Share

Individuell sexism leder till ojämlika samhällen

Hur ofta får vi inte höra saker i stil med "men att jag säger Go make me a sandwich gör väl inget! Det är ett skämt. Det har ingen att göra med rösträtt och jämställdhet!" Som att människors individuella utsagor och möjligt humoristiska gargonger som bottnar i sexistsika attityder skulle vara helt frikopplat från samhället i övrigt.

"Jag kan skämta om horor och bögfjollor och mina kvinnliga kollegors rumpor och ändå vara världens rättviseförkämpe!"

EH, NEJ, det kan du inte. Och nu är det bevisat i stor skala:

Individual beliefs don't stay confined to the person who has them; they can affect how a society functions. A new study published in Psychological Science, a journal of the Association for Psychological Science, looks at 57 countries and finds that an individual's sexism leads to gender inequality in the society as a whole -- not surprising, but it is the largest study to find this relationship. -- Sexism and Gender Inequality Across 57 Societies by Mark Brandt at DePaul University:

Läs en gång till, sakta. Individuell sexism leder till ojämlika samhällen. Och vi vill inte ha ojämlika samhällen!!!

You could get the impression that having sexist beliefs, or prejudiced beliefs more generally, is just an individual thing -- 'my beliefs don't impact you,'" Brandt says. But this study shows that isn't true. If individual people in a society are sexist, men and women in that society become less equal.

Det här är typ världens bästa argument mot sexistas som tror att de kan säga och göra vad som helst så länge de inte depriverar kvinnor rätt till att en gång vart fjärde år delta i parlamentariska val.

"Mark Brandt vid DePaul-universitetet har gjort en studie som bevisar att åsikter/skämt/uttalanden/attityder som de där leder till mer ojämlika samhällen. Vill du ha ett ojämlikt samhälle? Tycker du det är fett att tjejer har mindre makt och inflytande än män? Gillar du att män inte anses vara bra på att ta hand om sina egna ungar? NÄ, DÅSÅ: SÄG INTE SÅNT!"

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Lo

Och



http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sexistiska-skamt-okar-diskriminering

2011-11-06 @ 22:02:06
Postat av: Visselpaj

Oh, vad intressant!

Även om det rör något som borde vara självklart, är det jättebra att någon forskat om det. Det krävs tyvärr mycket tålamod för att försöka få folk att förstå varför sexistiska bilder och uttalanden är dåligt och då är det bra att ha vetenskapen på sin sida.

Visst kan man skämta om i princip vad man vill, MEN ÄR DET VÄRT DET?

2011-11-06 @ 22:04:34
URL: http://visselpaj.se
Postat av: Zäta

Lo: Naaaajs!!! Forskning alltså, inte sexist-skämt :)

2011-11-06 @ 22:26:24
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Dvärghundspossen

Fast jag undrar om Brandts studie biter på såna där "skämtare". Det "skämtarna" påstår är väl INTE att individuell sexism inte skulle påverka samhället. Snarare vill dom väl påstå att dom INTE ÄR sexister ens på individuell nivå. Att man helt enkelt inte är sexist bara för att man kommer med sexistiska skämt, för vad man skämtar om är fullkomligt frikopplat från ens seriösa åsikter.

Den artikeln som Lo länkar till ovan däremot är ju mitt i prick.

2011-11-07 @ 09:25:06
URL: http://dpossen.blogspot.com
Postat av: Cilla

Kan vara bra att ha argument, då förutom att man tycker skämt av det slaget är obehagliga.

2011-11-07 @ 09:32:20
Postat av: Anton

Bra inlägg men det kändes lite vinklat. Gäller samma princip för kvinnor som skämtar om män? Det hade varit uppskattat om inlägget var skrivet på ett "genusneutralt" sätt istället för att bara angripa män. Jag har till exempel ett par kontakter på Facebook som dagligen skriver grova sexskämt som hånar män, det bör skapa lika stor ojämlikhet.



Men tack för en intressant läsning!

2011-11-09 @ 12:00:07
Postat av: Havreglid

Intressant studie men den är antingen inte sista ordet i fråga. Eftersom den bekräftar åsikter vi redan håller är det på sin plats med en extra noggrann kritik för att uppväga detta.



Jag fick inte tag på själva rapporten utan läste bara metodbeskrivningen på den länkade sidan. Två saker slår mig:



1 Hur trovärdigt avgör rapporten kausalitetens riktning och metoder. Enbart en korrelation ger lite säkerhet. Kan det inte vara så att mindre jämställdhet leder till sexistiska skämt? På vilket sätt leder sexistiska skämt till mindre sämre jämlikhet? Studiens metod som den beskrivs i länken är att den studerar FN:s jämlikhetsindex 2007 och 2009 i länder och korrelerar utvecklingen utvecklingen med ett mått på sexism för år 2007. Det finns felkällor som kan leda till tillfälliga svängningar i jämlikhet. En sådan skulle kunna vara om finanskrisen påverkade kvinnor negativt på exempelvis arbetsmarknaden. Om vi ser dessa fluktuationer snarare än sexism. Än längre tidsserie vore kanske produktiv här.



2 Hur bra mäter de angivna måtten det vi vill studera?



"The survey included two statements to measure sexism: "On the whole, men make better political leaders than women do" and "On the whole, men make better business executives than women do." He also used a United Nations measure of gender inequality"



Det första måttet är inte med nödvändighet relaterade till sexistiska skämt som du diskuterar eller den större frågan om sexistiska uttalande i allmänhet. Mängden sexistiska uttalanden påverkas antagligen även av den sociala makt mellan olika identiteter och ideologier samt av samhälleliga föreställningar om vad som får sägas i olika sammanhang och en massa saker som jag inte tänker på. Det andra måttet verkar bättre.



Jag tror att Brandt antagligen har tänkt på de flesta av dessa problem och många andra och funnit vägar att åtgärda vissa av dem. Men innan jag sett verkar det finnas problem och tveksamheter som gör att jag inte känner att studien ger stöd för särskilt mycket även om den svagt antyder en kausalitet mellan sexism och ojämlikhet.

2011-11-09 @ 13:43:24
Postat av: Zäta

Havreglid: Håller med, förstår, hoppas att det framgick att mitt inlägg inte var dödsseriöst. "Det här är typ världens bästa argument mot sexistas som tror att de kan säga och göra vad som helst så länge de inte depriverar kvinnor rätt till att en gång vart fjärde år delta i parlamentariska val." --> överdrift.



Anton: Du får samma svar, med denna lilla korrigeringen att sexism är ett begrepp som nästan alltid handlar om diskriminering gentemot kvinnor. Därmed inte sagt att diskriminering mot män inte förkommer eller att "grova sexskämt som hånar män" är okej. De blir dock en annan grej, eftersom vi lever i ett patriarkat och inte ett matriarkat.

2011-11-09 @ 14:37:09
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Henrik karlsson

"Gillar du att män inte anses vara bra på att ta hand om sina egna ungar?"



Jag var inte det minsta intresserad av ditt inlägg förrän jag såg detta, trodde du snackade samma förbannade feministdravel som man hör ifrån så många andra... men så när jag läste denna kommentaren blev jag glad.



Tack för att du kämpar för jämlikhet och inte sexism.

2011-11-10 @ 16:10:56



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0