Share

Statistik med jämställdhetstema

Det är jätteviktigt att prata om strukturer och normer och processer och känslor och rörelser, men ibland finns det faktiskt inget bättre vapen än siffror för att avväpna sexisterna. Så här kommer lite siffror jag samlade på mig under Genusfokus härom veckan.

I Sverige består brandkåren av 1,6% kvinnor. Är det för att tjejer är för klena? I Spanien utgör kvinnorna 32% av kåren.

50% av alla tjejer som besökte en ungdomsmottagning (oavsett orsak till besöket) hade haft smärta vid omslutande samlag senaste månaden. 25% av alla tjejer fortsatte ha sex ändå. Hälften av dessa sa inte till utan låtsades njuta så att killen skulle få komma. De sa att de ville kunna ha sex som en riktig kvinna. Idealbilden av kvinnan som skänker sin man omslutning blev viktigare än deras egen njutning.

1758 togs rösträtten till borgmästarval bort för svenska kvinnor. Jämställdhetskampen är inte en linjär framåtrörelse, utan fluktuerar med tiden. 1865 fick ogifta änkor som skattade rösträtt. Ju mer du betalade i skatt desto fler röster fick du vid den här tiden. 1909 fick alla kvinnor rösta i kommunalval. 1918-21 infördes "allmän och lika rösträtt", undantag var dock exempelvis folk inom fattigvården, och även gifta kvinnor blev myndiga. Vem är egentligen en hederlig svensk skattebetalare? Är det en hon?

I Sverige kan du få ett oskuldsintyg av oseriösa gynekologer. Det kostar ungefär 6000 kr svart. En "hymenrekonstruktion" kostar ungefär 20 000 kr. Den går alltså ut på att det sätts stygn i slidväggarna som slits upp vid penetrering och skapar önskat(?) blodflöde.

På 1990-talet bestod Sveriges maktelit av 13% kvinnor, idag är de 26%. Rikspolitiken är mest jämställd, medan näringsliv och media släpar efter. Kvinnor i elitpositioner blir oftast valda till sin post, medan män oftast blir utsedda till poster som inte går att söka genom officiella vägar. Återigen visar det sig varför kvotering och genomskinliga rektryteringsvägar behövs: Annars kvoteras kvinnor bort innan de ens vet om att posten finns. Ännu värre ser det ut med representationen av personer med utlänsk bakgrund vid makten, de utgör 4-6% av den totala makteliten, och då är hälften av denna lilla procentsats från norden. Befolkningen i stort består som ni vet av fler än 26% kvinnor och 4% utlandsfödda/andra generationens svenskar.


30-35% av en grupp kallas för den kritiska massan i jämlikhetssammanhang. Om en grupp består av mindre än 30% kan de lätt falla de bort ur helhetens medvetande, alternativt bli utmålade som avvikelser.


Källor:
Fredrik Bondestam  Fil. dr i sociologi, Centrum för genusvetenskap, Uppsala universitet: Den riskfyllda brandmannen? Om en profession i förändring

Professor i Genus och Medicin, Hälsouniversitetet, Gynekolog och överläkare, Legitimerad psykoterapeut, Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset, Linköping: Genus och smärta vid samlag

Åsa Karlsson Sjögren, Docent och universitetslektor i historia, Institutionen för idé- och samhällsstudier, Umeå universitet: Rösträtt och medborgarskap – en fråga om skatt?
Monica Christianson PhD och barnmorska Umeå centrum för genusstudier, Umeå universitet. Carola Eriksson PhD och barnmorska Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Uppsala universitet och: Myter om mödomshinnan

Anita Göransson, professor em, Linköpings universitet och gästprofessor vid Uppsala universitet: Vem styr Sverige? Om kön, klass och etnicitet i maktens korridorer.

/Zäta
ShareKommentarer
Postat av: Dvärghundspossen

Jag har inte själv kollat upp om detta stämmer, men enligt min pappa (som är brandinspektör på Örebro brandkår) så har ofta länder med större andel kvinnor i kåren också lägre pensionsålder för brandmän. I Sverige har pensionsåldern för brandmän höjts väldigt snabbt. Eftersom äldre brandmän inte kan vara rökdykare, och eftersom en ganska stor del av kåren numera består av "äldre", så måste ALLA unga vara rökdykare. Och det är inte så många tjejer som orkar det, då skyddsdräkt+tuber+annan utrustning väger en massa och måste bäras upp av nån som är ganska stor.

(Och nä, självklart var det inte mer tjejer på den tiden pensionsåldern var lägre. Men eventuellt finns det en naturlig förklaring IDAG.)

2011-03-30 @ 07:19:08
URL: http://dpossen.blogspot.com
Postat av: Dvärghundspossen

Tillägg: Vet att det har diskuterats att ändra på fys-proven därför att en del prov varit både tunga och verklighetsfrämmande samtidigt. Sånt är ju bra att se över (tunga och RELEVANTA prov måste förstås vara kvar). Men kanske behöver man först och främst se över pensions-åldern och sänka den igen ifall man vill ha lite mer blandad kår.

2011-03-30 @ 07:21:06
URL: http://dpossen.blogspot.com
Postat av: Johanna

Jag tycker faktiskt inte att det är så jättekonstigt att kvinnor utgör så liten del av brandförsvaret (även om 1,6% låter fasligt lite!) om det är så som Dvärghundspossen säger.

