Share

"Sjuka skönhetsideal" och deras mer djupgående konsekvenser

"Sjuka skönhetsideal" känns som en förklaring, eller i alla fall delförklaring till fenomen, som vi får höra väldigt ofta.

Varför bantar så många unga tjejer? Sjuka skönhetsideal. Varför bryr sig högstadiekillar så mycket om bröst? Sjuka skönhetsideal. Varför är tjejer mer stressade än unga killar? Sjuka skönhetsideal. Varför har tjejer så dåligt självförtroende? Sjuka skönhetsideal. Hur kan någon lägga 50000 kr på en bröstförstoring? Sjuka skönhetsideal. Varför får så många unga tjejer ätstörningar, varför skär de sig, varför blir de deprimerade? Sjuka skönhetsideal.

Jag håller med om att vårt samhälle har sjuka skönhetsideal. De är sjuka för att de är sjukligt smala, lider en sjuklig brist på porer i huden på grund av retuschering, är sjukligt enkelriktade (smal-vit-symetrisk-storögd-passiv-heterosexuell) och förekommer sjukligt mycket och ofta i vår vardag. Men att bara säga "sjuka skönhetsideal" som svar på alla frågor rörande tjejers dåliga psykiska och fysiska hälsa räcker inte. Vi måste gräva djupare.

Nu menar jag inte att vi ska gräva djupare i tjejernas inre, så som många klassrumsdiskussioner tenderar att göra. Men varför mår bara vissa tjejer dåligt? Ja, de kanske har det dåligt hemma eller inte är så stabila från början. Bara vissa påverkas ju av idealen. Nej, det är inte sant. Bara vissa får ätstörningar och bara vissa förstorar brösten, men alla människor påverkas av att växa upp i en könad värld som berättar hur vi ska se ut och bete oss för att duga. Vad jag vill gräva djupare i är själva skönhetsidealen, för de säger mer än "smal är bra!" Mycket mer.

Ätstörningar är allvarliga och bottnar ofta till viss del i samhällets skönhetsideal, men uppkommer inte bara för att kvinnor i reklamfilmer är smala. I så fall skulle lika hög procentandel män som kvinnor ändra hela sina liv för att uppnå den idealbild av män som finns: Vältränad, hetero och rik. Det är visserligen ett mål för många unga killar - men de blir inte deprimerade, sönderstressade och självupptagna på vägen. Varför skönhetsideal påverkar oss tjejer så fruktansvärt mycket har fler förklaringar än att de förekommer frekvent och är sjuka. Just sjuklighten borde ju rent logiskt skrämma bort oss, inte sant? Varför blir det då precis tvärt om?

Vi växer upp i en värld där utseende är viktigt. Det gör alla, men särskilt tjejer. Vi får veta genom TV-serier, reklambilder och prinsesshistorier att utseendet inte bara är viktigt för oss - det genererar vårt själva värde som människor. Vi uppmuntras att hitta drömprinsen (vilken liten kille ska hitta drömprinsessan? Han ska döda draken och få halva kungariket! Prinessan är en najs side-deal), eller snarare att vänta på honom och ha vackra klänningar så att han faller för oss. Vi får höra att alla kvinnor drömmer om stora bröllop och den stora kärleken. Vi läser "sweet sixteen" och förstår att romanser, det ska livet gå ut på. Och för att få dessa måste vi se bra ut. Vi ser reklamfilmer där kvinnor konstant framställs som passiva och värdefulla bara genom manligt begär. (Raka benen så vill din kille smeka dem). Vi hör hur kvinnliga politikers kläder kommenteras medan de manliga politikernas argumentationsteknik diskuteras. Vi växer kort sagt upp i värld som konstruerar en idé om sann kvinnlighet som passiv, ytlig, kompletterande till sann manlighet och framför allt eftersträvansvärd. Jag behöver väl knappast nämna att vi sedan inte bara måste kämpa med att hantera all denna press, utan även skuldbeläggs för den. "Tjejer är så ytliga!" "Sluta överanalysera hans sms!" "Men åh, ta för dig då om du vill ha löneförhöjning!"

Kvinnokroppen anses vara fruktansvärt äcklig. Allt ska bort - hår, mensblod, svett, fett, pormaskar och rynkor. Det krävs ingen djupare analys för att förstå att det i är kroppsvätskorna eller hårstråna i sig som är äckliga - i så fall skulle väl sperma vara skitäckligt och benhår på män motbjudande och inte ett tecken på livskraft, mänsklighet och virilitet. Nej, det är bara kvinnokroppen som ska tämjas, så som den gjorts i alla tider genom fotbindning, könsstympning och korsetter. Vad vi ibland förbiser i vår moderna iver att anse oss själva frigjorda och självständiga, är de enorma konsekvenser som denna kroppsfixering får på våra liv. Vi är, krasst uttryckt, för upptagna med att banta, oroa oss för om han ska ringa och köpa nya skor för att kunna organisera oss och göra uppror mot de galna skönhetsidealen. Och det värsta av allt? Vi får lära oss att vi är som lyckligast när vi "äter Ben & Jerrys på soffan men nya skor på hyllan och en skönhetsbehanling inför bröllopet inbokad."

