Share

Män i Hollywood som hatar kvinnor

Vid en första anblick kanske det stötande verkar vara att hon är naken på den amerikanska postern. Men jag skulle inte bry mig om hon var spritt språngande helnäck, det är kombinationen av de andra elementen som gör det till en fruktansvärd tolkning.



Om vi börjar från början. Millenium-serien i filmformat är kanske inte genomfeministisk med sina maktfullkomliga män och ensamvargar till manliga hjältar, men den har ett starkt budskap och tydliga drag av kvinnlig agens och drivkraft. Lisbeth Salander har en drivande roll och hon framställs som både intelligent och kompetent. Hon är dessutom inte särsklit snygg. Inte på perfekta-Hollywwod-frun-sättet i alla fall. Inte som ett uppenbart objekt för en manlig blick. Hon är mer cool än snygg med trasiga kläder, för mycket smink, aggressiva attribut och utan BH eller andra atteraljer som ska accentuera de accepterade kvinnliga kurvorna (det vill säga tuttar och rumpa).

Allt detta är tydligt i den svenska postern. Lisbeth har en framträdande position, hon sitter avspänt, men ändå redo för att agera, hennes blick möter stint betraktaren och inget i hennes klädsel eller kroppsspråk är sexualiserat. Hon är huvudpersonen. Datorhackern. Överlevaren.

Mikael är mest en gubbig parantes i bakgrunden. Den gamla fina stolen verkar representera hans kunskap och kontakt med samhället, och samtidigt hennes utanförskap där hon sitter på golvet, men mer än så är inte uppenbart.

Den amerikanska varianten däremot. Lisbeths normativa skönhet inte bara framhävs, den är i bildens absoluta fokus då bakrunden är mörk och suddig. Hon står visserligen med en självsäker hållning, men verkar ändå luta sig mot Bond, förlåt jag menar Mikael och legitimerar hans omfamning genom att lägga handen på hans arm. Hennes blick möter betraktarens, men ur en annan vinkel och på ett långt mer förföriskt sätt än på den svenska varianten. Mikael står som den trygga klippan bakom henne. Mer ärrad erfarenhet skriven i ansiktets accentuerade grovhet och en tillknycklad skjorta som bevis för handfast agerande är han räddaren i nöden. Det är han som bär henne genom svårigheterna och beskyddar henne, samtidigt som han åtrår henne och håller henne tillbaka. Det farliga står jag för Lisbeth, du ska bara vara snygg och snäll här bakom min arm.

Titeln på filmerna säger också ganska mycket. Män som hatar kvinnor -- en grov och provocerande titel som sätter fingret på vad storyn drivs av. The girl with the Dragon Tatoo -- en titel som inte bara sätter fokus på Lisbeths utseende, utan gör hennes kaxiga, aviga, trassliga personlighet till en sexuell krydda snarare än legitima personlighetsdrag.

Från agerande subjekt till passivt objekt för manliga lustar.

Tack Hollywood.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Nicole

Tack för att du belyser såna här ämnen, jag hade aldrig tänkt på det utan att du pekat ut det. Kommer lägga märke till mer sådant nu hoppas jag !



Intressant tolkning, och inte det minsta förvånande. Hollywood är ju kända för att sko sig på kvinnors sexualitet.

2011-12-14 @ 23:54:51
URL: http://aelman.blogg.se/
Postat av: sugarhearted

wow, dessa posters är verkligen totalt olika. titlarna med. varför inte bara använda sig av titeln: "men who hate women?"

2011-12-15 @ 01:08:04
URL: http://sugarhearted.wordpress.com
Postat av: Alexandra

Åh, precis! Läste någonstans att någon klagade på postern för att Lisbeth aldrig skulle låta en man hålla om henne sådär. Ser verkligen ut som att mannen är den framträdande rollen i den amerikanska postern även om han står bakom henne är det som du sa att han liksom förmedlar en position som den mäktige mannen som beskyddar henne från all ondska. Får väl se hur den amerikanska versionen utspelar sig, ser ändå fram emot den då David Fincher har regisserat ett antal bra filmer innan det. Och som sagt, postern är verkligen mer sexuell än den svenska. Shame on you Hollywood!

2011-12-15 @ 01:17:03
Postat av: Lo

Fast jag måste nog säga att jag tycker att filmen verkar vara hyfsat bra. I trailern verkar Mara gestalta Salander på ett sätt där hon framstår som lätt autistisk, vilket jag gillar. Sen verkar den amerikanska versionen vara mörkare och snyggare än den Svenska. Och man måste ju konstatera att kvinnoporträtt som Salander sällan kommer upp på duken i stora Hollywoodproduktioner som ju annars gärna porträtterat kvinnor på ett stereotypt och platt sätt.

2011-12-15 @ 02:35:52
Postat av: The Worrying Kind - Att leva med social fobi, ångest och depression

Jag hade inte tänkt se den amerikanska versionen (eftersom jag stör mig på att USA nödvändigtvis måste göra en egen variant istället för att bara texta den svenska versionen som ju är skitbra), och nu är jag fullkomligt övertygad om att jag inte kommer se den (efter att ha läst din analys och insett hur Hollywood förvrängt framställningen). Tack!

