Share

Att operera på spädbarn för att tillfredställa ett patriarkalt samhälle

Det här är fel på så många sätt.

För det första borde det vara en grundläggade mänsklig rättighet att vi inte skär i folks kroppar när de inte kan samtycka och det inte är nödvändigt. Nu finns det tyvärr ganska många sådana exempel, som könsstympning och omskärelse, men det som händer i Indien är unikt på sitt sätt.

Det uppskattas att 50 miljoner flickor saknas i Indien, eftersom de antingen blivit bortaborterade, mördade eller, numera, opererade -- det är ett folkmord som baseras på kön. Rätten till fri abort är självklar, men det blir oerhört snett i ett samhälle som är så patriarkalt att kvinnors liv knappast värderas alls.

Fosterdiagnostik som utför i syftet att få reda på barnets kön och abortera flickfoster har länge varit en känd metod i Indien, men nu har läkare alltså börjat operera på flickors könsorgan för att ge dem ett manligt utseende och göra personen till man i samhällets ögon. Bortförklaringen att det handlar om intersexuella barn som skulle bli "förvirrade" när de växte upp är också bullshit. För det första ska vi inte skära i intersexuella personers könorgan heller förrän de kan uttrycka sin vilja. Det kan hända att viktig sexuell känsel försvinner, att vi "korrigerar" åt fel håll (så att någon med manlig könsidentitet får en snippa), att ärrvävnaden förstör inför framtida operationer och det är helt enkelt ett kränkande av individens rätt till sin egen kropp. Det är samhället som får anpassa sig, inte spädbarns könsorgan. Gah. För det andra händer det aldrig att föräldrar kommer in med intersexuella barn som har ska "opereras om" till flickor.

Dessutom är det relativt rika familjer som genomför dessa operationer, eftersom de kostar pengar -- så argumentet om hemgift är knappast hållbart annat än som en historisk delförklaring. Det är uppenbart att det handlar om värderingar som ligger djupt i samhället och som fått egen bärkraft utanför ekonomiska motiv.


En sak som dessutom oroar mig är att människor ska börja blanda ihop tvångsoperationer av flickbebisar och transsexualism, och börja tycka att allt är dåligt. Det är förstås en enorm skillnad mellan en vuxen samtyckande människa och ett barn som tvingas av föräldrar som i sin tur lever i ett patriarkalt samhälle som värderar det ena könet enormt mycket högre, men operationer och trans och motiv blir lätt röriga i en nybörjares värld.

/Zäta
ShareKommentarer
Postat av: Alice

Fy vad vidrigt.

2011-06-27 @ 16:13:58
URL: http://theolddays.blogg.se/
Postat av: Albin

Alltså Indien alltså. Landet där kobönder sadlar om och börjar mjölka även människor på blod: http://www.wired.com/wiredscience/2011/06/red-market-excerpt/all/1Det är ändå intressant hur kort det steget är: »The business concept was similar to that of Yadhav’s milk farm. The two were so interrelated that he kept the cowsheds and human sheds next to each other to economize on space.«.

2011-06-28 @ 09:26:43
URL: http://eval.nu
Postat av: Candy

Så jävla vidrigt. Vad jag undrar är vad man kan göra åt detta? Jag menar, det går ju inte riktigt att säga åt ett land vad det ska göra och hur det ska se ut kulturellt sett, men alla med lite vett innanför pannbenet borde ändå fatta att det här är regelrätt vidrigt och borde tas tag i. Jag får alltid tårar i ögonen när jag läser om sånt här, i DN står det ofta om sån skit. :/ Du har helt rätt i allt du skriver, hur som helst!

2011-06-28 @ 12:06:25
URL: http://www.eye-candy.se
Postat av: Dvärghundspossen

Jag tänkte också på det. Transorganisationer lobbar ju för att man ska kunna genomgå könskorrigering även om man inte fyllt arton... Jag väntar bara på att nån ska säga "vill ni ha det som i Indien eller?" om detta.

2011-06-28 @ 18:17:13
URL: http://dpossen.blogspot.com
Postat av: Intersexorwhat

Det här är så sjukt så det inte är sant!Jättebra skrivet Sofia :)

2011-06-28 @ 23:13:36
URL: http://intersexorwhat.blogg.se/
Postat av: Lusse

Hej, trist beslut som fattades idag av kristokraterna, jag tänker på dig och din partner som alltså skall hindras från att skaffa barn. Oerhört primitivt! Sorgligt! Skamligt!

Men... Finns det ingen väg runt? Frysa sperma utomlands? Diskret spermabank i USA/Kina som man betalar för? Mer mänskliga regler i Danmark?

Jag hoppas ni hittar ett sätt, ge inte upp!

2011-07-02 @ 00:15:23Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0