Share

Jag tycker att pojkmagar är fina

Jag läser om cheerleading i UNT, där flickornas minikjolar och magtröjor beskrivs bredvid killarnas långbyxor och löst sittande tröjor. Jag önskar nästan att jag inte hade läst genus eller blivit feministiskt intresserad och kunnat tänka som reporten verkar gjort med tanke på avsaknaden av kritik: "Jamen tjejer är ju snygga i magtröjor. Så är det bara."

Istället tänker jag såklart på sexualisering, förkroppligande och politik. Killarna ska prestera. Tjejerna ska pretsera och vara snygga. Lättklädda och snygga.

Jag kan tänka mig att det kan vara praktiskt att ha tajta kläder när du ska klättra omkring på andra och göra volter, så att inget fastnar, men det berättigar inte riktigt magtröjan och förklarar definitvt inte killarnas lösa tröjor. Sedan förstår jag också att det kan vara kul att visa upp sin vältränade och snygga mage, men varför är det kul? Varför är flickmagar fina och inte pojkmagar? Varför är det skrattretande att tänka sig killarna i tajta magtröjor? "Så är det bara" räcker liksom inte. Det finns en konstruktion av skönhet där bakom som vilar tungt på könsroller och sexualisering. En konstruktion där kvinnobröst görs till erotiska och måste döjljas när magen kan visas, men inte mansbröst. Bröst är bara ännu en kroppsdel, en fett- och mjölkkörtelansamling som några procent av vissa kvinnors liv kan livnära ett barn. Att bröst är erotiska i vår kultur har andra förklaringar än att de är just utbukningar som idealmän inte har.

Men magen är nästan intressantare. När blir den erotisk? Magar måste, till skillnad från bröst (bortsett från porrfilmer) se ut på ett väldigt speciellt sätt för att vara snygga. Jag har aldrig sett en Boule-uniform där deltagarna visar magen. Det är nog inte en slump att det är unga, smala, vältränade tjejer som har just den uniformen. Och genom att täcka överkropp och armar blir magens nakenhet ännu tydligare.

Jag är alltså högst medveten om att det finns djupgående förklaringar till varför cheerleadingkillarna inte får/behöver visa vare sig mage eller ben, som bottanar i otrevliga strukturer och begränsande synsätt. Ändå kan jag inte låta bli att tycka att det är lite synd. Jag tycker att pojkmagar är fina.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Sofia i London

igårkväll så såg jag en sån fin pojke sträcka på sig och man såg lite av magen. mums. tacka vet jag killar med tajta jeans, korta tshirts och smink!

2010-05-16 @ 16:24:32
URL: http://sophedeluxe.devote.se
Postat av: Johanna

Jag tycker att det är synd att det inte är accepterat för män att använda klänning! Det är ju världens skönaste plagg! Dessutom tycker jag att män (kvinnor också förstås) är himla fina i klänningar.

2010-05-18 @ 10:59:36
Postat av: S

Hej Sofia!



Jag förstår inte riktigt hur det här blogginlägget passar ihop med bilden du valt (på dig själv?) med bikiniöverdel och tighta byxor. Inte för att jag missunnar dig att klä dig precis hur du vill! Men jag citerar: "Sedan förstår jag också att det kan vara kul att visa upp sin vältränade och snygga mage, men varför är det kul?" Är inte du i så fall en del av den könsproblematiken? Borde inte du vara den som svarar på den frågan?

2010-05-22 @ 01:52:24
Postat av: S

Satt och funderade lite och tänkte att det du ville ha sagt var kanske inte att tjejer borde dölja sina magar eller att det var fel att ta bilder i bikini, utan att killar borde få visa sina magar och göra detsamma? Jag håller med i så fall, det borde vara samma för båda. Överkropp som överkropp. Men det är också där jag inte riktigt hänger med i ditt resonemang. Killar får ju ha Helt bar överkropp, och har det i många sporter förutom cheerleading. Boxning, simning... Jag tycker att man får se mansmagar ofta. Där håller jag mer med om idealkroppsproblematiken som du också tar upp. Att man bestämmer sig inte bara vad som passar sig för vilket kön utan vad som är sexigt och sen får man bara se det. Min mage kanske är jävligt sexig även om den är dallrig och lite hårig. ;) Det beror på vem man frågar. Häng med på bara bröst aktion!

2010-05-22 @ 02:21:05
Postat av: Zettermark

Jag tänkte nog att jag svarade på frågan genom att hänvisa till konstruktionen av sexighet där könens olikhet är väldigt betydande.



Jag vill inte ta ställning för eller mot magtröjor. Det var inte det inlägget handlade om. Jag tycker inte att det är fel att visa upp sin mage, utan ville visa på hur absurt det är att vi gör så stor skillnad på magar och magar och kvinnor och män.



Det är sant att killar är helt bara på överkroppen i många sporter. Inte mig emot om de själva trivs med det. Men just nu fokuserade jag på cheerleading där de uppenbarligen inte är det.



Hm, menar du min headerbild? Jag förstår inte vad den har med saken att göra? Det var foton som togs förra sommaren i kläder jag trivs i - delvis för att samhället säger åt mig det - men det har jag diskuterat i en massa tidigare inlägg. Min feministiska kamp handlar inte om att få se manlig ut, utan om att jag och alla andra ska få se ut och vara som vi vill utan att det ska innebära diskriminering eller orättvisa fördelar.

2010-05-22 @ 10:01:08
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Zettermark

HAha ojojoj! Du menar rosettbilden till höger?! Det är en överxponerad bild på mig i T-shirt med fastsydd rosett... heh, pinsamt att den kan tolkas som en bikiniöverdel.

2010-05-25 @ 22:36:34



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0