Share

Flirta för fred!

Jag fick en förfrågan om att sprida ordet om IKFF:s initiativ Flirta för Fred. Ibland kan välgörenhetsgalor och liknande göra mig lite illamående eftersom de gör en sådan enorm skillnad på "vi och dom" samtidigt som de inte erkänner dynamiken i "deras" problematik och situation. "Dom" är bara offer och "vi" är bara välgörare när vi skänker en slant. Jag menar inte att välgörenhet är dåligt, bara att det ibland sker utan eftertanke och med obehagliga koloniala undertoner.

IKFF verkar dock ha insikt i problemen och ärligt vilja väcka debatt och hjälpa till, även om de kanske förenklar systerskaps-begreppet lite. Men ingen är perfekt. Och personligen tycker jag att flirta är bland det roligaste som finns, så det har verkar ju helt awesome:



Flirta för fred genomförs av Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) i samarbete med Studiefrämjandet Sthlm. Vi är den äldsta kvinnliga fredsorganisationen i världen. Att krig och konflikter drabbar kvinnor oproportionerligt hårt, samtidigt som kvinnor ofta har en begränsad tillgång till makt och förändringsmöjligheter är något som fler och fler människor blir medvetna om. IKFF har internationellt, sedan FN bildades 1948, övervakat och bidragit till FN:s arbete med att tillförsäkra ett genusperspektiv i säkerhetspolitiken. Vi har systersektioner på alla kontinenter där flera av dem befinner sig i konfliktområden.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Anna

Jag blir fan ledsen i ögat och fittan när jag läser dina inlägg.

Du är ju en manisk fundamentalistisk överseriös låtsats feminist.

Kan inte begripa att personer som du får rösta. Ditt hat och eller egentligen kränkning och nedvärdering av män och sedan kvinnans egen intelligens är rent skrattretande. Du lever i ett skyddat slutet Sverige och vuxit upp i ett privilegierad samhälle. Såvitt av dina bilder så lider inte direkt av ett förtryck.

Men det som fick mig att äcklas mest var din ytliga och nonchalanta inställning till utseende. Det är liksom okej och jättebra att du får klä dig hur du vill och sminka dig och se typiskt flickig ut. Om du inte varit feminist och inte sagt att detta är så överdrivet politiskt val så hade jag inte brytt mig. Då skulle jag jag tryckt på det röda krysset längst upp i högra hörnet. Men just för att du ska göra ett "statement" ett klart och tydligt politiskt påstående att kvinnlighet kan kopplas till feminism utan att det ska ge sexistiska vibbar så är du på en väldig hal is. Precis som det finns biologiska skillnader både i det yttre och den mentala aspekten så gör just en stark överdrift av kvinnlighet och vice versa just skillnaderna mer påtagliga. Om jag har en kappa och långt hår och kjol och klackskor och smink så är jag just typiskt kvinnlig. Man att du ska komma och säga att det är politiskt att du går klädd så för att förmedla feminismens idéer är lika moget som en hora suger snopp för att sedan proklamera att kvinnor ska ha fri läkarvård när dem blir Hivsmittade. Du tappar i trovärdighet och även fokus. Sedan att du tar dig på såpass stort allvar att du stör dig på att det finns pojk eller flickavdelning på klädbutiker som Hm eller åhléns är ju patetiskt. Vill jag klä min dotter i killkläder så kan jag göra det i behov av politiska "statements". Mitt tips är att koncentrera dig på att utveckla din personlighet och sluta se oss kvinnor ( vi behöver inte taffliga försvar av någon kvasiintellekt ) som offer. Tex. Strippor vill oftast strippa frivilligt , inte alla men många. Sedan att du leker proffs på manlig logik? Många men vill ha jämställdhet och är emot utnyttjande, lika lön och lika arbete. Snacka om att du drar oss tillbaka ? Man är människor inte kön. Du låter förövrigt som en jävlig kåt människa och så är du så himla stolt över att du är så lesbisk. Jag tror att riktiga feminister inte behöver skylta dem är nöjda med sig själva och behöver inte söka bekräftelse på detta sätt. Att vara feminist är att älska män och kvinnors rättigheter utan överdriva sig själv eller sina budskap.

