Share

Om bröst, 15-åringar och motstånd

Micah är en 15-årig tjej som blev stor i bloggosfären eftersom hon blev gravid som 14-åring och valde att skriva ärligt om detta. Nu stormar det kring hennes bröst efter ett par halvnakna bilder och silikon-planer. Folk blir sjukt provocerade och skriver galet elaka saker.

Det här inlägget och dess kommentarer gjorde mig verkligen illamående.

Vi kan ju ta det en gång till. Hon är alltså 15 år, han blivit superkändis över en natt och har en liten bebis att ta hand om. När jag var 15 hade jag gråtit i en vecka om en person hade hintat åt att jag hade för små bröst. När jag var 15 år hade jag också velat bli superkändis över en natt om det hade gått. När jag var 15 år hade jag också trott att det var en bra idé att lägga upp solariebilder på mig själv eftersom jag ärligt trodde att folk skulle vara på min sida om de bara förstod. Om jag bara berättade tillräckligt ärligt.

Kommentarerna i Micahs blogg är ett övertydligt exempel på hur vi konstruerar en god feminitet i dagens Sverige. Hon kan inte vara en bra mamma om hon solar solarium, hon borde ta hand om sitt barn istället. Hon vill bara ha uppmärksamhet, hon har inget viktigt att säga. Ergo: Kvinnor ska fokusera på avkomma och hålla käften.

Självklart tycker jag att människor ska ta hand om sina barn, men det är inte likställt med att umgås med dem varje sekund. Micah är tonåring, och det är inte idealt, men hon måste få vara det också. Det går inte att begära att en 15-åring ska bete sig som en mogen 30-åring bara för att hon blev gravid. (För er som inte känner till bakgrundshistorien så fick hon reda på att hon var gravid i v. 20 eftersom skolsköterskan viftat bort hennes frågor om mensen och ville inte göra abort då.)

Och alla dessa kommentarer om att hon får skylla sig själv. Ja, det var oansvarigt att ha oskyddat sex, men handen på hjärtat - hur många tonåringar har haft det någon gång? Hon tar konsekvenserna av sitt handlande genom att ta studieuppehåll och ta hand om sitt barn. Varför är det ingen som begär att farsan ska ta studieuppehåll och umgås med barnet konstant? Och solariebilderna, ärligheten, trotset - hon försöker hitta ett sätt att duga inför sig själv, precis som alla ungdomar. Bara att hon gör det med tusentals fördömmande ögon på sig.

Borde hon sluta blogga då? Är det här beviset för att bloggande är dåligt för ungdomar? Det är inte upp till mig att avgöra. Vore hon min vän eller lillasyster skulle jag kanske säga att det inte var värt det just nu, att det finns andra vägar för att få ur sig känslor och bli sedd som inte triggar så mycket hat. Men jag skulle göra det med undertryckt ilska - för att ärliga, förvirrade, imperfekta 15-åringar som har ovanliga livsöden borde också få höras utan att det blir ramaskri och hatstormar. Och det enda som bevisas är att det finns förbannat mycket onödigt fördömmande där ute. Att klimatet är stenhårt för den som vågar öppna munnen.


Men vi kan ju inte sluta blogga för att folk skriver dumma kommentarer. Det vore som att sluta kämpa för hbtq-rättigheter för att det stöter på motstånd. Som att sluta skriva böcker om kontroversiella ämnen för att recensionerna kanske blir dåliga. Som att sluta vara glad för resten av året för att det händer en tråkig sak.

Jag vill inte prata om Micahs beslut att förstora brösten - det känner jag inte att jag har med att göra, även om ni som följer den här bloggen vet var jag står generellt i denna fråga, och särskilt när det gäller så väldigt unga människor.

Däremot vill jag säga några ord till folk som tror att det är okej att kommentera 15-åriga tjejer kroppar på ett negativt sätt, någonsin:

LÄGG AV FÖR FAN.

