Share

När vi ändå pratar snippor...

Den här artikeln om hur unga tjejer som av kulturella eller religiösa skäl anser att de behöver vara oskulder på bröllopsnatten, uppmanas att skada sig själva i slidan av svenska läkare, fick jag länkad till mig idag.

Det känns instinktivt fel och motbjudande. Det är ju inte tjejerna som ska lida mer, utan respekten för dem som personer och kvinnokroppen i allmänhet som måste öka. Jag är inte någon expert på området, och kanske kanske kan det vara en tillfällig strategi som fungerar i en annars mycket hotfull situation, men det rättfärdigar inte institutionaliserandet av våldet på kvinnokroppen som sker i detta fall. Istället för att slå bakut och tydligt visa hur onödig, felaktig och farlig oskuldskulten, vars grundpremiss är att din kropp kan tillhöra en man, är och hur den degraderar kvinnan till ett lustobjekt för mannen, så tillhandahålls strategier för att tillfredställa mannens fördomar.

Det är internaliserad patriarkal misshandel på sin mest raffinerade nivå: Skada dig själv för att upprättahålla en patrialkal myt som om den inte bekräftas kan skada dig ännu mer. Fångad mellan ett Skylla och Karybdis som egentligen är lika imaginära som Homeros varianter, men som får en högst verklig inverkan på tjejers liv då de upprepas till en maktfullkommlig kanon.

Något som står helt klart är att läkarna måste vara extremt noga med att berätta sanning om att de allra flesta kvinnor inte blöder vid sitt första omslutande samlag, oavsett vad som kan tänkas vara livsnödvändiga strategier. De får inte, som Sabuni säger, sprida okunskap. Och riktlinjer som dessa bör helt klart ses över, men med hjälp av kvinnor som själva varit i den situationen och vars röster vi annars så lätt dränker i all vår lättantändliga indignation.

Alldeles bortsett från kulturella skillnader och patriarkal internalisering borde detta vara ett orubbligt faktum: Vi har rätt till ett språk så att vi kan tala om vår snippa, och vi har rätt till korrekt medicinsk kunskap så att vi kan förstå, acceptera och njuta av den.

/Zäta
ShareKommentarer
Postat av: Pether

Du e bara tragisk.

2011-08-23 @ 23:31:26
Postat av: auuus

Epic word!

Det är lite samma här som med alla råd för att undvika våldtäkts som finns, i och med att det blir kvinnorna som uppmuntras anpassa sig efter en helt sjuk struktur, istället för att mer energi läggs på att den ska ändras.

2011-08-24 @ 00:38:07
URL: http://asortamission.blogg.se/
Postat av: Candy

Bra skrivet! Och haha på Pethers kommentar. Mycket konstruktivt! ><

2011-08-24 @ 01:54:45
URL: http://www.eye-candy.se
Postat av: Linnea

Jag undrar hur många kvinnor som har blivit dödade genom tiderna på falska grunder. Med tanke på att inte alla blöder första gången menar jag. Eller kan det vara så att många egentligen haft samlag innan äktenskapet?Kan det ha varit en bidragande orsak till barnbröllop och könsstympning?

2011-08-24 @ 09:11:59
Postat av: Elin Astrid

Du verkar ha fått ett nytt fan i Pether. Vi vet ju sedan barnsben hur det är med män, de måste vara dumma för att visa omtanke.

Eller?

2011-08-24 @ 09:18:43
URL: http://elinastrid.blogspot.com
Postat av: Anonym

Undrar verkligen över det här med att i vissa kulturer så tillhör det att på bröllopsnatten efter samlaget ska de blodiga lakanen visas upp. Om det inte är blod = Var tjejen inte oskuld?

Alltså gör alla dom tjejerna nånting för att det ska bli blod på lakanen ?

Det kan ju omöjligt vara så att alla dom blöder..elller? Dom flesta kvinnor som blöder första gången har ju haft sex mot sin kropps vilja. O när man blir bortgift utan o ha nånting att säga till om är säkert ofta bröllops natten en våldtäkt..

2011-08-24 @ 10:22:17
Postat av: Judith

Mer kunskap om detta! Jag är svenska, ung, utbildad men ändå trodde jag att jag skulle blöda när jag hade sex första gången! 2011?

2011-08-24 @ 23:15:46
Postat av: Zäta

Pether: Nu anser jag att du har uppfyllt kraven för klausulen "upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer". Dina kommentarer tillför ingenting till bloggen.Anonym: Jag tror inte att alla initierande sexakter i kulturer med oskultskulter måste bevisas med blod. Det kan säkert också vara en kombination av de orsaker du säger. Hur som helst är inte det relevant för huvudpoängen att en flickas penetrerade eller openetrerade vagina aldrig ska vara en handelsvara.

2011-08-25 @ 13:48:57
URL: http://zettermark.blogg.se/Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0