2011-02-08 @ 18:39:00
Postat av: Elin I.

Jag vill ha en t-shirt med texten "manisk fundamentalistisk överseriös låtsats feminist" (fast helst rättstavat, då). Även om jag inte kan låta bli att undra hur man egentligen kan vara överseriös och på låtsas samtidigt.

2011-02-08 @ 18:57:14
URL: http://dropparfaller.blogspot.com
Postat av: Johanna

När det kommer in konstiga kommentarer till bloggerskor jag gillar så får jag alltid lust att väga upp lite. Så Z, du är så jävla bra, och jag hoppas att du aldrig blir trött hur många konstiga kommentarer du än får, för vi är så många som uppskattar vad du gör. Du fyller mig med självkänsla och medvetenhet!

2011-02-08 @ 19:36:25
URL: http://monkeyland.blogg.se/
Postat av: Zäta

Anna: Poängen med en demokrati är väl att alla får rösta, oavsett åsikter? Något jag verkligen stödjer.

Jag har aldrig sagt att jag klär mig som jag gör på enbart politiska grunder, men de är absolut närvarande. Uppenbarligen är det också väldigt provocerande. Jag skulle vilja säga att din retorik sätter fingret på en av de största grejerna jag tycker är fel med vårt samhälle: Att flickor inte tas på allvar.



Har du på allvar förstått något av mina inlägg? Hela bloggen går ju ut på att hävda motsatsen till att kvinnor skulle vara offer och visa strategier för att komma ur förtrycket. (Förtryck är förövrigt inte samma sak som lidande. Att jag verkar ha ett fint liv innebär inte att jag inte lever i en strukturell underordning.)



Det är ganska osmakligt att ta upp min sexlust. Ja, jag är stolt över mitt förhållande. För att det är ett bra förhållande, inte för att det är med en tjej. (Dessutom är jag inte lesbisk, att gilla och vara ihop med en tjej betyder inte att du är lesbisk.) Har du läst exempelvis Fokis blogg? Hon nämner sin pojkvän i vartannat inlägg. Varför blir folk inte provocerade av det? Återigen visar din kommentar varför ifrågasättande och normkritiska perspektiv behövs.



Elin: Haha, jag med! Och kanske en med "Man är män niskor, inte kön" (fast med rätt numerus) också.



Johanna: Åh tack! Det känns verkligen skitbra att höra.

2011-02-08 @ 19:44:59
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Anna del 2

Men Gud vad är det med Foki , hon är mer en förebild än någon. Hon är individuell, skulle vilja se mer människor som henne. För hon är stolt över sig själv och behöver inte bevisa, har du sett ett enda uppkäftigt inlägg ifrån henne? Tror Foki sover bättre än dig på nätterna. Apropå strukturer så den här evinnerliga kampen mot att vara så himla likadan eller stereotyp på alla klassiska klyschor är något du failar grovt på. Jag tycker att det vore grymt ifall min son skulle växa upp i ett samhälle där hela hans personlighet skulle raderas pga. kvinnor som känner sig lättkränkta. Alla vet ju hur döda killar blir sk. toffelförhållanden där tjejen är ute och festar och killen tar hand om tvätt städ inredning och ungarna. Skulle min son dejta en kvinna som tvingar honom att massera hennes fötter medan hon tittar på sina serier och surar när han tar en kväll med grabbarna så skulle jag ta ett snack med henne?

