Share

Könsdiskriminerande reklam och stereotyper som säljer

För ett par veckor sedan när skulle Moa köpa en ny dator surfade hon runt på olika sidor och hittade bland annat denna ocharmiga kampanj från OnOff:





Att kampanjen använder sig av trista stereotyper som att det är kvinnor som har hand om familjen är en sak, men när kampanjen närgranskas lite blir det ännu värre. Kvinnor förknippas konsekvent med ytlighet, okunskap och låga krav, medan männens datorer måste ha bra prestanda men kanske inte behöver vara snygga. Tittar du på de datorer som rekommenderas är det också tydligt att de som rekommenderas för männen, utan hänsyn till specialbehov, skulle anses vara bättre datorer.

Det är lite obehagligt.

Men det finns hopp! Någon har anmält denna kampanj till reklamombudsmannen för könsdiskriminering - och den blev dömd! OnOffs försvar är hemskt. De vill förenkla för kunderna och därför måste de använda sig av schablonartade stereotyper. What? Jag tror att folk förstår sin egna behov utan jobbiga referenser till hur unga tjejer bara bryr sig om utseende. att de vill användas ett enlare språk är jag helt med på, men varför behöver de dra in könsstereotyper i det hela?



Vad OnOff inte är ärliga med är just detta. För att det säljer, såklart. Könsstreotyper säljer. De säljer som smör. Som glass en sommardag. Som IKEA en lördagförmiddag. En stor del av vårt samhälles sociala samspel går ut på att bygga två motsatser som ska komplettera varandra. Tjejer är små och killar är stora. Tjejer buktar in mellan benen och killar buktar ut. Tjejer vill ta hand om och killar vill leva livet. Det är därför vi passar så bra ihop! Det är därför äktenskapet (den riktiga sorten, alltså) anses vara samhällets grundkomponent och livets fullbordan.

Att möss faktiskt är mycket mindre än brudar och att det går att ha sex på andra sätt än penis-i-vagina-ut-in-åh-sperma pratas det inte så högt om. Då skulle liksom magin försvinna. Magin som går ut på att tjejer tar hand om killar så att de kan göra karriär. Magin som går ut på att han får komma först för han har ju större behov än hon. Magin som innebär att hon offrar sina fritidsaktiviteter för att vara med honom när han är ledig. magin som går ut på att hon gör sig fin för honom eftersom det är vad hon lärt sig att göra och han klagar på att tjejer är ytliga. Ah, den kärleken.

Nu raljerar jag såklart, men en av anledningarna till att feminismen är så opopulär är att den belyser alla de missförhållanden som gömmer sig under myter om kvinnor, män och äkta kärlek. Det är klart att kärlek finns, men den sitter fasiken inte i uppoffringarna och skuldkänslorna. Hur som helst använder sig OnOff av denna intrikata myt för att sälja datorer. Vi tycker det är roligt att passa in i dessa fack, för de bekräftar vår identitet och position i samhället. Vi blir den omhändertagande, som passar med gamern eller han som gör räkningen. Det är vad vi hela tiden matas med att vi ska vara, så det känns tryggt. Jag är nog en Fanny Familj, tänker vi. Att vi får en sämre dator om vi råkar vara födda med fittor eller gillar att publicera saker i bloggformat på nätet verkar vara en bisak i sammanhanget.


Så, kära OnOff, lyssna nu på reklamombudsmannen och mig och ta bort er äckliga kampanj. Den är faktiskt inte alls bara rolig eller charmig eller lättsam. Den profilerar på kvinnors underordning. Tack på förhand.

/Zäta




Share



Kommentarer
Postat av: Visselpaj

Jag kan inte riktigt förstå hur man kan hålla den här typen av stereotyper vid liv när de är både destruktiva och missvisande. Men det är ju förstås som du säger att det blir något som bekräftar det som vi blivit matade med under hela livet. Och därför upplever man det som skönt och tryggt. Jiihuu, jag passar in någonstans!

2011-02-20 @ 19:35:04
URL: http://visselpaj.se
Postat av: Elin Astrid

Kära Zäta, jag är så glad att Lady Dahmer länkade till din blogg. Feminism är min största livsfilosofi och du sätter så fantastiska ord på allt jag också tänker.



Jag hade inte sett OnOff-grejen innan och ja, den är jävligt talande för hur kvinnor och män borde vara.

Det där tjafset om att män och kvinnor hör ihop som jin och jang är så mycket bullshit. MÄNNISKOR hör ihop, punkt. Now days är jag lyckligt kär i en man men när jag för några år sedan hade ett längre förhållande med en annan tjej var det som om folk inte tyckte att det var "på riktigt". Dels fick jag höra att det var ett sätt för mig att provocera, dels att jag skulle börja sakna kuk till slut och då bli ihop med en kille igen.

Suck.

Jag kommer aldrig kunna förstå varför vissa sätter könsroller och heteronormativitet som viktiga grundstenar i ett fungerande samhälle.



Du är awesome!

2011-02-20 @ 20:08:17
URL: http://elinastrid.blogspot.com
Postat av: lovisa/polichinelle

så bra att de beskriver hur väldesignade högtalarna är för oss kvinnor, så länge designen är där så funkar de säkert superbra! herr gurra behöver ju dock mer info så där förekommer ord som bästa prestanda, processor och grafikkort. roger fixar räkningarna och fanny lagar mat, då var det klart!



suck. fyfan.

2011-02-20 @ 22:31:25
URL: http://polichinelle.webblogg.se/
Postat av: i

Det finns så otroligt jäkla många saker att bli förbannad på, såg alldeles nyss into the wild och ångrar mig något så extremt nu efteråt då det kommer ta lång tid innan nerverna lugnat ner sig så att det går att sova. Där återfinns de stereotyper du återger här ovan, och som går igenom hela kvinnohistorien. Gaaaah! Jävla Onoff!!! Jävla Film!!! Jävla människor utan sunda tankar och värderingar!!!

2011-02-20 @ 23:52:33
URL: http://vilddjur.blogspot.com
Postat av: anon

Du kommer hata det här http://pol.moveon.org/waronwomen/

2011-02-21 @ 01:48:07
Postat av: hanna

MEN SERIÖST vilken sjukt sunkig reklam.

Aldrig mer handla från Onoff, check!

2011-02-21 @ 15:39:27
URL: http://hannamariefiddeli.blogg.se/
Postat av: Katrus

Jag har aldrig gillat OnOff (har för mig att det är pga någon reklam som gick på tv när jag var liten, men är osäker), nu kommer jag definitivt inte börja gilla dem. Jag tänker aldrig sätta min fot på någon av deras affärer och jag tänker aldrig mer kliva av vid busshållplatsen i Boländerna som heter OnOff (för att den ligger vid OnOff..). Det är mitt straff till dem, jag hoppas att fler följer mitt exempel.

2011-02-21 @ 17:05:51
Postat av: Sofia Albért

Nog för att jag har svårt att respektera aftonbladet men den här artikeln var inte så dum: http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article5910159.ab

2011-02-22 @ 16:17:26
Postat av: Zäta

Yes, bojkotta på! Och tack :)



Sofia: Ja jag har läst den, så himla peppande!

2011-02-22 @ 22:00:47
URL: http://zettermark.blogg.se/



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0