Share

Öppet brev till Blondinbella

Hej Isabella!

Vid en första anblick skulle nog många tycka att vi var varandras motsatser. Du vet, engagerad feminist med nördiga drag vs. en blonderad Stureplansbrutta. Nu är det ju inte riktigt sant, för varken du eller jag är en stereotyp, utan verkliga personer. Folk verkar ha väldigt svårt att förstå det. I min C-uppsats på universitetet skriver jag om unga tjejers bloggande, om hur media speglar det och om hur några tjejer själva ser på sitt och andras bloggande. En artikel jag har granskat börjar såhär:

Du kanske inte gillar det. Du kanske tycker det är fånigt eller irrelevant. Ändå måste du inse det: Blondinbellas blogg om mode och vardagsliv lockar en miljonpublik varje månad.


Jag tycker det är oändligt trist att unga tjejers liv direkt ska kopplas ihop med irrelevans och onödighet. Och jag tror att du tycker samma sak. Du har ju trots allt skrivit en bok som ska peppa tjejers självförtroende - något jag verkligen sympatiserar med.

Något jag däremot inte sympatiserar med är dina politiska åsikter. Jag hoppas att du med tiden kommer bli mindre blind för dina egna privilegier och inse att tjejer inte kan "ta för sig" hur som helst i värld fylld av maktstrukturer som missgynnar och förlöjligar oss när vi försöker.

Jag menar, har du inte märkt det? Hur kan du fortsätta hävda feminismens onödighet när du själv är ett av bästa samtida exemplen på hur manliga mallar och privilegier ogiltigförklarar tjejers ansträngningar? Du är uppenbarligen målmedveten och smart, men vilken bild har allmänheten av dig? Bimbo. Varför då? Jo, för att bimos är ofarliga, medan smarta tjejer är ett verkligt hot mot männens makt. Det handlar inte om jantelagen som du verkar tro, det handlar om könsmaktsordningen, där manligt och kvinnligt särskiljs och det kvinnliga nedvärderas.


Jag har läst att du inte vill kalla dig feminist för att du tycker att det har en dålig klang. Kom igen! Du om någon borde väl inse att ett varumärke - namn - kan vända inrikting och laddas med nya, positiva betydelser.

Jag har spenderat otaliga efterfester och lunchdiskussioner med att försvara dig. Inte för att jag tycker att du har en fantastisk blogg eller särskilt bra åsikter, nej inte ens för att du är smart och målmedveten, utan enbart för att det är otroligt orättvist att du och ditt bloggande ska användas som ett skällsord - bara för att du är en tjej som blivit framgångsrik på sin tjejighet. Det skulle vara fint om du insåg att vi feminister inte är dina fiender - i alla fall inte den här feministen - utan bara är folk som har förstått vilka processer som ligger bakom förtryck och stigmatisering av det kvinnliga, samt vill ändra på skiten.

Jag skulle önska att du spenderade en efterfest eller lunchrast med att försvara en jämnårig tjej som kanske vid en första anblick verkar vara din motsats och vars starka åsikter du inte alls håller med om, eftersom folk verkar använda hennes tjejighet som ett skällsord. Det är en mycket intressant upplevelse, som kanske inte kommer ge dig några insikter av religiösa mått, men garanterat kommer lära dig ett och annat om respekt och den enorma variation som vi tjejer bär på - samtidigt som vi alla lever under samma förtryck.

Lycka till med framtidsplanerna!

/Sofia "Zäta" Zettermark, 20 år
http://zettermark.blogg.se
ShareKommentarer
Postat av: Skrotmamman Skrotar Vidare

Jag är ju inte Blondinbella, jag är bara Skrotmamman (inte så bara det heller) men jag gillar ditt brev! Absolut!Och jag gillar tankesättet. En tjej med hjärna och målmedvetenhet ses som ett "hot", men om hon kan vara "söt, snäll, duktig och hjälpsam" så är det mer ok. Är hon dessutom "Vacker, blond, sexig och glad, men kanske inte så allmänbildad verkar hon vara mansdrömmen?Absolut kan man vända på attityder och begrepp. Det är en av mina sorger här i livet att se så mycket begåvning, och så mycket människor med möjlighet att påverka som hellre vill prata nagellack, dieter och klädesinköp (ingen nämd ingen glömd) när de har sååååå många som lyssnar och ser upp på dem att de faktiskt kan agera förebilder och GÖRA något.En annan kämpar i det tysta. Vem är jag egentligen? Men jag sover gott om natten och ger mina barn en god grogrund genom att leva som jag lär, och försöka arbeta för något bättre.

2011-01-10 @ 20:29:38
URL: http://skrotmamman.blogg.se/Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0