Män i Hollywood som hatar kvinnor


Tack för att du belyser såna här ämnen, jag hade aldrig tänkt på det utan att du pekat ut det. Kommer lägga märke till mer sådant nu hoppas jag !
Intressant tolkning, och inte det minsta förvånande. Hollywood är ju kända för att sko sig på kvinnors sexualitet.
wow, dessa posters är verkligen totalt olika. titlarna med. varför inte bara använda sig av titeln: "men who hate women?"
Åh, precis! Läste någonstans att någon klagade på postern för att Lisbeth aldrig skulle låta en man hålla om henne sådär. Ser verkligen ut som att mannen är den framträdande rollen i den amerikanska postern även om han står bakom henne är det som du sa att han liksom förmedlar en position som den mäktige mannen som beskyddar henne från all ondska. Får väl se hur den amerikanska versionen utspelar sig, ser ändå fram emot den då David Fincher har regisserat ett antal bra filmer innan det. Och som sagt, postern är verkligen mer sexuell än den svenska. Shame on you Hollywood!
Fast jag måste nog säga att jag tycker att filmen verkar vara hyfsat bra. I trailern verkar Mara gestalta Salander på ett sätt där hon framstår som lätt autistisk, vilket jag gillar. Sen verkar den amerikanska versionen vara mörkare och snyggare än den Svenska. Och man måste ju konstatera att kvinnoporträtt som Salander sällan kommer upp på duken i stora Hollywoodproduktioner som ju annars gärna porträtterat kvinnor på ett stereotypt och platt sätt.
Jag hade inte tänkt se den amerikanska versionen (eftersom jag stör mig på att USA nödvändigtvis måste göra en egen variant istället för att bara texta den svenska versionen som ju är skitbra), och nu är jag fullkomligt övertygad om att jag inte kommer se den (efter att ha läst din analys och insett hur Hollywood förvrängt framställningen). Tack!
Annars hade ju USA BEHÖVT budskapet i den svenska postern. Men nej...
Alltså USA och Hollywood, jag känner avsmak.
ååh, jag blir så arg! jag som såg fram emot att se filmen.. igen..Grr! Och btw, varför måste lisbeth göra en bröstförstoring böckerna? hon var ju cool som hon var ju.
Hej Z!
Till något helt annat. Tack för en bra blogg!
Det hade varit väldigt intressant att läsa din syn på den här landslagsspelaren i fotboll som blivit dömd för misshandel av sin fru. Nu har han blivit avstängd från landslaget, men först var de visst inne på att han skulle stöttas och inte straffas dubbelt... Funderar lite på vilken typ av brott som är ok att förlåta och inte.
Som någon sa tidigare, du belyste verkligen något jag aldrig tänkt på tidigare. Detta var ett av dina bästa inlägg tror jag :)
Lysande analys! Sådant här behöver vi mer av för att se, bli medvetna om vad vi ser!
bra skrivet och mycket sant. förfärande vilka skillnader det är. man är glad att man inte är amerikan, men samtidigt lite ledsen att man hör till samma sorgliga normativa värld och tankesätt som präglar vår stackars värld. usch.
bra skrivet och mycket sant. förfärande vilka skillnader det är. man är glad att man inte är amerikan, men samtidigt lite ledsen att man hör till samma sorgliga normativa värld och tankesätt som präglar vår stackars värld. usch.
Grym analys! Men vilket jävla sätt.. Arg, ledsen och trött på samma gång.
Bästa analysen någon människa någonsin skulle kunna göra av dessa filmer. Zäta, du är bäst!
Lite fel att hacka på den amerikanska titeln eftersom den hette så i USA långt innan filmen ens var påtänkt. Sen tycker jag att det är helt fel att döma en hel film efter affischen, ska man gå efter trailern så verkar Maras Salander mer sårbar och yngre än den svenska versionens, vilket följer boken närmre enligt vad jag läst. Jag återkommer när jag själv sett filmen på onsdag för att se hur affischen passar in i hela alltet.
Tack alla! Men ett klargörande: min analys gäller POSTERN och vad den VERKAR SÄGA om filmen, inte själva filmen. Okej?
Tack alla! Men ett klargörande: min analys gäller POSTERN och vad den VERKAR SÄGA om filmen, inte själva filmen. Okej?
Okej, uppfattat, men det handlar ju om kontext, och vad postern säger om filmen. För mig så handlar affischen om relationen mellan Mikael och Lisbeth, och att han är den enda man hon känner sig villig att släppa in, att vara öppen, naken, sårbar och trygg med.
Det är dom emot en hotfull och kall värld, som vid varje givet tillfälle skulle försöka krossa dom, men dom står redo som ett team. Jag tycker inte att det ser ut som Mikael håller tillbaka Lisbeth, snarare att hon beskyddar honom.
Men det är bara jag och min tolkning. Jag respekterar och litar helt och fullt på Finchers val, och att han valde en sånt här kontroversiellt motiv är troligtvis mer konstnärligt drivet än att försöka "sexsälja" filmen, om du ursäktar uttrycket. Sen vill jag betona än en gång titelvalet; Det var bokförlaget som valde den amerikanska titeln, inte Hollywood.
Intressant att den enda kritiska kommentaren i det här fältet var från just en man. Och inte bara det, du försöker förminska denna utmärkta analys av POSTERN med att du själv har respekt för mannen som regisserat filmen, och litar på honom. Aja.
Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!
Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.