Menar du att jag inte tas på allvar? Finns många män som lyssnar på mig och jag har väl som människa rätt och kräva att folk väntar tills jag pratat klart? Jag har ännu inte sett ett enda inlägg som påvisar en klar strategi hur jag ska ta mig ur detta brutala mansdominerande samhälle? Ska jag skrika och gå runt som folk på pride naken och skrika mig hes och säga "Ta mig på allvar". Känns som det är fel väg att gå. Att beskylla män är också det. Kvinnor är inte dem bästa politikerna dem har oftast velat ha krig före diplomati och harmoni. Man kan faktiskt be snällt om saker inte klaga ihjäl sig eller hur. På vilket sätt har du rätten och säga att du är så förtryckt. Det känns som en käftsmäll att en blond ung dam från övre medelklassen ska kämpa för hennes rättigheter. Det finns tusen andra kvinnor på denna jord som får kämpa hårdare än djur för att få saker igenom. Att islam och polygamist mormoner har skev kvinnosyn håller jag med men deras kamp är fan mer på allvar än din. Du får rösta även om FI är så otroligt oseriösa bränna pengar för att visa summan av hur mycket kvinnor förlorar är ren idioti. Du får gå klädd hur du vill och du får vad tillsammans med den du vill. Och från den sekunden du har sex med en tjej och har ett förhållande så är det ett lesbiskt eller nåja bisexuellt. Så vad är ditt förhållande är det bara för ren njutning eller ? Tror din tjej skulle uppskatta att det var baserat på ren kärlek inte för du vill testa på. Ännu en gång förstör du dem riktiga homosexuellas kamp. Dem som från 10 års ålder fattat att dem inte kommer gifta sig med motsatt kön. Var normkritisk inte manskritisk. Alla är lika värda eller är andra mer jämlika än andra ?



Dessutom Elin stör du dig på min särskrivning eller felstavning så är det du som har problem inte jag.

2011-02-08 @ 20:45:35
Postat av: Evy

HAHA! Sånt här får mig att skratta högt! Förstår du ens vad du säger lilla Anna? Menar du att bara för att Zäta är en vit kvinna i ett bra sverige så får hon inte hålla fanan högt och kämpa för lika rättigheter för alla? På vilket sätt är det bra? nej du får inte ha en åsikt om något för du är privilegierad? Det är ju helt sjukt! Ska vi följa samma anda så får jag som välutbildad, hetro kvinna inte jobba för homosexuella mäns rättigheter i U-länder!

Jag tycker fröken Anna ska lägga ner sina åsikter och trycka på det lilla röda krysset högst upp i högra hörnet och låta den underbara Zäta få knulla vem fan hon vill, när hon vill, hur hon vill, utan att du ska komma och lägga dig i! Go Zäta!!

2011-02-08 @ 21:43:34
Postat av: Klara

Låter som att Anna kommer gråta en skvätt om hon skulle råka få en dotter...



Jag tror också att strippor strippar för att de vill strippa, men jag tror den meningen måste avslutas med "hellre än sälja sälja sex" för att man faktiskt ska få någon rätsida på det hela...



p.s. jag blev också fett provocerad av Z ett tag, men sen insåg jag att hon har all rätt i världen att bruka sina möjligheter att publicera vad hon vill på internet, och det tycker jag är bra. Lite senare insåg jag även att hon är mycket mer ödmjuk än man kanske tror från början, när man läser noggrannare och inte bara är en cynikerfitta som undermedvetet försöker bli arg på saker. Fast, det här kanske är en rättighet man inte borde ha enligt somliga. Framförallt inte om man är tjej kanske.



poäng: länge leve tryckfrihet, njut medans ni kan, och unna varandra samma sak...

2011-02-08 @ 22:01:18
Postat av: K

med cynikerfitta menade jag för övrigt mig själv (och de flesta andra som gärna rage:ar utan anledning...) och inte författaren :P

2011-02-08 @ 22:05:53
Postat av: Tan

"Så vad är ditt förhållande är det bara för ren njutning eller ? Tror din tjej skulle uppskatta att det var baserat på ren kärlek inte för du vill testa på."