/Zäta


Share



Kommentarer
Postat av: Linnea

Sjukt bra inlägg som vanligt! Jag följer din blogg efter att ha läst om den hos Bloggkommentatorerna, och tycker du är fantastiskt duktig på att formulera dig! Och så ville jag tipsa om en publikation från Skolverket, som vanligtvis brukar vara ganska tråkiga, men den här råkade vara himla intressant... http://www.skolverket.se/publikationer?id=2081



Särskilt följande mening bet sig fast hos mig; "Den unga kvinnokroppen exploateras idag i en utsträckning som det inte gick att föreställa sig för 30 år sedan. Att i samhället göras till objekt, att oavbrutet se kvinnokroppen som vara är en form av indoktrinering som är svår att värja sig emot. Att objektifiera en människa är första steget mot att kränka och förgripa sig mot henne, när hon görs till kön är hon inte riktigt en människa med fullt människovärde. Unga kvinnors utsatthet har blivit ett folkhälsoproblem."



Sånt som jag vet att du redan vet, men jag tyckte det var så bra skrivet att jag var tvungen att dela med mig ändå :)

Keep up the good work!

Linnea

2011-03-07 @ 19:19:54
Postat av: Alma

Många reagerar att hon är självdestruktiv och inte verkar umgås med sin dotter alls. Alla inlägg hon gör där hon är ute på stan med vänner så är aldrig dottern med. Hon framstår som att hon lämnar bort dottern konstant. Även fast man blev mamma som 15 åring så måste man ta ansvaret.



Därav hon får skit under alla inlägg.



2011-03-07 @ 23:31:30
Postat av: Zäta

Alma: Jag kan förstå att det verkar konstigt om hon "aldrig är med sin dotter", men håller inte med om att kritiken från främlingar behöver vara så extremt hård. Självklart behöver hennes barn henne, men fördömandet är helt galet hårt. Sedan måste jag säga att jag inte följer hennes blogg eller har gjort någon statistisk undersökning av hennes inlägg, jag skriver mer om just inläggen kring bröstoperationen och den allmänna känslan i bloggen.

2011-03-07 @ 23:44:41
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Ewa

Väl rutet! Jag håller med helt och hållet. Det är ett otroligt tufft för unga kvinnor som växer upp med utseendeidealet. Kan man egentligen förvänta sig att man blir annat än utseendefixerad, mår dåligt över sin kropp och vill förändra den? När man sedan handlar helt enligt idealet och bestämmer sig för att göra en skönhetsoperation, så blir man attackerad och förlöjligad p.g.a. det. Det blir ett omvänt förtryck där det inte blir rätt hur man än gör. Jag hoppas att Micah väntar med operationen för det man anser viktigt förändras mycket på bara några år. Vill hon fullfölja ska hon dock få göra det utan att bli hatad för det. Det är hennes beslut och ingen annans.

2011-03-07 @ 23:47:18
URL: http://ipuddingklubben.blogspot.com
Postat av: Laserkatt

Hallå, tycker att det var intressant att läsa vad du har att säga i frågan. Som en del redan har sagt så tror jag att hon mest får kritik för att hon kallar sin blogg "mammablogg", men enda gången man får se Kelly så sitter hon som en liten accessoar på morsans knä and that's it. Andra saker jag har läst är t.ex. vad Kelly kommer tänka när hon växer upp och kan läsa sin mammas blogg, med brännmärken, föräldrar som slår varandra, etc.



Men, nu till det jag egentligen ville säga... Ja. Läste just det här: http://www.aftonbladet.se/wendela/article8474673.ab



De värsta kritikerna och motståndarna i det här fallet verkar vara andra mammor. Är väldigt nyfiken på vad du tycker, har läst så många kloka inlägg av dig och på ett sätt liknar det här Micahs fall, men kanske tvärtom...

2011-03-08 @ 16:25:14
URL: http://tentoftheday.blogspot.com



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0