Share

Porr-protester i familjens namn

TV4:as jämställdhetsombud avgår i protest mot porr. Tydligen sänder Canal Plus porr på kvällarna och det ska inte en "familjekanal" göra.

Jag tycker hela grejen är lite konstig. Tydligen har porrsändningarna pågått sedan TV4 köpte Canal Plus 2008, varför reagerar de först nu? Och varför innehåller en familj automatiskt barn och ska vara putti-nutt-anti-sexualitet? Jag menar inte att familjer borde konsumera mer porr, bara att det är ett konstigt motargument. Det finns många vuxna människor i familjer som gillar porr, och det finns många tunga skäl varför porr inte är särskilt bra som inte handlar om familjer och barn som de kunde tagit upp. Särskilt som jämställdhetsombud.

Jag tänker inte ta ställning för eller mot porr generellt, det är en alldeles för komplex fråga för att kunna ge ett enkelt JA eller NEJ på, men klart står det att mainstream-porr speglar väldigt många hemska normer. Kvinnor är till för männens lust. Kvinnor ska se ut på ett visst sätt och avviker de en millimeter är de ÄCKLIGA. Även om allt det bottnar i andra saker, som könsmaktsordningen och myter om könsspecifik sexualitet, hjälper porren glatt till att förstärke det hela. Dessutom är det nästintill omöjligt att veta huruvida någon blivit direkt eller indirekt tvingad till något, och det är ju själva grejen med bra sex: Frivillighet. Att njuta av andra människors sexakter så länge alla är med på det kan jag dock inte se något fel med. Som vanligt vore det inte problematiskt i en värld utan maktordningar, men i vår värld är det väldigt problematiskt.


Hur effektivt det är att avgå som jämställdhetsombud i protest kan också diskuteras. Kanske har de redan gjort allt i sin makt för att stoppa det - och all cred till dem då - men jag kan inte låta bli att undra om de inte kunnat påverka mer inifrån.

Det värsta med artikeln måste ändå vara stenålders-argumentet:

"Men erotik fanns ju redan i grottmålningar och hieroglyfer" - Jan Scherman

Jag är så trött på det! Allt som hände för 30000 år sedan är inte bra och det är framförallt inte något vi måste rätta oss efter. På stenåldern dog folk när de var 30 - ska vi tycka att det är bra då eller? (Förresten lustig glidning han gör - de äldsta grottmålningarna är tiotusentals år gamla och hieroglyferna ca 5000 år. Det ger förtroende. Not.) Och sedan när var erotik och porr samma sak?

Jag tycker inte att Canal Plus ska sända porr, men det beror inte på att jag vill missunna folk en skön stund i soffan, utan att jag inte tycker att den sköna stunden berättigar allt det hemska som kan ligga bakom den där filmsnutten. Garanterat frivillig, feministisk porr där alla skådisar fick tillbörlig ekonomisk ersättning är kanske en omöjlig utopi, men det vore onekligen trevligt. (Kravmärkt, typ?) Också för den som vill ha en skön stund i soffan.

/Zäta


ShareKommentarer
Postat av: High on blue tomorrows

Tycker det är föräldrarnas ansvar -inte tv4s - att se till att barnen inte kan komma in på "porrkanalerna", och om det inte går får de väl strunta i att betala för kanalen och se på någon tarvlig internetstream som alla andra. Dessutom är väl porren en av de få branscher där tjejer faktiskt får flerdubbelt mer betalt än männen, samtidigt som även männen objektifieras genom att förminskas till att vara enbart ett kön? Ju mer tjejer får höra att mainstream porr är icke-feministisk (i stället för objektifierande, punkt) desto mer kvarstår porren som männens rike och något kvinnor ska hålla sig borta från - vilket bidrar till att förstärka porrstereotyperna i stället för att motverka dem. Förra året la pornhub till "and your pussy wet" till sin banner där det i flera år annars bara stått "makes your penis bigger", tycker det säger ganska mycket om vart den mainstream porrbranschen är på väg. Åt rätt håll, that is.

2011-01-19 @ 09:19:54
URL: http://highonbluetomorrows.wordpress.com/
Postat av: Tove

Porr är helt klart problematiskt och laddat. Hur förhåller man sig nyanserat till något som är uppskattat på ett så brett plan? Att ta avstånd, påverka men samtidigt inte dömma majoriteten av människor. Och hur pass mycket skiljer sig porrbranchen egentligen från prostitution? "Låtsas njuta" mot betalning båda två. Dock finns det ju ömsesidig njutning inom porren, som jag tycker är hur ok som helst. Det idealiska vore ju om all porr kunde få se ut så. Men för att det ska ske är jag övertygad om att strukturer måste upplösas, det styr ju trots allt efterfrågan.

2011-01-19 @ 09:57:45
Postat av: fanny

Det finns ju mängder av amatörporr. Där är det väl ingen som får ersättning, men jag antar att det är frivilligt och att det inte rör sig om uttnytjande av en hemsk sexindustri.

2011-01-19 @ 10:26:19
URL: http://arsinoe.se
Postat av: Linda

Kravmärkt porr! Det är ju helt fantastiskt! Åhhh vad jag hoppas att nån entreprenör på södermalm läser det här och blir inspirerad.

2011-01-20 @ 00:29:34
URL: http://dagenslinda.blogspot.com/Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0