Vad fan kom det här ens från? Alltså, seriöst. Ad hominem är ett ganska patetiskt sätt att argumentera, btw.

2011-02-08 @ 22:12:05
Postat av: chas

@Anna



1. Tack för ett gott skratt



2. Vad är en "riktig homosexuell"? Nu kanske jag inte uppfyller dina kriterier, men jag anser mig vara jävligt homo och jag ser inte kopplingen mellan att andra knullar/älskar vem de vill och att min kamp försvåras...? Men vilken tur att du då sitter inne på svaret! Låt höra nu.



3. Enligt din logik borde jag som vit medelklassbög i Sverige vara jävligt nöjd med min situation och sluta engagera mig mer i hbtq-frågor, med tanke på att det finns andra som för så mycket tuffare strider för sina rättigheter. Ja, precis som du menar att Zäta ska hålla käften om det förtryck kvinnor (även vita, svenska överklassdamer) utsätts för. Så hur ska du ha det, är du konsekvent och tycker att vi alla ska leva ett liv i valfritt u-land innan vi klagar igen, eller börjar du inse var ditt resonemang brister?

2011-02-08 @ 23:17:54
Postat av: H-glidarn

Det gör ont i mitt internet just nu. Jag hoppas för mänsklighetens skull att obvious troll is obvious.

2011-02-09 @ 00:39:00
Postat av: Emma

Jag läste och begrundade ditt inlägg om transpersoner. Ett främmande område för mig då jag faktiskt aldrig träffat en transperson.



Hur som helst, det är saker som gör mig förvirrad.



Du talar om att man inte ska göra skillnad på könen. Men när det kommer till transpersonen ska man göra en tydlig skillnad och behandla denne som hon/han vill uppfattas.



Och om könet nu inte sitter i vad man har mellan benen utan istället i huvudet, då torde det ju vara skillnad på kvinnor och män i skallen också.

Vad är den skillnaden? Och om man går på den linjen stämmer det ju att kvinnor är bättre på vissa saker och män på vissa t.ex.

2011-02-09 @ 13:14:06
URL: http://molilja.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag kan inte låta bli att reagera på folks härskarmetoder. Evy, till exempel, använder sig upprepade gånger av "lilla Anna" och "fröken", vilket är klassiska härskarmetoder; vanligen brukade av män. Håll ihop, kvinnor, och håll nivån på diskussionen uppe. På så vis blir världen (och den här bloggen) definitivt mycket bättre.

2011-02-09 @ 17:28:06
Postat av: Zettermark

Anna: Lägg ner med personangreppen genast, annars spärrar jag ditt IP-nummer. Någon måtta får det vara.



Det finns något som heter bisexualitet, och jag anser mig tillhöra just den gruppen. Att jag inte är lesbisk innebär alltså inte att jag inte gillar min tjej på riktigt.



Att andra människor har det svårare och värre än mig (vilket jag är mycket medveten om att de har) betyder väl inte att jag inte får kämpa för något? Vi måste kämpa på flera fronter samtidigt. Att bara klanka ned på någons annans ansträngningar gör knappast saken bättre dock.



Emma: Jag tänkte svara på det där i ett eget inlägg :)



Anonym: Jag håller med om att härskartekniker är trista, men jag kan knappast hållas ansvarig för alla kommentarer som dyker upp här (förutom om de bryter mot lagen eller är väldigt kränkande, då tar jag bort dem). I just det här fallet ville nog folk bara ge igen med samma mynt - kanske inte särskilt upphöjt, men ibland ganska effektivt. Jag är för seriösa diskussioner, men som H-glidaren påpekade - allt är inte värt att ta på allvar jämt.

2011-02-09 @ 18:17:04
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Vanda

Anna verkar väldigt arg och upprörd men jag fattar inte riktigt vad hon försöker säga :(

2011-02-09 @ 18:36:33



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0