Share

Ett feministiskt perspektiv

Läs, läs, läs den här viktiga artikeln om hur Alliansen har tagit bort jämställdheten i föräldraförsäkringen.

Ord spelar roll. Och vi behöver fler, inte färre, jämställda sådana.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Pether

Usch. Här har man gått o trott att jämställdhet är att alla ska ha samma möjligheter oavsett kön, att könet inte ska spela roll. Men tydligen är jämställdhet att staten ska bestämma precis allt du gör in i minsta detalj.

2011-10-17 @ 09:34:08
Postat av: Hanna

Intressnat! Kul att du tipsar om bra artiklar att läsa. Må så gott!

2011-10-18 @ 13:15:42
Postat av: victor

Är det inte rätt att föräldrarna ska få bestämma själva hur man ska fördela sin föräldraförsäkring?



Jag tycker det är självklart att alla familjer ska få göra sina egna val kring hur dom ska leva. Om jag har ett bättre jobb med högre lön än min fru, så kanske det passar bättre om jag jobbar för att vi får det bättre ekonomiskt? Och om vi är överens om det så är det väl upp till oss?



"Men män tjänar mer än kvinnor, det ska inte påverka!" Det är inte så i varje fall, och ponera att jag som man valt att utbilda mig väldigt länge för att tjäna mer än min fru, som valt att inte utbilda sig, ska jag tvingas sitta hemma med mitt barn bara för att staten säger det?



Kvotering är fel väg att gå, oavsett om det gäller bolagsstyrelser eller föräldraförsäkring.

2011-10-20 @ 12:49:40
URL: http://jensen.blogg.se/
Postat av: Cilla

till Viktor: Det handlar inte om kvotering, det handlar om hur staten ser på föräldraskap. Staten bör uppmuntra båda föräldrarna, oavsett kön, att ta samma ansvar för sin avkomma. Så ser det inte ut idag, tyvärr, med negativa konsekvenser för både kvinnor och män.

2011-10-23 @ 00:23:00
Postat av: Sara

Till Cilla:Om staten ska "uppmuntra" att båda föräldrarna att vara hemma så borde både mannen och kvinnan få lika mycket föräldrapenning. Tyvärr ser det inte ut så för många. FP grundar sig på hur mycket man har jobbat innan man fick barn och har man bara studerat och inte haft ett jobb alls får man 180 kr/dag (som ska beskattas dessutom). Jag tycker inte att staten ska bestämma vem som ska vara hemma när. Alla föräldrar vill väl vara hemma så mycket som möjigt med sina barn?! Det är bättre om staten satsar mer på att öka FP istället så att båda kan vara hemma så mycket som möjligt och lika mycket som möjligt.

2011-10-23 @ 03:23:36
Postat av: Cilla

Sara: Alla föräldrar vill vara hemma så mycket som möjligt med sina barn, jag antar att det är därför papporna endast tar ut ca 20 % av föräldraförsäkringen. Ärligt talat tror jag du är naiv om du tror att skillnaden i uttag endast är av ekonomiska skäl.



Om man har en jämnställd syn, vilket jag tror de flesta vill att staten ska ha, bör man se på mammor och pappor som två jämnbördiga föräldrar med samma rättigheter och skyldigheter, med likvärdigt ansvar för sin avkomma. Är det någon som är förvånad att vårdnaden går til kvinnan när det är hon som har tagit allt ansvar, varit hemma med barnen och vabbat?

2011-10-23 @ 12:42:04
Postat av: Karin

Den nuvarande utformningen av FP bidrar till att jag som kvinna har mindre valfrihet på arbetsmarknaden, pga diskriminering. Arbetsgivare förväntar sig att jag ska vara hemma, och jag får mindre lätt jobb, mindre fortbildning, jag får mindre i lön, mindre pension, mindre sjukpenning, dvs jag får mindre valfrihet. Även min man får mindre valfrihet eftersom många arbetsgivare, kollegor och omvärld förväntar sig att han ska vara på jobbet och inte hemma. Därför bidrar nuvarande system INTE till valfrihet.



Ett annat argument som används ofta i diskussionen om individualiserad föräldrapenning är att papporna ändå inte kommer att ta sin del, och att mammorna kommer att vilja vara hemma längre utan betalning. Och den valfriheten får de förstås ha, men med de negativa konsekvenser deras val för med sig för alla andra kvinnor (och män) bör ett sådant val inte betalas av våra gemensamma offentliga pengar.

2011-10-23 @ 15:50:47
Postat av: Sara

Ja, jag kanske är naiv, men jag vill gärna tro att om man skaffar barn så vill man umgås med dem och lära känna dem. Jag kanske bara har turen att vara gift med en man som bryr sig lika mycket om våra barn som jag och som tar ett lika stort ansvar för våra barn som jag gör. I min bekantskapskrets har papporna varit lediga minst lika mycket som mammorna. Jag tycker det är en stor lycka och ett privelegium att få vara hemma med mina barn. Självklart vill jag ut och jobba - sen, och jag vill inte bli särbehandlad just för att jag har varit hemma med mina barn. Jag vill heller inte bli tvingad ut från hemmet innan jag tycker det är dags. Men jag tycker fortfarande inte att staten ska bestämma vem som ska vara hemma när.



Att mammor ofta får vårdnaden för barnen tror jag mer beror på en syn som man har att mammor och barn hör bättre ihop än pappor och barn. Jag är ingen expert i ämnet men jag har läst ett antal rättsfall om vårdnadstvister, och jag hittade endast ett rättsfall där pappan fick ensam vårdnad - därför att mamman vid ett tillfälle hade försökt döda pappan.

2011-10-24 @ 02:09:47
Postat av: Jenny

Vill läsa artikeln men länken fungerar inte längre. Har du tips på var jag kan hitta den?

2011-11-17 @ 16:27:26
URL: http://envirosheila.webblogg.se/



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0