Jag vet vad ni tänker. Vad har det tagit åt Zäta? Hon var ju en av de där vettiga feministerna som INTE sa åt oss att vi måste sluta raka benen! Eller okej, ni tänker nog inte så för att ni är alldeles för smarta och har redan insett att det kommer en ny poäng, men utifall att ville jag bara skjuta in ett "Lugn, jag gillar fortfarande kvinnlighet."


Skönhetsidealen borde falla på sin egen orimlighet, men det gör de inte. Varför? Delvis för att deras budskap är så integrerat i hur vi tänker, som jag skrev ovan. Men delvis också för att om vi följer deras budskap och gör oss själva till objekt för en manlig lust/blick/makt så vinner vi själva på det. Förr i tiden var det tydligare - då behövde du en make för att överleva ekonomiskt. Men samma sak händer idag, fast mer subtilt. Kvinnan konstrueras som mannens motsats och komplement, men han får all plats på den positiva kanten och i det neutrala utrymmet, medan kvinnan bara blir det negativa. Hur ofta år vi inte höra att eminism är "subjektivt", medan liberalism, som minsanna handlar om alla människor, är "neutralt"? Problemet är bara att de där "alla människor" är män. Den manliga normen. Män går rakt på sak, därör borde alla gå rakt på sak och därör blir män bättre chefer. Män är begåvade och intresserade av en sak och blir genier, kvinnor är bara duktiga på lite av varje. Män är neutrala, kvinnor är känslosamma. Män är neutrala, kvinnor är svaga och har mens. Män är neutrala, kvinnor pratar för mycket. Jag överdriver förstås, men ser ni hur samhället konstruerar det ena könet som riktiga människor, och det andra som dess avvikelse? Män är människor och kvinnor är sitt kön.

Skönhetsideal får en sådan genomslagskraft eftersom de spelar på hur denna kvinnlighet ska se ut. De appelerar till alla de hemska saker som kvinnor förknippats med genom tiderna - och som alla syftar till att ogiltigförklara och nedvärdera halva befolkningen - och framställer dessa saker som eftersträvansvärda. Tyst och oskuldsfull, som ett barn, inte en riktig människa. Kroppslig och passiv, som ett tomt objekt för manlig lust, inte en riktig människa. Det är alla dessa sublima (och övertydliga) budskap som skönhetsidealen bär på, och som gör dem så förödande för många unga tjejer. Det handlar inte bara om att du måste förbättra din utsida - du måste göra det för att överhuvudtaget räknas som männsika.

Är det då kört? Det hela låter ju sjukt pessimistiskt. Självklart inte. Det finns möjlighet till förändring. Kvinnlighet behöver inte vara ekvivalent med passivitet, utan vi kan forma vår egen version. Vi är inte slavar under strukturer, även om vi måste analysera dem och inse dess förbannade styrka ibland för att kunna göra motstånd. Jag tror det är viktigt som feminism att veta om hur kvinnor och kvinnlighet konstrueras som passiv och negativ, men att samtidigt inse att det inte behöver forma ditt liv och att du kan påverka de strukturerna. Motbilder - bilder av aktiv kvinnlighet, tjocka snyggningar, sexälskande och smarta kvinnor, lesbiska prinsessor och omhändertagande pojkar - är ett sätt. Andra är att upplysa folk, att själv tänka till nästa gång du ser en oskyldig schampooreklam vad den egentligen säger och att alltid, alltid sträcka på ryggen oavsett vad världen säger åt dig att du är värd.

Vi vet ju att vi är riktiga, coola, smarta, jobbiga, fantastiska människor. Nu måste vi bara ta upp kampen så att kommande generationer slipper jobba lika hårt för att bevisa denna självklarthet som vi behöver.

/Zäta
ShareKommentarer
Postat av: ellostar

Du är fantastisk! jag vill ju rösta på dig ju!

2010-09-12 @ 11:48:07
Postat av: Quat

Detta påminner mig mycket om berättelsen som Hua Mulan (mer känd som Fa Mulan i Disneyfilmen), bästa sagan som skrivits! Btw, varför ses Mulan som en av disneys prinsessor? Sjuka skönhetsideal?

