Share

Jag behöver inte ditt skydd

När det talas om oskuld talas det nästan alltid om kvinnors oskuld, och hur den måste skyddas. Det är bra för tjejer att deras oskuld värnas.

Jag tycker såklart att ingen som inte vill ha sex ska ha det, men det handlar om sexuellt tvång, vilket är en helt annan grej än att uppmuntra oskuldsbeundran. Denna diskussion ligger på ett annat plan och handlar i första hand om hur vi talar om saker. Tänk om vi förstorade upp någon annan upplevelse lika mycket. "Å, är du osimmad? Ska du spara dig till en pool du verkligen gillar? Jag har simmat två gånger jag! En gång i havet..." Andra grejer vi upplever är just det - upplevelser, men när det kommer till sex blir det helt plötsligt ett tillstånd vi är i. Vi har inte bara "aldrig haft sex"  - vi ÄR oskulder. För att inte tala om den snårgiga och heteronormativa definitionen av sex och oskuld. Om en i övrigt oerfaren tjej har blivit smekt av en annan tjej, anses hon ha blivit av med sin "oskuld"? Penetrerande/omslutande sex har fortfarande en priviligerad position, som kan kopplas både till myten om mödomshinnan och till att potentiellt barnalstrande sex anses lite bättre.

Sex kan vara fantastiskt, men jag måste vidhålla att det inte är sexet i sig som gör att det blir en så intressant sak. Det kan vara rätt fantastiskt att äta när du är skithungrig, eller att sitta uppe en hel natt och få veta en massa nya saker om någon också. Det handlar istället om makt och hur vi talar om saker. Sex har till exempel inte alltid varit skamfyllt, utan konstruerades som något mörkt och privat under 1700-talet i Europa. Det blåser visserligen friska vindar i Sverige där tjejtidningar ger onanitips och folk börjar inse att det är okej att ha behov, men det ena könet har fortfarande större rörelseutrymme när det kopmmer till sexualitet. Det är mycket tal om vad tjejer ska tänka på för att inte bli stämplade som det ena eller andra.

Vad jag vill säga är att värnadet om oskulden som begrepp, tanke och i praktiken inte alls skyddar tjejer. Det gör att tjejer måste skämmas och aldrig lär sig att njuta av sin egen kropp. Det gör att unga tjejer blir mördade av sin familj, bortgifta under tvång eller könsstympade. Det får oss att tro att vårt människovärde ligger i vår sexualitet.

Vi behöver inte skyddas från sex. Vad vi behöver är kunskap och självförtroende, så att vi kan njuta av sex, eller avstå från det, på våra egna villkor.


/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Katrus

Vilket sammanträffande att jag satt och läste om http://sv.wikipedia.org/wiki/Hymen precis innan jag kollade din blogg :D

2010-05-08 @ 23:17:01
Postat av: Sanna

Argh, oskuldbegreppet borde onekligen skrotas. Helst nu genast. Dels är det så djävla stigmatiserande, både att inte vara oskuld i fel ålder eller att vara oskuld i fel ålder och dels allt det du tar upp om normerande sexpraktiker. Min erfarenhet är att folk tycker att en flata förlorar oskulden om hon har någon sorts sex med en annan tjej, men en heterotjej förlorar inte oskulden förrän hon har omslutande sex med en kille.Vilket är helt bisarrt och det inte bara för att omslutande sex generellt är en sexpraktik som män får ut mer av än kvinnor, om en nu inte smeker klitoris samtidigt eller råkar kunna få orgasmer av bara penetration/omslutning.



Och vad jag önskar av sexdebatten i allmänhet är att folk börjar ta upp det galna i att vi uppmuntrar unga tjejer till att säga nej klart och tydligt, men inte uppmanar unga killar till att vara uppmärksamma på människan de har sex med. En behöver inte vara hjärnforskare för att förstå att någon som inte tar några sexuella initiativ, inte tar på dig, inte ger något gensvar och mest ligger där som en död fisk kanske inte vill ha sex, egentligen. Och då kanske det är dags att fråga personen om hen verkligen vill.

2010-05-12 @ 22:54:20
URL: http://kollektivetunderlivet.wordpress.com
Postat av: Sofia i London

kunde inte sagt det bättre själv!

2010-05-15 @ 02:07:31
URL: http://sophedeluxe.devote.se



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0