Share

Potter och patriarkatet

Vi har tidigare pratat om Harry Potter-böckerna och genusaspekter. Nu har Hanna startat ett läsprojekt på tema "HP med genusglasögon" där alla intresserade kan läsa böckerna och analysera ut just dessa perspektiv. Häng på om det är din grej vettja!
Att Potter lever i ett patriarkat behöver vi i alla fall inte tvista om. Boken baseras ju på ett verkligt Storbrittanien, och huvudkaraktärerna, de värsta skurkarna och ädlaste hjältarna, är män, även om deras side-kicks kan vara tjejer. En kul grej att göra under en genusläsning är att fråga sig själv hur en scen hade tett sig om en eller flera personer i den haft ett annat kön. Hade Dracos mobbing blivit annorlunda om en tjej utfört den? Hade Hermiones räddningsaktioner för av husalverna fått andra innebörder om en kille gjort det?
/Zäta
ShareKommentarer
Postat av: hanna - happy happy fatgirl

Åh tack för länkningen och omnämnandet! Det vore kul om många hängde på, för ju fler ögon som läser, ju fler tolkningar!

2011-12-05 @ 23:43:58
URL: http://hannamariefiddeli.blogg.se/Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0