Share

Efter valet

Det är en tung dag idag. De rödgröna förlorade och F! förbättrade bara valresultat marginellt mot 2006. Men Alliansen vann inte heller. De är i minoritet, även om de är den största minoriteten, och måste acceptera att Sverigedemokraterna nu har 20 av 349 mandat.

Jag tror inte att jag var den enda som vaknade med en klump i magen i morse. Är det verkligen sant? Har vi ett rasistiskt parti i riksdagen och en borgerlig minoritetsregering i mitt land? Jag tror inte att SD kommer att få särskilt stort inflytande denna mandatperiod. Vi måste komma ihåg att 94,3 av alla som röstade gjorde det på ett parti som avsvurit sig från allt samröre med SD. Vi har inte valt en regering, vi har valt en riksdag - och där sitter fortfarande Socialdemokrater, Vänterpartister och Miljöpartister, de sistnämnda som Sveriges nu tredje största parti.

Men situationen är fortfarande allvarlig. Det är fruktansvärt att grundläggande mänskliga rättigheter och respekt inte värderas av nästan 6% av vår befolkning. SD talas nästan alltid om som rasister, men vi får inte glömma hur otroligt konservativa de är på andra områden också. På deras hemsida står att män och kvinnor är skapta olika och passar för olika uppgifter. De vill inte bara låta hbtq-frågorna bero, utan de vill dra tillbaka redan vunna rättigheter så som inseminationsrätt för samkönade kvinnliga par. SD ska bemötas som det högerradikala och främlingsfientliga parti de är.

Vi har alla hört om Danmark, men det tåls att upprepas igen. Det Danske Folkepartie, ett främlingsfientligt men inte öppet rasistiskt eller nazistiskt parti, kom in i riksdagen precis på samma sätt som SD. Tre val senare är de landets tredje största parti. Jag vill inte se en sådan utveckling här. Vi vill inte leva i ett land där människor bedöms olika beroende på hudfärg eller sexualitet. Grundläggande mänskliga rättigheter är inte förhandlingsbara och får aldrig bli det. I dessa rättigheter ingår självklart jämställdhet och antirasism. Ska vi ta en diskussion med SD, vilket vi måste göra, så ska detta faktum stå bakom alla våra ord. Mänskliga rättigheter är inte förhandlingsbara.

Idag har vi en klump i magen. Imorgon måste vi forma den klumpen till en kraft och ett motstånd. Vi måste visa nu vad som är viktigt att kämpa för, vad vi vill ha för en värld och vad som inte är förhandlingsbart. SD:s inträde i riksdagen skulle kunna vara startskottet för en högervriden och omänsklig politik, men det kan också vara en väckarklocka som gör att alla de solidariska, feministiska, demokratiska och framåtsträvande människorna där ute sluter sig samman och visar vilken kraft verklig demokrati har. Jag hoppas och tror på det sistnämnda alternativet. Eller hur? Men vi måste agera och det på en gång och långsiktigt.
/Zäta
PS. Jag vill ge en liten pepp-hälsning till alla de som röstade på F! i Uppsalas kommunalval! Det krävs 1,2% av rösterna för ett mandat i kommunfullmäktige. F! fick precis 1,2% totalt i Uppsala, men föll på att för få i det östra valdistriktet valde dem då det finns en procentspärr för varje distrikt oavsett totalt antal röster. Det var upp mot 5% i studenttäta områden! Vi var alltså mer än snubblande nära att få ett feministsikt mandat i Uppsala. Nästa gång.
Share



Kommentarer
Postat av: Dvärghundspossen

Det är väl bara att hoppas att folk inser att SD inte har nåt att komma med, när dom suttit i riksdagen ett tag och inte kan spela utstötta underdogs på samma sätt längre...

2010-09-20 @ 20:40:32
URL: http://dpossen.blogspot.com
Postat av: Anonym

Vill bara berätta att du fick mig att rösta på F! i kommunalvalet. Tack! :)

2010-09-20 @ 21:20:16
Postat av: bloglovinbyten-ja

Ett ord: Katastrofval!

2010-09-20 @ 22:12:15
URL: http://tvminnen.blogg.se/



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0