2010-09-13 @ 20:53:17
Postat av: plastbaronen

Jag har ju socialt och kroppsligt varit kvinna, och på den tiden såg jag också denna snedfördelning till männens fördel. Nu är jag socialt en man och ser en annan snedfördelning, som bygger på den första. Kvinnans utrymme att vara olika saker har ökat på männens bekostnad, för eftersom män absolut inte kan vara som kvinnor, blir det färre och färre saker som är riktigt manliga, när kvinnors utrymme växer. Kolla bara på kläderna t.ex! Det kvinnor har på sig idag liknar ju det männen hade på sig för 200 år sedan...

Men nå, vad männen har kvar, är ofta negativa saker. Kvinnor är renliga och prydliga... Alltså är män grisiga och slarviga. Kvinnor har känslomässig kompetens... alltså är en riktig man okänslig och respektlös. Kvinnor är romantiska, alltså bryr sig män bara om sex. Kvinnor bryr sig om sin hälsa, alltså är det manligt att inte göra det. Flickor är duktiga i skolan och uppför sig väl... alltså är en pojke som är duktig i skolan och uppför sig väl "omanlig". Och "omanlig"=svag, eftersom grunden för hela snedfördelningen bygger på att kvinnor är svaga. Kvinnan har således en massa positiva egenskaper, men är svag, medan mannen är stark, men en ociviliserad skitstövel. Och om han inte vill vara sådan, uppfattas han som svag... Utom i intellektuella kretsar, möjligtvis. Men det är ju där vi "svaga" killar hamnar. Förr var det män som ansågs ha det mer utvecklade intellektet och den högre moralen, men nu känns det nästan som om det blivit tvärt om. Åtminstone bland oss som är unga.(Delvis tror jag också att man tillskriver kvinnan alla dessa positiva egenskaper som en sorts kompensation för att hon räknas som svag.)

2010-09-29 @ 20:08:24
URL: http://plastbaronen4.wordpress.com
Postat av: Skrotmamman

Jag tror att du skulle vara intresserad av att gå på det eventet som SMAL anordnar för att lyfta frågor kring dagens skönhetsideal.Läs mer på deras hemsida: www.skonhetsideal.com eller mitt inlägg på min blogg :-)

2010-10-27 @ 12:48:16
URL: http://skrotmamman.blogg.se/
Postat av: PRoachgirl

Totally with you!

Det nuvarande samhället har gått överstyr..

Förr i tiden behövde man aldrig raka nånting, nu däremot-shave it all.

Man ska vara pinnsmal,raka benen,ögonbryna,under armarna och shit..

Så jäkla utseendefixerat. Asbra blogg förresten!

2010-11-25 @ 23:24:26
URL: http://PRoachgirl.devote.se/
Postat av: Anonym

Ordet "skönhetsideal" betyder inte "kvinnlig orättvisa".

Visserligen är kvinnokroppen överrepresenterad i frågan, men det betyder inte att män inte går igenom samma sak.2010-12-07 @ 18:16:14
Postat av: Anonym

Håller med dig till 100%!

2011-09-20 @ 22:48:06
Postat av: Hildur

Måste bara citera dig Plastbaronen, "Kvinnan har således en massa positiva egenskaper, men är svag, medan mannen är stark, men en ociviliserad skitstövel".Om man tänker tillbaka på att vi bara är levande varelser som måste klara sig från att dö så länge som möjligt, vilken är då djungelns lag? Jo att starkast överlever. Därför undrar jag, vad är bäst? Att döda eller bli dödad?

2012-05-27 @ 23:17:35
URL: http://www.evatildaalicia.devote.se
Postat av: EVELYNMAGAZINE

Hej!

Jag heter Jasmine Samuelsson och jobbar i redaktionen på tidningen "EVELYN". Vi är en nystartad webbtidning som jobbar för att stärka unga tjejers självförtroende, vara så personliga som möjligt och krossa nätmobbning och sjuka skönhetsideal.

Vi här på redaktionen gillar starkt vad du skrev här och tycker att fler personer skulle behöva höra detta! Vi undrar ifall du kunde låta oss publicera den med ditt namn och samt en bild på dig (inget måste, men gärna) och självklart så kommer vi länka din blogg ifall du vill de!

Ifall du är intresserad , maila : evelyn.magazine@live.comTacksam för svar

Kram
Jasmine Samuelsson
EVELYN MAGAZINE

2013-07-04 @ 11:03:34
Postat av: Alice

Jag ska hålla ett argumenterande tal! Jag kommer att använda ditt inlägg som en inspirationskälla för de var så jävla bra skrivet!

2015-09-14 @ 14:16:59
URL: http://aliceglassel.forme.seKommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0