Share

Ska vi prata lite om vilken tönt Freud var?

Hans psykoterapeftiska ideér har bidragit till att utveckla dagens psykologi och har varit bra och viktiga i vissa delar. Med det sagt:

Freuds idéer om kön, oidipuskomplex, mogna orgasmer och penisavund är obeskrivligt konstiga och kvinnofientliga. Det hemska är förstås inte att någon priviligerad gubbe för hundra år sedan hittade på en massa grejer om att vi styrs av sexualdriften hela tiden, inte heller att han fick gehör i sin samtid, utan att vi idag slentrianmässigt hänvisar till hans idéer utan att inse vad de grundar sig på eller ens att de är just en gubbes idéer från början. Freuds tankar  har blivit en del av vårt geminsamma tankegods, blivit till allmänna sanningar och talesätt och smusslat sig in i hur vi tänker om saker utan vi är medvetna om det. Freud är en del av den diskurs vi använder varje dag.

Jag är ingen expert på Freud, vore jag det skulle jag säkerligen kunna göra ett mer utförligt och ännu mer avslöjande inlägg. Men poängen med detta inlägg är vare sig att ogiltigförklara allt Freud sa eller göra en analys som skulle hålla för univeritetsmått, utan helt enkelt att uppmärksamma några av alla de galna idéer han hade, som gärna sopas under mattan när vi pratar om hans storhet, och på så sätt få någon att tänka till lite extra nästa gång. Var kommer denna sanning från egentligen?

Mogna orgasmer

Freud delade upp den kvinnliga orgasmen i två: klitoral och vaginal orgasm. Han sa att flickor får den simpla klitorisorgasmen, medan kvinnor får vaginal orgasm. För att flickan ska kunna bli kvinna och äntra vuxenlivet måste hon således försaka sin klitoris för att främja den äkta, mogna orgasmen som kommer från vaginan.

Än idag pratar vi om två olika orgasmer som det kvinnliga könet kan uppleva! Än idag anses det lite fint att kunna få "vaginalorgasm." Men varför är detta så hemskt? Jo, för att Freud dolde den kunskap som funnits i århundraden dittills om klitoris, för att främja den njutning som kommer genom heterosexuellt penetrerande samlag. En kvinna behöver en man för att bli en riktig kvinna. Hon behöver en penis. Penisen är det viktiga. Mannen är det viktiga. Hela detta resonemang ligger dolt under ytan när vi talar om vaginalorgasmer. Det bidrar till att tjejer än idag inte känner till hur deras klitoris ser ut, medan de vet allt om befruktning och medelstorleken på en penis. Det bidrar till att tjejer sätter killens njutning i fokus, eftersom att det är det normala. Klart som fan det blir normalt om sex bara handlar om fortplantning, eftersom en manlig orgasm kan leda till det men inte en kvinnlig! Ser ni, förstr ni, hur integrerat detta är i vårt tankesätt, hur slentianmässigt vi hänvisar till något som vi inte vet ursprunget till? Freud gjorde säkert mycket bra, men han har också bidragit till att snuva generationer av kvinnor egen njutning. JAG är i alla fall förbannad.

Oral befruktning
Freud ansåg att anorexia var följden av att kvinnor var rädda för att bli befruktade oralt, så då slutade de äta.

Detta ständiga tjat om befruktning! Problemet är här, även denna teori ter sig mer absurd för oss och därmed blir mindre farlig i samtiden, att mannen fortfarande står i centrum. Kvinnor är mer än barnbärarkärl. Våra liv kretsar inte kring sperma, hur mycket du än skulle önska det Freud. Blir det inte tydligt hur kvinnan anses vara en andra sortens varelse även i denna teori? Tillsist: hur förklarar du de manliga ätstörningarna?

Hur vävkonsten uppkom

Urtidskvinnorna såg på männens penisar och insåg sin egen brist. I sin avundsjuka och desperaton började de fläta sitt könshår för att skapa en fallos. Så uppkom vävkomsten.

Detta är alltså en seriös teori av den man vi låtit lägga grunden till den moderna psykologin. Känns det bra? Eftersom detta är mer än absurt behöver det nog inget försvarstal, men jag kan väl bara påpeka i förbigende att DET KVINNLIGA KÖNSORGANET ÄR INGEN BRIST. Vi vill inte ha någon förbannad penis, vi vill att våra awesome könsorgan ska dyrkas på samma sätt som de där jäkla utbuktningarna! Vi vill ha rätt att njuta på samma villkor som de med penis! Vi vill att våra psykologiska problem ska tas på allvar och inte förminskas till att handla om sperma! Vi vill att gubbar som du ska hålla käften så att vi får ordentliga anatomilektioner och slutar tycka det är normalt när killens orgasm är i fokus!

Världen är inte jämställd. Sex är det definitvt inte. Men att avslöja vissa knäppa teorier hjälper oss i alla fall att förstå lite bättre. Och att bita tillbaka.

/Zäta
ShareKommentarer
Postat av: Albin

Det är symtomatiskt att alla nyare teorier som bygger på freud har ett helt vansinnigt, metaforiskt förhållande till Freuds begrepp (d.v.s. penisavund är inte egentligen brist på penis, utan kulturell makt o.s.v.), som verkligen skriker »shoehorning« lång väg. Jag borde läsa på mer om lacanismen för att se om mitt spontana hat mot den också är berättigat.

2010-03-05 @ 11:29:00
URL: http://eval.nu/blog
Postat av: Elin

Yes!

2010-03-06 @ 19:18:35
Postat av: Sofia i London

jag har f;r ;vrigt en teori om att m'n har mensavund. varfor skulle de annars sta for 95% av alla valdsbrott om det inte vore for behovet av att se blod

2010-03-07 @ 13:01:54
URL: http://sophedeluxe.devote.se
Postat av: Katrus

Jag verkligen älskar din blogg!

2010-03-09 @ 09:29:28
Postat av: Hilda

jag har precis hittat hit, jag älskar DIG! Jättebra blogg...dessutom har jag länge letat efter bra argument mot Freud och hans sjuka påhitt så detta var toppen..! Tack!

2012-01-13 @ 21:10:37Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0