Share

Klädkoder enligt Zäta

Idag ska vi på fin fest. Jag älskar att klä upp mig, men har alltid haft lite svårt för klädkoder. Jag tycker inte att de är heltöntiga och ska avskaffas, utan mer att deras form borde kunna moderniseras lite. Till att börja med sättet de skrivs på: Mannens klädsel.

"Kostym" betyder samtidigt "knälång finklänning." Om jag har finfest någon gång ska jag ha kvinnlig klädnorm. (För att protestera mot den manliga som nu råder, skulle jag får göra om det helt i samhället skulle den förstås bli könsneutral.)

För det andra är det krångligt. Knälång, är det ovanför eller nedanför knät? "Finklänning", innebär det täckta axlar eller handlar det mer om skärning och material? "Halvkostym", vad ska du ha för byxor till det? Inga? Det problemet kan förstås lösas med att antingen inte hålla så hårt på reglerna eller att skriva en liten förklaring (som funkar för både kjol- och byxbärare!)

För det tredje, och värsta, tycker jag förstås illa om den strikta könsuppdelningen. Klädkoden är inte "kostym eller halvlång klänning" även om det står det, utan i realiteten "kostym för kukpersoner och halvlång klänning för fittpersoner." Här i Uppsala var det lite småskandal för ett tag sedan när en viktig nationsperson hade uttalat sig om att "personer som hamnar bredvid en man i klänning på en gasque ska kunna få pengarna tillbaka." Detta vidriga prissättande på människor uppmärksammades dock och personen i fråga blev inte vald.

Hen hade sedan försökt försvara sig med att "om du verkligen känner dig som tjej är det okej, men liksom inte på skoj." Denna attityd är väldigt vanlig utanför queerkretsar. Jag tycker att den är nästan lika obehaglig som den uttalade "män-i-klänning-är-fel"-attityden, mycket eftersom den är svårare att bemöta. Men det blir ju väldigt konstigt i officiella sammanhang, ska du som transperson ha med dig diagnosen på papper tillsammans med biljetten då för att bli insläppt? Det är ju helsjukt. Jag tycker att folk får ha klänning eller kostym precis som de känner för, oavsett biologi och transsexualism. Jag kan räkna upp ett dussintal personer som jag vet inte är transsexuella, och en hel del av dem inte det minsta trans, som trivs jättebra i "det andra könets" kläder. Varför ska någon ta sig rätten att bestämma vad de får ha på sig och inte?

Jag har klänning för att jag tycker det är ett snyggt plagg som är snyggt på mig, inte för att jag är tjej. Om du vill ha kostym ibland och klänning ibland för att det är kul - yay! Om du vill ha det ena för att det andra känns fel - kör på det! Om du vill vara könskonträr för att retas - gör det! Om du nog kanske är lite trans men inte vill att alla ska veta allt om dig - ta på dig de kläder du trivs i och skit i eller skämta bort reaktionerna!

Jag tycker som sagt att det finns en poäng med att skriva ut hur finklätt det ska vara, och att det är roligt med vissa regler, men de måste vara lagom hårda och framförallt inte spela heteronormen i händerna perfekt. Klädkoder är bara roliga så länge de är roliga för oss som ska följa dem.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Finn

Egentligen anvisar ju inte koden till vilket kön som ska bära vad (det gör ju samhälleliga normer så bra för sig att det inte behövs) vilket vad jag erfarit innebär att folk börjat ta lite lättare på vem som ska ha vad på sig.. Min mor valde till exempel att gå på sin examensbal i långklänning och frack, då det var vad som påbjöds.

Det är, dock och alltjämt, ett stort problem det här. Känns besläktat med toaproblemet?

MUH Finn

2010-09-05 @ 10:06:22
Postat av: Freddie

Bra skrivet!

2010-09-05 @ 17:26:57



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0