Det handlar inte om att kvinnor är klena, utan om att kvinnor faktiskt är fysiskt svagare än män, det är inte en struktur eller norm, så är det biologiskt sett. Tänk dig att det brinner, i huset ligger en medvetslös 100 kilos människa. In måste en rökdykare med många kilo utrustning på ryggen och bära/släpa ut denna människa (som på grund av sin medvetslöshet "väger" ännu mer). Även om rökdykaren får hjälp av en kollega så handlar det om en enorm tyngd. Jag tror inte att det är många kvinnor som fysiskt sett skulle klara detta, oavsett om de är vältränade och starka, eftersom även fysiskt starka män skulle ha problem med detta.

Men detta har ju inget att göra med att kvinnor är sämre, eller klena, på något sätt. Det handlar bara om olika biologiska förutsättningar som inte går att ändra på. Här handlar det inte så mycket om jämställdhet, som det faktiskt handlar om liv och död.

2011-03-30 @ 09:13:19
Postat av: Zäta

Jag vet att tjejer har mindre muskelmassa än killar i genomsnitt, tro mig. Jag själv skulle exempelvis bli en usel brandman. Men det betyder inte att bara 1,6% tjejer klarar kraven. Alls.Den förklaring forskarna hade handlade om att i Spanien var brandman ett medelklassyrke, medan i Sverige är det ett arbetaryrke med stark skrå-mentalitet. Helst ska pappa och farfar också varit brandmän. Alltså: Normer och strukturer som uppmuntrar vissa och inte andra.

Brandmannayrket i Sverige idag handlar heller inte till största delen om att störta in i brinnande hus och bära ut jungfruar, utan väldigt mycket om att förebygga risk och minimera risk.Jag tror att i en jämställd värld skulle majoriteten brandmän fortfarande vara män, just för att muskelmassa faktiskt är relevant inom yrket, men majoriteten skulle inte vara 98,4% procent.

2011-03-30 @ 12:05:41
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: ina

din blogg behövs verkligen zäta, ska du veta. fantastiskt bra.det där om smärtor vid omslutande sex var det sjukaste jag hört på länge. herregud. varför pratas det inte mer om detta? alla snackar om att åh vad bra att sex inte är så tabu längre. och ja, det är ju skitbra. men jag tycker delvis att det leder till en ökad press att man ska ha så MYCKET sex och så BRA sex. och om det är det som är meningen så är det klart att ingen tjej vågar säga nåt när hon ligger där och har ont. hon vill ju vara ett bra ligg, liksom.fyfan.

2011-04-08 @ 19:38:04
Postat av: antikythera

Varför får man bara hör om hur kvinnor blir diskriminerade? Skulle var så oerhört roligt om du tog upp lite annat också.

Kvinnor vinner till 90-95% alla vårdnadstvister om barnen

Lika många kvinnor slår män som tvärtom

Pojkar diskrimineras i skolorna, av strukturer och också av de kvinnliga lärarna.

Världsorganisationer såsom Action Aid väljer att enbart fokusera på kvinnor, män får gå och dö. Som grund för detta har dom en "ideologi" ingen ren statistik som kan kontrolleras att kvinnor skulle utnyttja bidrag bättre än män.

Pojkar får sämre betyg i skolorna.Varför?Detta beskylls på pojkarna själva, detta ska dom klara av själva. Det ses som något bra att kvinnor får högre betyg, Varför?

Det är ungefär 70% av alla som tar examen är kvinnor, varför är detta något bra? 50/50 ska det ju vara.

Det satsas oerhört mycket pengar på att curla kvinnor i samhället, gratis kurser i företagandet, starta eget kurser, alla möjliga kurser och stöd för kvinnor i arbetslivet, då även då dom har en ljusare framtid än männen.

Män är diskriminerade enligt lagen, kvinnor är det inte. Det är lagligt att omskära en pojke, men inte för liknande stympningar för kvinnor. Det står i lagen att kvinnor ska ha rätt till bidrag vid organisationer som stödjer kvinnor, inget för männen. Det är en orsak till varför vi har 5-7 mansjourer i sverige och 200 för kvinnor, plus några hundra till som sysslar med att hjälpa kvinnor. Dessa mansjourer som finns är mansfientliga och ser män som djur, dessa är underskott av de kvinnliga jourerna och har som inriktning att hjälpa "män som våldtar" inte alltså män som råkat ut för något, utan män har ingen stans att vända sig. Dessa jourer får heller inget bidrar, finansieras som kvinnojourerna.

Det sprids massiv med falks fakta som gynnar kvinnor, feminismen och som kränker män. Tex att kvinnor skulle göra 2/3 av all jordens arbete. Eller att 1/3 av alla män har köpt sex. Eller att alla som köper sex slår. Eller att män är större miljöförstörare än kvinnor.

Det är 70000 mera arbetslösa män än kvinnor, detta ses som något mycket bra, varför? Kvinnor har enklare idag att få jobb, då det ses som något bra att anställa en kvinna före en man på ett jobb, vilket det må vara. Kvinnor har också förtur till "butiksjobben" "skitjobben" som egentligen inte är skitjobb utan bra jobb.

Män som grupp ställs till svars för att det finns ett fåtal män som tjänar miljoner och som höjer medlet för alla män. Detta ska gruppen män sota för.Detta är bara en liten bråkdel. Något av detta skulle vara roligt om du skrev om.

För övrigt kan jag säga att jag är för kvotering om det både gynnar män och kvinnor.2011-04-10 @ 20:29:49Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0