Share

De viktigaste orden

Jag försöker samla mina tankar kring det som hänt i Norge, men de verkar flyktiga och små inför den skräck, sorg och förödelse som drabbade vårt grannland i fredags. Det känns fysiskt jobbigt att tänka på den panik ungdomarna på Utøye måste ha känt. Det är svindlande hur en sådan attack på demokratiska nyckelbyggnader kan ske i vår del av världen. Det är outsägligt sorgligt och mycket skrämmande hur så många oskyldiga människor miste livet för sin politiska övertygelses skull.


Igår, bland badges med Norska flaggan och sorgsna, chockade kommentarer, läste jag en uppdatering på facebook som löd något i stil med "gör nått verkligt för norrmännen istället! Skänk pengar till en stödfond. En uppdatering här hjälper lika mycket som en tyst tanke." Någon annan hade lugnt kommenterat att det väl inte var just pengar Norge hade brist på.

Själv kände jag mig som alltid upprörd över när folk pissar på andra människors försök till hjälp och motstånd utan att komma med konstruktiva förslag, men den här gången slog det också an djupare inom mig.

Vad handlade attentaten i Norge om? En ensam galnings personliga korståg, eller en symptomatisk attack på yttrandefrihet, demokrati och mångkulturalism som kommer sig av ett hårdare samhällsklimat? Det kommer dröja länge innan bilden klarnar helt. Min gamla historielärare brukade säga att det tar minst 50 år innan sanningen om politiskt känsliga händelser klarnar -- först då kan vi sätta saker i perspektiv, och läsa alla hemliga dokument för den delen. Vi behöver dock inte vänta femtio år för att konstatera att tragedin i Norge är både en galnings akt och ett symptom av det samhälle vi lever i. De går inte att urskilja från varandra och det finns inga enkla svar.


Vi vet att den misstänkte, och högst sannolikt skyldige, gärningsmannen tidigare varit medlem i Framskrittspartiet, den norska motsvarigheten till Sverigedemokraterna. Vi vet att han inspirerats och använts sig av högerextrema sidor och läror. Men samtidigt vet vi också att de flesta högerextremister inte utför förödande våldsdåd. Vi kan inte säga med säkerhet i dagsläget hur stor eller liten hjälp han hade av andra personer, men vi vet att han inte verkade i ett kulturellt vacuum, utan i ett sammanhang som fördömer öppenhet gentemot olika kulturer, nationaliteter och minoriteter och alla dem som vill försvara detta.

En sak som många redan skrivit om, men som är värt att nämnas igen, är retoriken kring gärningsmannen. Det är mycket "enstaka galning", "ensamvarg", "en ond person", "eget manifest" och "störd individ". Det nämns inget om kristen fundamentalism, om norska extremister eller en främlingsfientlig rörelse. Hur tror vi att diskursen sett ut om dåden utförts av en högerextrem muslim, hade hen också varit en "enstaka galning"? Att människor är rädda och vill bortförklara saker med "enskilda galningar" är förståeligt, men också kontraproduktivt. För att kunna stoppa våldet måste vi se det för vad det är, se de sammanhang i vilket det verkar och erkänna de politiska drivkrafter som kombinerat med andra faktorer kan leda till katastrofer. Vi måste våga tala om detta även i vår egen kultur, och inte bara generalisera kring dem som utmålas som främmande för oss.

Stoltenberg sa att Norge kommer gå stärkt ur krisen. Att de kommer bemöta mörkret med mer ljus, med mer öppenhet och mer demokrati, utan att vara naiva. Det inger hopp att så många talar om demokratins fundamentala roll, att rädslan aldrig ska få tysta oss.


Jag tror att många med mig kämpar med att hitta de rätta orden. De rätta orden för att uttrycka sympati, sorg och stöd. De rätta orden för att uttrycka avsky, motstånd och hopp. Men jag tror att nyckeln ligger i att strunta i de rätta orden, och bara använda oss av de ord vi har tills hands. För det viktigaste just nu är att vi inte tystnar -- vare sig i vårt stöd till Norrmännen eller i vårt granskande av högerextremismen och hoten mot den fria demokratin.


En kommentar på fb är inte alls samma sak som en tyst tanke. Det är en liten, liten demonstration för yttrandefrihet och medmänsklighet. Och många, många små demonstrationer blir en tydlig folkrörelse. En folkrörelse som säger: Vi kommer inte tystna inför hot och våld. Vi kommer fortsätta tala.

/Zäta
ShareKommentarer
Postat av: Dvärghundspossen

Jag stör mej också på snacket om "ensam galning"... Dels för att, som du skriver, han knappast uppstod i ett vakuum, och det hade låtit helt annorlunda om det var nån med invandrarbakgrund. Dels för att det visar såna fördomar om psyksjuka. Man verkar tänka att okej, han var visserligen av samma etnicitet som mej, men han tillhör ändå inte "min grupp", han tillhör gruppen "psyksjuka", och det vet man ju hur DOM är...

Vad jag har sett och läst finns det ingenting som tyder på att han var psykiskt sjuk. Det är slutsatser som folk drar bara för att dom tror att FRISKA etniska skandinaver (dvs, medlemmar i deras egen grupp) OMÖJLIGT skulle kunna utföra såna här hemska dåd.

2011-07-25 @ 21:33:27
URL: http://dpossen.blogspot.com
Postat av: den rabiata orakade flat-feministen Fanny

Mycket bra inlägg! Har inget att tillägga.

2011-07-26 @ 13:04:24
URL: http://arsinoe.se
Postat av: Svalin

Jag tycker faktiskt att man som medmänniska borde kunna göra något mer än att lägga upp en twibbon av norska flaggan på sin profilbild på facebook. Det är visserligen en fin gest men det ger inget bättre och jämlikare samhälle. Jag tycker faktiskt att folk skulle kunna engagera sig politiskt också för det är då vi verkligen står upp för demokratin och vägrar låta Breivik och andra terrorister vinna.

Postat av: Fredrik

En högerextremist skjuter vänstermänniskor. Det j

kan ha något med politik att göra, ja.

2011-07-30 @ 18:29:09
URL: http://blogg.jamstalldhetsarbete.seKommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0