Share

När offentliga debatter får effekt

DN och Expressen stänger tillfälligt av kommentarsfunktionerna på sina nätsidor. DN ska göra ett inloggningssystem som tar bort anonymiteten och Expressen ska införa förhandsmoderering.

Näthats-debatten verkar ha haft effekt. Jag är glad att de etablerade medieorganisationerna tar ansvar och tydligt visar var de står. Att rasism och personangrepp inte tolereras. De som klagar på sin rätt till yttrandefrihet kanske ska komma ihåg att kommentarsfälten på nättidningar inte fanns fram till för några år sedan -- det betydde inte att Sveriges befolkning var kuvat då eller riskerade livhanken om vi var regimkritiska. Det går ypperligt att starta sin egen blogg eller skriva insändare. Yttrandefrihet var alltså rätten att fritt få uttrycka dina åsikter så länge de inte går mot andra lagar, så som hets mot folkgrupp, inte rätten att precis hela tiden, precis överallt få höras och synas. Även om det vore fett så har du inte rätt att få ett gratis jet-plan som skriver ditt budskap i stora bokstäver över himlan. Jag är ledsen.

Inte heller var det rätten att få andra att hålla med. Att du får säga vad du tycker är en helt annan sak än att jag behöver hålla med. Det är inte censur att inte hålla med. Att folk skriver andra saker än just dina åsikter i tidningar är ju motsatsen till censur.

Nu är bara frågan hur vi skapar ett medielandskap där interaktiviteten kan bli en positiv kraft.

/Zäta

PS. Rabiatfeministen har skrivit bra om saken.
ShareKommentarer
Postat av: den rabiata orakade flat-feministen Fanny

Min åsikt i frågan (saxat från inlägg jag skrev): Å ena sidan är yttrandefrihet inte samma sak som att har rätten att spy ut sina åsikter överallt, och dessutom gå till personangrepp eller hets mot folkgrupp. Om en privatperson har en blogg tycker jag att saker är självklar, då är all moderering helt okej.

Men media har makt i samhället, så är det faktiskt. Och om vissa tidningar har väldigt mycket makt och publik så är frågan om moderering inte alls lika enkel. För även om yttrandefrihet inte handlar om att få skriva vad man vill var man vill så finns det ju alltid gråzoner, där vissa yttranden kanske inte är enligt lag förbjudna med såpass stigmatiserade att de aldrig för uttryckas. Idag finns möjligheten att föra en allmän debatt där alla kan delta, och det är en möjlighet vi borde ta till vara på. Och medierna har ett ansvar där; i att uppmuntra till debatt och låta alla sidor komma till tals.

Det gynnar dock inte konstruktiv debatt att vissa personer är aggressiva och tar på tok för mycket utrymme utan att kunna lyssna in andra eller ta till sig. Det gynnar inte konstruktiv debatt att vissa blir kallade för horor eller andra tillmälen så fort de uttalar sig. Vissa grupper tar extremt stor plats i debatten på internet, och i och med det trängs andra grupper bort.

Det optimala i mina ögon vore att man fortsatta ha möjligheten att kommentera anonymt, men att modereringen skulle vara hårdare. Jag skulle gärna se att man tog i hårt mot personangrepp och inlägg som är off topic. Jag vill hellre att man modererar bort enskilda kommentarer än blockerar hela personer från att skriva. Det är också viktigt att det är tydligt varför man modererar bort vissa saker och inte andra, och det ska vara politiskt neutralt. Det viktiga är att man undviker samma upprepningar hela tiden, personpåhopp och fullständigt nonsens.

Men det finns väl inte resurser till att moderera på det sättet, och det är trist. För det leder till att situationen slår bakut, och att kommentarsfälten antingen blir fullkomligt omöjliga för en människa som inte spenderar all sin vakna tid vid datorn att orka med, eller att möjligheten till anonymitet försvinner.

2011-08-31 @ 00:14:36
URL: http://arsinoe.se
Postat av: tove

http://efterarbetet.etc.se/kr%C3%B6nika/samma-gamla-hat

2011-08-31 @ 06:26:06
Postat av: Emilie

Du gör skillnad!! :)

2011-08-31 @ 16:14:24Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0