2011-12-15 @ 06:55:40
URL: http://theworryingkind.webblogg.se/
Postat av: Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Annars hade ju USA BEHÖVT budskapet i den svenska postern. Men nej...

Alltså USA och Hollywood, jag känner avsmak.

2011-12-15 @ 08:49:24
URL: http://ninaruthstrom.se
Postat av: Elin

ååh, jag blir så arg! jag som såg fram emot att se filmen.. igen..Grr! Och btw, varför måste lisbeth göra en bröstförstoring böckerna? hon var ju cool som hon var ju.

2011-12-15 @ 08:56:42
Postat av: Brita

Hej Z!

Till något helt annat. Tack för en bra blogg!

Det hade varit väldigt intressant att läsa din syn på den här landslagsspelaren i fotboll som blivit dömd för misshandel av sin fru. Nu har han blivit avstängd från landslaget, men först var de visst inne på att han skulle stöttas och inte straffas dubbelt... Funderar lite på vilken typ av brott som är ok att förlåta och inte.

2011-12-15 @ 09:52:19
Postat av: Johanna

Som någon sa tidigare, du belyste verkligen något jag aldrig tänkt på tidigare. Detta var ett av dina bästa inlägg tror jag :)

2011-12-15 @ 14:38:54
Postat av: Ma

Lysande analys! Sådant här behöver vi mer av för att se, bli medvetna om vad vi ser!

2011-12-15 @ 17:33:24
Postat av: Anonym

bra skrivet och mycket sant. förfärande vilka skillnader det är. man är glad att man inte är amerikan, men samtidigt lite ledsen att man hör till samma sorgliga normativa värld och tankesätt som präglar vår stackars värld. usch.

2011-12-16 @ 01:00:26
URL: http://kickilina.blogg.se/
Postat av: Anonym

bra skrivet och mycket sant. förfärande vilka skillnader det är. man är glad att man inte är amerikan, men samtidigt lite ledsen att man hör till samma sorgliga normativa värld och tankesätt som präglar vår stackars värld. usch.

2011-12-16 @ 01:00:32
URL: http://kickilina.blogg.se/
Postat av: Jennie > Jennialiskt.se

Grym analys! Men vilket jävla sätt.. Arg, ledsen och trött på samma gång.

2011-12-16 @ 10:34:07
URL: http://jennialiskt.se
Postat av: Intersexorwhat

Bästa analysen någon människa någonsin skulle kunna göra av dessa filmer. Zäta, du är bäst!

2011-12-16 @ 23:11:55
URL: http://intersexorwhat.blogg.se/
Postat av: Ricard med bara C

Lite fel att hacka på den amerikanska titeln eftersom den hette så i USA långt innan filmen ens var påtänkt. Sen tycker jag att det är helt fel att döma en hel film efter affischen, ska man gå efter trailern så verkar Maras Salander mer sårbar och yngre än den svenska versionens, vilket följer boken närmre enligt vad jag läst. Jag återkommer när jag själv sett filmen på onsdag för att se hur affischen passar in i hela alltet.

2011-12-18 @ 08:45:02
URL: http://casselhag.wordpress.com
Postat av: Zäta

Tack alla! Men ett klargörande: min analys gäller POSTERN och vad den VERKAR SÄGA om filmen, inte själva filmen. Okej?

2011-12-18 @ 16:33:25
Postat av: Zäta

Tack alla! Men ett klargörande: min analys gäller POSTERN och vad den VERKAR SÄGA om filmen, inte själva filmen. Okej?

2011-12-18 @ 16:34:05
Postat av: Ricard med bara C

Okej, uppfattat, men det handlar ju om kontext, och vad postern säger om filmen. För mig så handlar affischen om relationen mellan Mikael och Lisbeth, och att han är den enda man hon känner sig villig att släppa in, att vara öppen, naken, sårbar och trygg med.



Det är dom emot en hotfull och kall värld, som vid varje givet tillfälle skulle försöka krossa dom, men dom står redo som ett team. Jag tycker inte att det ser ut som Mikael håller tillbaka Lisbeth, snarare att hon beskyddar honom.



Men det är bara jag och min tolkning. Jag respekterar och litar helt och fullt på Finchers val, och att han valde en sånt här kontroversiellt motiv är troligtvis mer konstnärligt drivet än att försöka "sexsälja" filmen, om du ursäktar uttrycket. Sen vill jag betona än en gång titelvalet; Det var bokförlaget som valde den amerikanska titeln, inte Hollywood.

2011-12-18 @ 17:08:52
URL: http://casselhag.wordpress.com
Postat av: Linus

Intressant att den enda kritiska kommentaren i det här fältet var från just en man. Och inte bara det, du försöker förminska denna utmärkta analys av POSTERN med att du själv har respekt för mannen som regisserat filmen, och litar på honom. Aja.

2012-01-23 @ 09:01:51



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0