Share

Att redigera bort normbrytare

I förrgår var jag hos en studievägledare. Jag blev inte särskilt mycket klokare på vad jag ska bli när jag blir stor, men jag fick mig en liten obehaglig lektion i CV-skrivande.

Av någon anledning började vi prata om vad jag skulle göra i sommar och jag sa att jag skulle till Kina. Hon frågade varför och jag berättade om att min flickvän pluggade där den här terminen. Då frågade hon om jag var engagerad i "den där föreningen för homosexuella studenter." Jag orkade inte ens börja invända att det inte bara är homosexuella tjejer som har flickvänner och att SFQ och RFSL vänder sig till bisexuella, transpersoner och queerisar också. Jag sa bara SFQ, RFSL? Ja, jag sitter i styrelsen för RFSL. Hon sa helt orelaterat till något annat att det alltid är knepigt huruvida ett sådant engagemang ska stå med på ens CV eller inte.

Jag tittade blankt på henne och sa att det är väl självklart, styrelsearbete är väldigt meriterande. Hon verkade inte förstå min ståndpunkt och försvarade sig med att det alltid blev en diskussion om det när de hade CV-skrivarverkstad.

Jag vet att det finns hbt-fobi i samhället. Jag vet att det kan vara enklare att hålla tyst ibland. Men jag tycker verkligen inte att folks engagemang i RFSL, och det normbrytande det indikerar, ska tas upp till öppen diskussion av studievägledare. Jag hade tyckt det var sjukt obehagligt om jag var på en kurs i CV-skrivande och folk började diskutera huruvida min läggning eller identitet var okej att ha, för det är ju vad som händer när ett dylikt engagemang får ifrågasättas.

Det spär på hbt-fobin, det är att låta den vinna och styra. Det är att osynliggöra en redan marginaliserad grupp. Det är precis såhär folk fortsätter att invaggas i att normbrytande är ovanligt, bara för att det inte får synas betyder det inte att det inte finns! Jag skulle inte se ned på personer som väljer att inte skriva upp sådana engagemang, men det är en skillnad att som privatperson ta det beslutet och att som kursledare säga att det är helt okej om folk skäms över eller tror att deras läggning eller identitet ska ge dem sämre jobbchanser.

Något som gladde mig i hela situationen var dock min egen reaktion. Jag fick verkligen tänka efter ett par sekunder innan jag förstod varför hon misstänkliggjorde mitt engagemang - vilket tyder på att det är självklart och positivt för mig själv. Och hon verkade få sig en tankeställare bara genom min tydliga reaktion.

/Zäta

Share



Kommentarer
Postat av: The Worrying Kind

Jag flyttade 40 mil för att plugga, trots att det fanns en likvärdig utbildning på ett "finare" universitet i mina hemtrakter. Varför gjorde jag det? För att jag ville flytta till min dåvarande flickvän. Borde jag nämna det i CV/personligt brev/intervuer osv? "Nämen, det har väl inte de med att göra." "Nä, det tycker jag kan vara dumt - då kanske du inte får jobbet." "Nä, det finns så många fördomar, det kan väl vara onödigt att utsätta dig för det." Men hade det varit för en pojkväns skull som jag flyttat skulle nog ingen haft några som helst invändningar. Och det gör mig både arg och frustrerad. Och rädd. Liksom, här kommer folk och säger att jag ska dölja vem jag är inför potentiella arbetsgivare, samtidigt som de absolut tycker att jag ska "vara mig själv" på intervjuer. Hur går det ihop?! Jag som redan är väldigt osäker och ängslig som person, slår helt knut på mig själv inför denna omöjliga uppgift. Jag ska på intervju nu på måndag. Och jag är skräckslagen. (Inte bara på grund av det här förstås, men det gör ju inte direkt saken lättare.)

2011-03-25 @ 10:18:05
URL: http://theworryingkind.webblogg.se/
Postat av: fanny

Vilken idiot. Klart du ska skriva upp ditt engagemang på ditt CV. Vem vill ha en homofobisk arbetsköpare anyway?

2011-03-25 @ 10:32:54
URL: http://arsinoe.se
Postat av: Becca

Men gud vilken underbar blogg :D

2011-03-25 @ 10:40:27
URL: http://myranstankar.blogg.se/
Postat av: Blomma Bladsdotter

Jag är också orolig över det där, jag har ju börjat söka jobb igen nu, och jag har med lite HBT-engagemang i mitt CV. Borde jag stryka det? Jag vet inte. Funderar på att ha alternativa CV:n och skifta mellan dem beroende på vilket jobb jag söker. Men återigen: vem vill ha en hbt-fob arbetsköpare anyway? Men å tredje sidan: man MÅSTE ju ha försörjning!! Annars överlever man inte.

2011-03-25 @ 17:40:45
URL: http://bladsdotter.blogspot.com
Postat av: Beyond Sizes

Självklart ska du skriva med det på ditt CV och för att vara ärlig de som tar avstånd från eller överväger att inte anställa dig på grund av ditt engagemang i RFSL är inga personer man vill arbeta för.

2011-03-26 @ 16:06:33
URL: http://beyond-sizes.com



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0