Share

Öppet brev till Ulf Brunnberg (om skillnaden mellan feminism och inredningstips)

Ulf Brunnberg har fått nog av "all feminism som vräks ut" i medierna.
I dagens "Sommar i P1" berättar skådespelaren om sin dröm - en manskanal i tv med boxning och motorsport. 
- Alltså en kanal enbart för det maskulina könet, säger han i programmet. (...)

Han är också på det klara med vilken typ av program som absolut inte skulle få plats i manskanalens tablå.
- Inte ett inredningstips så långt ögat når. Inte ett recept, inte ett tips om samlevnad på mils avstånd, säger han.


Hej Ulf!

Jag tror att du har fått det här med feminism om bakfoten. Feminism har väldigt lite att göra med inredningstips, recept och tv-experters råd kring samlevnad att göra. Feminism är inte samma sak som den kulturellt accepterade femininiteten. Tvärtom handlar mycket av den feministiska kampen om att förändra de stereotypa och passiviserande föreställningar som finns kring femininitet, och maskulinitet för den delen också. Som att alla tjejer skulle gilla inredning och matlagning, och alla män tycka om sport och våld.

Det var en grej du fått om bakfoten, en annan är att det inte finns några "manskanaler" i dagsläget. Vi har TV 6, som vänder sig specifikt till män. Ganska förolämpande gentemot männen kan tyckas, eftersom det mest sänds hjärndöda serier som alla verkar tävla om hur många varianter på "frugan bestämmer allt hemma och mannen är ett offer trots att han bara latar sig"-skämt de kan dra. I höst börjar också TV 10 sända - en kanal som fokuserar på sport och vetenskap, alltså precis vad du efterfrågar. Och då har jag inte ens nämnt alla miljontals Canal+ sport gul special fotboll alla dagar i veckan!-kanaler.

Jag är tjej och jag älskar vetenskapsprogram, men tycker för det mesta att sport är ganska trist. Får jag kolla på valda delar av TV 10 då, eller kommer alla dokumentärer att handla om män och mansgrejer? Oh wait.

Nej nu ska jag sluta med ironin. Ärligt talat är jag väldigt trött på detta tjat om att kvinnorna tar över -- att feminismen tar över, när själva diskussionen bevisar motsatsen. Det är väl bra att Ulf Brunnberg har visioner, men han behöver faktiskt inte göra anspråk på att hans fantasistereotyper är sanna eller att skvaller och inredningsprogram som matar ut samma stereotyper skulle vara feministiska. Grejen med stereotyper är ju att vi förstärker dem varje gång sådana här tvärsäkra uttalanden kommer. Det finns liksom ingen plats för tjejer att gilla motorsport eller att digga inredning och vetenskapsprogram samtidigt i Ulfs värld.

Som tur är verkade ingen TV-kanal nappa på Ulfs idé. De kanske har insett att det finns annat än sexism som säljer.

/Zäta
ShareKommentarer
Postat av: felicia

Väl talat! Jag blir också så trött allt detta "feministerna tar över" snack. Jag tycker mig ha hört flera liknande uttalanden på sistone. Jag kommer osökt att tänka på en krönika Sara Hansson gjorde i tankesmedjan för ett tag sedan på detta ämne. Du har säkert redan hört den, men om någon annan som missat den är intresserad hittar man den här: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3718&grupp=10409&artikel=4501263

(Och så kan man passa på att lyssna igenom flera andra av Sara, Liv och Nannas bra-iga krönikor.)

2011-07-31 @ 12:10:25
URL: http://vykorttillminsyster.blogg.se/
Postat av: Intersexorwhat

Du borde maila honom det där! Skitbra skrivet!

2011-07-31 @ 12:23:10
URL: http://intersexorwhat.blogg.se/
Postat av: Lowan

Fyfan vad äckligt uttalande. Blir arg i hela kroppen när folk skriver så där. Han, alltså.

Det vi verkligen behöver i TV är en musikkanal (nej, MTV är ingen musikkanal). DET är något som inte finns.

2011-07-31 @ 14:29:38
URL: http://lillalowan.blogspot.com/
Postat av: Candy

Jag visste inte ens att TV6 riktar sig till män, men den är min favoritkanal av de jag kan se haha. xD så han kanske ska fundera lite över det han säger. Visst kan man vara tjej och gilla stereotypt tjejiga grejer, och vara kille och gilla stereotypt killiga grejer, men det är ju just stereotyper.

2011-07-31 @ 15:03:00
URL: http://www.eye-candy.se
Postat av: Pether

Petetiska feminist. Haha.

Har inte en aning om vad fan din ideologi handlar om.

Ett bra exempel på kvinnors totala brist på att tänka logiskt.

