Share

Tre intressanta personer

Idag har Liv Strömquist fått Frödingstipendiumet av Uppsala Studentkår. Superkul att de valde en sådan skarp och rolig feministisk serietecknare i år!

"Strömquist analyserar obalansen i makt- och kärleksförhållanden noggrant, hon pekar med hela kroppen på orättvisor, hon ställer obekväma frågor om vad tvåsamheten egentligen tjänar till, men hon levererar inga inga lättvunna lösningar -snarare en hjälp till självhjälp" - en del av juryns motivering

Idag har också Judith Butler varit i Stockholm och föreläst om sin nya bok i föreläsningen "Precarious Life: The Obligations of Proximity". Där pratar hon om vilka liv som anses sörjbara, alltså värda att sörja, och vilka som anses ovidkommande i krigets Irak. Hon säger att denna fråga väcktes genom hennes engagemang för hbtq-rättigheter, där många liv i dessa grupper fick försvinna utan att det uppmärksammades, genom obefintlig sjukvård och medias tystnad. Om ett liv inte anses värdefullt, om det inte uppfyller de ramar vi som samhälle sätter upp för en fullvärdig människa, kommer vi inte heller försöka förhindra dess försvinnande eller sörja efteråt.

Idag sker tillsist Oprah Winfreys sista show. Efter 25 år i nationell TV, oräknerliga hemligheter, skrikande besökare och kändisar och ett par miljarder dollar senare går hon över till att ägna sig åt sin egen TV-kanal. När jag läser om Oprahs framgångar - att hon var den första färgade kvinnan som blev dollarmiljadär, att Obama hade haft svårare att vinna valet utan henne, att hon har ett globalt tittarrekord på sin show, att hon blivit utsedd till en av tidernas topp 100 personer som förändrat världen - kan jag inte låta bli att häpna. Visst är det kommersiellt, konstigt och kanske oroväckande att någon ens kan uppnå denna ikonstatus, men det är definitivt intressant.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Lowan

Liv Strömquist är ruskigt grym!

Måste rekommendera Nanna Johansson, feministisk serietecknare som vrider på könsrollerna. Checka in fulheten.com vettja.

2011-05-25 @ 22:46:16
URL: http://lillalowan.blogspot.com/



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0