Share

Mina hjältar

Instruktören går igenom säljteknik för gruppen bestående av flera killar och en tjej. Han ger exempel: Kalle ringer till Magnus och han säger... Peter undrar det här och då ska ju Adam svara att... När han sedan blir uppringd... Erik ska då som ni förstår säga till killen...
Tjejen (ironiskt): -Ja, och tjejer kanske också kan?
Instruktören (fattar inte ironin): Ja, hehe, klart ni kan.

Klassen ska göra ett arbete i sexualkunskap. Ett grabbgäng bestämmer sig för att göra en enkät om porr och sexliv. I enkäten finns frågor som: "Hur ofta kommer ni samtidigt?" med alternativen "Alltid" "Ibland" "Nej, jag ligger ju på rygg och blir avsugen"
"Vad brukar du få för orgasm?"
där alternativen är"Klitorisorgasm" "Fontänorgasm" "Multipel orgasm" "Vanlig orgasm" En tjej frågar vad de menar med "vanlig orgasm" och påpekar att vaginalorgasm är rätt ovanligt. Killarna svarar att "vanlig orgasm" såklart är sådan som killar får. Hela klassen tvingas svara på enkäten under en lektion.

Fyra tjejer kommer på en bra idé inför en festival. Ett gigantisk spelplan där pjäserna är stora som hinkar och folk får springa runt för att spela. En grupp med sex tjejer och två killar bildas för att genomföra projektet. En lagkapten och en styrman ska utses. En av tjejerna föreslår att killarna borde få bli lagkapeten och styrman för att de ska få känna sig delaktiga, vilket killarna håller med om.

Chefen kommer in i rummet där ett gäng killar och en tjej sitter, med en tjej vid sin sida. Hon har blonderat hår och mycket stora bröst. Killarna i rummet kommenterar när chefen och tjejen lämnat rummet att de aldrig skulle kunna ha en sådan tjej "jag skulle inte kunna jobba, skulle bara fantisera om henne jämt." Diskussionen övergår i vilken bröststorlek som är snyggast. Tjejen i rummet vill helst sjunka genom golvet.

Det är Landskap på en nartion och ungefär 40 närvarande. En handfull är tjejer. Stämningen är ganska skämtsam och det märks att många känner varandra. En av tjejerna räcker upp handen för att ställa en fråga och får ordet av ordföranden. En kille börjar prata innan hon hinner öppna munnen. Tio minuter senare händer samma sak igen. Hon önskar för tusende gången i sitt liv att hennes röst hade burit över de mullrande basröster som hela sitt liv avbrutit andra utan reflektion.

Ett gäng killar är fulla och sexchattar med en tjej de inte känner. Hon är intresserad och vill visa delar av sig själv om killarna gör samma sak. Killarna kopierar texten där hon visar sig initiativtagande tillsammans med nakenbilder på henne och lägger upp på en hemsida där folk kommenterar hur äckliga killarna är. Inte för att de sexchattar med främlingar när de är fulla eller hänger ut personer ut samtycke på nätet, utan för att de haft samröre med en så äcklig, slampig tjej som ville ha sexuell kontakt.

Alla dessa historier är sanna. Alla har jag hört eller varit med om den senaste veckan. Det övergår verkligen mitt förstånd att det finns människor som "inte tror på sexism." Som säger att "det är feministerna som skapar ett problem genom att skilja på kvinnor och män. JAG behandlar då alla som individer."

Det är inte feminister som bara använder män som exempel. Det är inte feminister som utgår från att "vanliga människor med vanilga orgasmer" är män. Det är inte feminister som tycker att tjejer med en sexualitet är äckliga. Det är inte feminister som sexuliserar sina kollegor och gör det obekvämt för den som inte kan delta i konversationen. Det är inte feminister som tanklöst avbryter tjejer för att de kan. Det är inte feminister som puffar upp män i hierarkierna och sedan förundras över varför inga tjejer blir projektledare.

Att vara feminist är inte att skilja på kvinnor och män. Att vara feminist är att inse att samhället i allmänhet och vissa människor i synnerhet gör skillnad på kvinnor och män, till kvinnornas nackdel. Att vara feminist är att inse att denna skillnad måste synliggöras innan den kan åtgärdas.

Men framförallt, att vara feminist är att försöka åtgärda denna skillnad. Att gå till biologiläraren och argumentera för att killarnas enkät inte var okej. Att bestämt hävda att en av tjejerna gör sig bättre som lagkapten eftersom hon kom på hela idén. Att skriva upp sig som jämställdhetombud på nationen efter landskapet. Att påpeka hur konstigt det är att instruktören bara använder män som exempel. Att skälla ut killarna som hänger ut tjejer på Internet och låter andra vara sexistiska as i kommentarerna.

Att vara feminist är helt enkelt att kämpa för rättvisa, respekt och frihet.

Alla kan inte bli jämställdhetombud. Det är ingenting jag någonsin skulle kräva av någon annan än mig själv. Alla vågar inte heller säga ifrån av rädsla för att förlora jobbet eller bekantskapskretsen. Och det är okej, så länge vi försöker och kan söka stöd hos någon som vågar. Vi kan inte ta alla strider, men vi måste komma ihåg alla strider som tas är värdefulla. Hur obetydliga de än må verka så har de betydelse.

Jag är så jäkla stolt över alla vanliga, osäkra, starka, medvetna och smarta tjejer runt omkring mig som varje dag kämpar mot, och vinner över, vår sexistiska värld. Ni skulle bara veta vilka hjältar ni är.

/En mycket stolt Zäta


ShareKommentarer
Postat av: Moa

Word! Fett deppigt att folk inte får lära sig skilja på manshat och feminism i samhällskunskapsböckerna på högstadiet. DET ÄR INTE SÅ JÄVLA SVÅRT!

2010-05-24 @ 02:29:31
Postat av: Sofia i London

du är hjäten!

2010-05-24 @ 15:30:54
URL: http://sophedeluxe.devote.se
Postat av: Sanna

Ha ha! Jag skulle just säga det som Sofia sa: DU är min hjälte. ;)Du är så smart och genomtänkt och bra. Hurra för dig! Och hurra för bloggen som firar ett år!Och fruktansvärt bra text, dessutom.

2010-05-24 @ 16:38:16
URL: http://kollektivetunderlivet.wordpress.com
Postat av: Zettermark

Å tack fina ni!

2010-05-25 @ 13:08:30
Postat av: Elin

åh, bra att du driver detta vidare! och jag är iaf lite glad i sexistbajsledsenheten, för biologiläraren har pratat med grabbarna och skall i framtiden alltid granska enkäter, och sexchattskillarna har tagit bort nämnda bilder och iaf kommit på och uttryckt att de betett sig som "dickheads". så små framsteg tar vi ändå när vi vågar säga till, synd bara att inte alla, eller man själv heller för den delen, alltid vågar eller prioriterar att göra det, eftersom man då får frånsäga sig andra privilegier, som att bli uppskattad på nya jobbet el. dylikr. men klart det är värt att säga ifrån om man kan omma ngnstans, och du hjälper många att gör det. älskar dig!

2010-05-25 @ 20:40:47
Postat av: Katrus

Kommentar till Elin: Jag var inte där, men fick se enkäten i efterhand, jag blev förbannad! Jag hoppas verkligen att Åslög sa till på skarpen!

2010-05-25 @ 21:53:24Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0