2011-07-31 @ 15:34:40
Postat av: Zäta

Pether: Till skillnad från dig då, som gör knivskarpa analyser av könsmaktordningen...Candy: Jo, precis, tjejer kan gilla typiska tjejgrejer och typiska killgrejer. Vad vi inte behöver är en mediesnubbe som bestämmer åt oss vad vi får gilla. "En kanal för det maskulina könet" är en helt annan sak än en "sport- och vetenskapskanal", som ju rimligtvis är till för folk som gillar sport och vetenskap, oavsett maskulinitetspoäng.

2011-07-31 @ 16:36:58
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Pether

Zäta: Ytterligare ett bevis på oförmågan att tänka logiskt. Det existerar inga som helst bevis för att en könsmaktsordning ens skulle existera.

Män som har logiskt och objektiv tankeförmåga kallar ett påstående om existensen av något sådant som bullshit, finns inga bevis.

Kvinnor som saknar logiskt tänkande och ser allt subjektivt, tror på tjurskiten, för att kvinnan som säger att den existerar har status inom feminisme, hon säger det bara, hon har inga bevis, men hennes ord är lag.

2011-07-31 @ 17:27:38
Postat av: Emma S

Shit, Pether är ju riktigt pinsam alltså.

2011-07-31 @ 18:18:52
Postat av: Pether

Emma: Förstår att det är svårt för dig att anpassa dig till en värld som är annorlunda än den som feminismen inbillat dig. Men verkligheten är mycket bättre än ett extremistisk hat av män och kvinnor som feminismen står för.

2011-07-31 @ 18:25:59
Postat av: Ek

Pether: Du framställer bara antifeminister som än mer korkade genom dina påståenden, du verkar inte kunna uttrycka dig ordentligt och verkar ha svårt att förstå enkla resonemang och sen kommer du och anklagar kvinnor för att vara ologiska..Men tack för att du gav mig dagens skratt och fortsätt gärna att göra självmål ett tag till. För min del gör det inget om du drar dig själv och dina gelikar i gruset..

2011-07-31 @ 18:42:45
Postat av: Rasmus

Pether är ett proffsigt troll

2011-07-31 @ 19:08:20
Postat av: Pether

Ek: Nu är det ju faktiskt vetenskap att mäns hjärnor tänker objektivt, och kvinliga subjektivt. Vilket är anledningen till att kvinnor får på bullshit som feminism o miljofjanteri. Båda är inget mer än personer med status som säger saker, vilket då dessa kvinnor tror på, subjektivt. Medans män behöver faktiskt fakta.

2011-07-31 @ 19:23:53
Postat av: den rabiata orakade flat-feministen Fanny

Framförallt kan man vara sexistisk utan att behöva förpacka det som en speciell manskanal. Ulf Brunnberg är en idiot som uppenbarligen är ointresserad av själva innehållet utan bara vill att man ska utesluta kvinnor.

2011-07-31 @ 20:02:27
URL: http://arsinoe.se
Postat av: Intersexorwhat

Vem i helvete är den här Pether?! Jag orkar inte med människans kommentarer. Blir bara så trött.

2011-07-31 @ 20:14:18
URL: http://intersexorwhat.blogg.se/
Postat av: Pether

Intersexorwhat : Svårt med andras åsikter som inte passar in i den extremistiska ideologin du följer?

2011-08-01 @ 00:37:57
Postat av: Anna

Pether, jag skulle gärna vilja se vad du har att backa upp dina påståenden med. Vilka objektiva forskningsrapporter har du att visa upp? Du som är man och tänker så logiskt och ser till att ha bevis för att allt du säger är sant, du måste ju ha några länkar att dela med dig av.

2011-08-01 @ 01:07:48
Postat av: FumikoFem

Brunnberg tål inte att det inte enbart är män i tv-rutan. Fick han bestämma så kulle det antagligen inte finnas kvinnor i tv som gjorde annat än att se sexiga ut och stå bredvid någon man som pratade. En typiskt sexistisk 50-tals syn.

2011-08-01 @ 06:51:45
URL: http://fumikofem.blogspot.com/
Postat av: FumikoFem

Anti-feminist trollet Pether är uppenbarligen bara kapabel till att gnälla. Typiskt också för troll som han att resonera som att varje ord han säger är logiskt och vetenskapligt belagt. Det är vanligt bland diverse anti-feminister och andra som hänger på anti-feminist bloggar och flashback att resonera på det sättet och gnälla på kvinnor hela dagarna genom att slänga fram misogyna påståenden. Sen är dom snabba med att beklaga sig om att ingen annan "tål" deras åsikter när det i själva verket är dom själva som aldrig tål åsikter som inte passar in i deras egen världsbild, det är därför dom också gnäller så mycket om att alla andra är "pk" och "censurerar" dom.

