dessa tankegångar har stor relevans för hur vi ser på vår egen sexualitet och oss själva. Det bidrar till att skuldbelägga kvinnors lust och nedvärdera allt utom penis-i-vagina-sex.

Det finns ingen mödomshinna. Det går inte att se på varken en man eller kvinnas kön om de har haft sex eller inte. Och oskuld, OSKULD, så jäkla dumt ord. "Först var jag oskuld och sen fick jag skulden..."

Nej, det finns mycket här i världen som behöver en närmare granskning ibland, men när det kommer till teorier om den kvinnliga sexualiteten och kroppen så kan vi vara säkra på att det behövs varje gång. Herregud, ska det vara så svårt för oss som är födda med fitta att få njuta lite ifred ibland?

/Zäta


Share



Kommentarer



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0