Share

Två transtips

För det första tycker jag att ni ska läsa Lucas Romsons välskrivna kommentar till Hanne Kjöllers veckogamla ledare där hon påstår att transkillars rättigheter är oviktiga eftersom de är få, leker läkare och missar huvudpoängen med tvångssteriliseringslagen.

För det andra vill jag dela med mig av viktig information som framkom på Pride. Som många vet har det varit svårt att byta namn i Sverige till ett "könskonträrt" namn förut. Varken Skatteverket eller Patent- och registreringsverket (PRV) tillät detta fram till Jan-Olov Madeleine-domen 2009, då praxis ändrades. Efter detta tog PRV bort sin lista på "könsneutrala namn" på hemsidan, eftersom de inte ansåg att detta fanns längre -- då alla fick heta vad de ville (åtminstone ur en genus-aspekt). Detta gällde dock bara myndiga personer, minderåriga fick fortfarande inte byta till ett könskonträrt namn ens med föräldrars tillstånd, något som kan tyckas ologiskt med tanke på att det officiellt sett inte fanns några "könskonträra namn" längre. På Pride pratade vi i föreningen KIM om dessa frågor med juristen Kerstin Burman, och hon säger att hon känner till ett fall där en minderårig fått byta namn på Skatteverket. När hon frågat dem har de sagt att alla oavsett ålder får byta till könskonträra namn, eller ge sina barn könskonträra namn. PRV anser dock fortfarande inte att minderåriga får göra det.

Den självklara invändningen är att detta inte är rättsäkert, då båda myndigheterna lyder under samma lagar, och att någon myndighet måste anpassa sig. Enligt Burman och Romson kommer PRV behöva ändra sin praxis eftersom Skatteverket är den mest rigida och regelpetiga myndigheten, som dessutom vägrar böja sig för någon. Detta är givetvis glädjande, även om PRV inte kommer göra ett skit utan påtryckningar.

Den springande punkten här är dock att få ut denna information till alla som behöver veta: Om du är under arton och vill byta till ett namn som inte matchar ditt personnummer -- ansök hos Skatteverket! Då kommer du få igenom din ansökan.

Om du har en blogg med trans/queer/hbtq/någon annat passande-inrikting vore det jättebra om du ville sprida detta, så att fler unga transpersoner får känna sig hemma med sitt namn.

/Zäta

ShareKommentarer
Postat av: hanna

Jag har hört att det är bara mellannamn som får bytas till "könskonträra" dock, stämmer det?

2011-08-15 @ 12:14:54
Postat av: den rabiata orakade flat-feministen Fanny

Ser man på. Intressant!

2011-08-15 @ 12:30:08
URL: http://arsinoe.se
Postat av: Moa

Som jag förstod det så gäller det alla namn, inklusive efternamn (t.ex. Ingridsdotter på en juridisk man). Skatteverkets definition på mellannamn är "Mellannamn är ett namn som du kan bära för att visa din samhörighet med en förälder eller en make som bär detta namn som efternamn."

2011-08-15 @ 12:49:30
Postat av: Fredrik

"Detta är en normkritisk blogg"......

kritisk mot vita heterosexuella män med andra ord?

Kritisk mot HBTQ-rörelsen eller manshatet..2011-08-15 @ 16:00:17
Postat av: Emilie

Bra där!

2011-08-15 @ 19:37:19
Postat av: Emilie

Får jag använda den texten på KIMs hemsida för att sprida vidare?

2011-08-15 @ 19:38:05
Postat av: Emilie

Bra att veta kan förresten vara att även en till replik på Kjöllers ledare publicerades i pappersversionen av DN - men inte på nätet. Burman, FPE-s, RFSL och KIM skrev under. Online kan man dock hitta den i PDF-versionen av DN, och den publicerades i fredags. Av någon anledning har Kjöllers originaltext gömts undan, tillomed bytt adress på DN's hemsida, och de 8 bloggsvar som fanns till krönikan är borta.

2011-08-15 @ 19:40:33
Postat av: Moa

Emelie: Ja, var så god! Länka till mig bara.Fredrik: "feministisk normkritisk" står det, och det är inte samma sak som kritik mot vita heterosexuella män. Norm och person är olika saker, även om personer ofta upprätthåller normer.Sedan förstår jag faktiskt inte vad du menar med det sista, någon slags misslyckad ironi? Jag gillar HBTQ-rörelsen och ogillar hat i allmänhet, om det var något sådant du fiskade efter.

2011-08-16 @ 12:23:33
Postat av: Zäta

Senaste kommentaren var alltså jag som skrev, inte Moa.

2011-08-16 @ 12:24:11
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Joe

Hanne Kjöllers artikel är flyttad! Länka om till http://www.dn.se/ledare/signerat/av-man-fodd så hamnar vi rätt!2011-08-16 @ 20:12:00
Postat av: Fredrik

Zäta: jag menar att normer finns även inom HBTQ-rörelsen samt intolerans mot personer med andra värderingar.

Jag tror inte att du hatar män och beklagar det sk. näthatet som drabbar kvinnor.

Men vänstern och "kulturradikalerna" använder också

hatpropaganda och satir med dödshot mot journalister.

2011-08-16 @ 21:50:40Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0