2011-08-01 @ 06:57:23
URL: http://fumikofem.blogspot.com/
Postat av: inkd

Hej zäta! Sitter just nu och tittar på mamma byter bo. Känner ilskan växa och växa. Har du sett det, och i så fall, vad har du för tankar om det? Skulle va jättekul om du ville skriva lite om det, känner på mig att du skulle finna bra ord och formuleringar! :)

2011-08-01 @ 14:54:58
Postat av: måns

Stereotypen här är ju att du är emot honom för att han tycker på ett sätt.

Det är absolut inget fel med att vara macho, tycka om motorsporter, våldssporter eller upprätthålla en traditionell mansroll om man så vill det. Det som är fel är att du är emot det.

Men detta är väl troligen allt för jävla svårt att förstå skulle jag troJag älskar när hobbyfeminister drar sina slutsatser dom lallat ihop på 2 minuter för att ha något att skriva om.

"Tvärtom handlar mycket av den feministiska kampen om att förändra de stereotypa och passiviserande föreställningar som finns kring femininitet, och maskulinitet för den delen också."

Nej det gör det verkligen inte. Det är GENUS du pratar om. Genus är ett efterspel av feminismen för att på något sätt försöka sätta "fakta" "forskning" på det påhittade könsmaktsordningen och hur man kan ändra barn (pojkar) till att lämna plats till kvinnor. En jäkla skillnad."Vi har TV 6, som vänder sig specifikt till män. Ganska förolämpande gentemot männen kan tyckas, eftersom det mest sänds hjärndöda serier som alla verkar tävla om hur många varianter på "frugan bestämmer allt hemma och mannen är ett offer trots att han bara latar sig"-skämt de kan dra"Och det är därför han är emot det. Även jag är emot dessa tv-serier då dom är förnedrande och skapade pga troligen av en feminist och att det är så jävla PK.Läser man lite mellan raderna så är det troligen feminister han vill ha bort, vilken är inget fel i att vilja. Det som återstår är vanlig tv. Han likt alla andra män vill inte bli påhoppade av lögner, förnedring som händer dagligen.Varför väljer DU att hoppa på någon som är för lite vettiga saker istället för att hoppa på och slåss för riktig jämställdhet? Jo vad sägs som att du är en patetisk feminist som inte vet varför hon är feminist? Bränns det?

2011-08-03 @ 07:44:12
Postat av: Maria

HERREGUD vad enkelspåriga typer det finns! Vissa av de här kommentarerna får mig att må illa. Snälla, gör världen en tjänst och prata inte om sånt ni inte förstår er på. Gå en kurs i genusvetenskap istället (ja, det är en riktig vetenskap. tvärvetenskap men dock en vetenskap) och gör ett försök att faktiskt förstå t.ex. skillnaden mellan feminism och genus. Att kalla Z för en patetisk feminism som inte vet vad hon står för gör bara måns okunskap uppenbar, det är ju tydligt bara man läser några inlägg att Z är påläst och kunnig i ämnet och verkligen vet vad hon står för! Och pether, vet du ens vad könsmaktsordning innebär? Öppna ögonen och läs på lite.

2011-08-04 @ 19:13:22
Postat av: © sarastille

Hej! Vill du vara den lyckliga vinnaren som får välja ut smycken för 150 kronor, som sedan skickas hem gratis till dig inom några dagar? I samarbete med MissBella.se har jag nu startat en tävling på min blogg där jag den 8/8 drar en vinnare som får sina utvalda smycken hemskickade till sig. Vinnaren blir även länkad på min blogg med cirka 2000-3000 besökare om dagen! :) Låter detta intressant? Kika in länken nedan, en direktlänk till tävlingsinlägget, och läs mer;

http://saramagdalena.blogg.se/2011/august/tavling-i-samarbete-med-missbellase.html#commentOm du inte är intresserad, inte vill ha reklam eller har fått den här kommentaren förut så ber jag om ursäkt! :) Hoppas att du deltar och att du får en bra lördag.

2011-08-06 @ 15:15:03
URL: http://saramagdalena.blogg.se/
Postat av: Emma S

"Även jag är emot dessa tv-serier då dom är förnedrande och skapade pga troligen av en feminist och att det är så jävla PK."Kan det bli roligare än så här? Hilarious!

2011-08-09 @ 01:18:03
Postat av: Laowai

@pether och måns (måns lär ifs vara pethers sockpuppet)

10/10, trollning i världsklass, hatt av.

2011-08-09 @ 11:49:45
Postat av: Zäta

Laowai: Njah, jag får ganska mycket trollning, och den brukar vara mer spårad än såhär. Galnare teorier och mindre personangrepp, faktiskt. Men även om du har rätt tyckte jag det var värt att använda just måns kommentar som exempel i inlägget om hatiska kommentarer.

2011-08-10 @ 18:25:23
URL: http://zettermark.blogg.se/Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0