Share

Zätas bröst-funderingar, del I

Jag tänker mycket på bröst för tillfället. Jag har faktiskt inte tänkt såhär mycket på bröst sedan jag var 14 och livrädd för att ingen skulle bli kär i mig om jag fortsatte att ha små bröst.*

Jag googlar också bröst. Och när du googlar bröst på olika sätt så kommer det en obönhörlig våg av normativitet mot dig. Och när du blir utsatt för dylika vågor och har en feministisk blogg bara måste du skriva om det.

Har ni hört talas om Tanner-skalan? Det är en skala på pubertetsutveckling som en brittisk forskare hittade på genom att titta på en massa barn och tonåringar i mitten av 1900-talet. Han var också en pionjär inom HGH - Human growth hormone-behandling, som extraherades ur döda människor och gavs till barn med försenad utvecking, vilket resulterade i att många barn dog av hjärninfektioner som spreds med hormonet. Tanner stoppade genast försöken, men föräldrar fortsatte att insistera på att deras barn skulle få hormonet. Urk. Hellre normallång och död än kort och levande? Snacka om normer som dödar. Idag finns laboratorieframställt hormon, som inte kan sprida sjukdomar.

Tanner-skalan går ut på att utvecklingen av XX-personers bröst och könsorgan, och XY-personers könsorgan delas upp i fem faser. Från en prepubertal barnkropp till en "fullt utvecklad" vuxen persons kropp, något som tar ungefär fem-sex år: Puberteten. Jag förstår att medicinsk vetenskap måste ha mallar att utgå från, för att kunna sätta in behandling när något är fel, men problemet ligger både i dess snävhet och i de omtolkningar som görs av lekmän där ute.

Här är en bildtext hämtad från en sida om transsexuella kvinnors bröstutveckling med hormoner:

Although born physically male, her parents accepted her desire to be a girl and she transitioned when 9. The Standards of Care were then stretched to the limit, she started to take puberty blockers at 12, female hormones at 16 and had her sex reassignment surgery at 18.  Given this background, her limited breast development indicates the disadvantages that even very young genetically XY transsexuals face.

Bilderna visar en snygg tjej i 20-årsåldern med långt lockigt hår och naken överkropp. Hon har små, fint rundade bröst och utstrålar en sexig självsäkerhet. Vem har rätt att underkänna hennes bröst med ord som "begränsad" och "nackdelar"? Hon är vacker, och verkar baserat på bilden, trivas med sin kropp. Det sistnämnda är väl det enda som spelar roll? Hela hemsidan har attityden "ju-större-desto-bättre":

If the woman starts treatment already past puberty, the resulting breast development can range from respectable to very disappointing - although even in the later case it should be noted that modern bra's, "push-ups" and breast enhancers can still do wonders appearance wise. But the final breast development may still be regarded as unsatisfactory, particularly in older patients, in which case implants may be desired.


Va?! Varför ska hemside-författaren bestämma vad som är "respektabelt" och vad som är "en besvikelse" och "otillfredställande"?

Låt oss reda ut några saker innan jag går vidare. Bröst är en stakt laddad sexuell symbol i vårt samhälle. Bröst är också en kroppsdel som många trivs med att ha, oavsett om de är födda med de genetiska förutsättningarna för dem eller inte. Det kan vara svårt att känna sig attraktiv som småbystad i en värld där bara fylliga uringningar verkar dra till sig fokus och där bröstförstoringar blir en alltmer accepterat ingrepp i kroppen. Bröst spelar alltså roll, vare sig vi vill det eller inte, men hur vi förhåller oss till det är mer vårt eget val.

Att trivas i sin kropp, och med sina bröst, är den absolut överordnade dimensionen. Även om jag bodde på en öde ö utan folk i närheten skulle jag vilja ha bröst. För att det känns som de tillhör mig, de är en del av min kropp och den jag är. På samma sätt skulle säkert en transkille vilja ha en platt bröstkorg även på en öde ö, för att det handlar inte om hur andra ser oss, utan vilka vi själva känner att vi är. Det går förstås inte helt att frikoppla från andras speglingar och begär, men det är ändå värdefullt att förstöka skilja ut innan vi forsätter.

För transtjejer tillkommer dimensionen av att passera, något som vissa verkligen vill uppnå för sin egen skull, andra mest tycker är bekvämt och en tredje inte bryr sig alls om. Bröst spelar en stor roll i passerandet. Om du inte är född i en normfri grotta någonstans har du också funderat över en androgynt presenterad persons kön någon gång och avgjort det på eventuell förekomst av bröst. Det här är en skillnad för transtjejer just eftersom de inte har samma förutsättningar i övrigt att passera. Om jag klär mig så att mina bröst inte syns (eller binder dem, men det behövs nog knappast) så kommer folk fortfarande att läsa mig tjej. Jag kommer på grund av min smala midja i förhållande till mina höfter, min frisyr, mina fylliga läppar och lilla näsa, min ljusa röst och allmänt späda uppenbarelse oavsett förekomst av bröst kunna röra mig genom samhället som kvinna. För en person med relativt mörk röst, kraftiga ansiktsdrag, breda axlar och smala höfter blir det mycket svårare. Brösten blir helt enkelt mer avgörande.

Att tala om bröstutveckling är därför inte irrelevant, både för den överordnade dimensionen "att-trivas-i-sin-kropp", och den ibland underordnande "att-röra-sig-som-du-vill-i-samhället", men steget från att diskutera utvecklingen till att underkänna små bröst är långt. Bröstutveckling är ultimat när den får dig att trivas i din kropp och du kan röra dig genom samhället som du vill, inte när du uppnått det femte stadiet av en skala någon brittisk snubbe hittade på för femtio år sedan, och som dessutom bara kan appliceras på kaukasiska personer. Normativa skalor har nämligen den nackdelen: De utformas efter den grupp de utförs på. Amerikanska studier har visat att Tanner-skalan inte kan appliceras på färgade flickor för att deras mönster genrellt ser annorlunda ut. Och vad är det som säger att engelska flickor på 50-talet utvecklades på samma sätt som kaukasiska svenskar gör idag, med all den förändring av näringsintag och motion som skett?

Det finns två dimensioner till jag inte nämnt: Att ha funktionella bröst och att ha bröst som upplevs som attraktiva för andra. De, och lite mer teoretiserande kring bröst, tar jag upp i morgon.

/Zäta

*Om du råkar vara 14 och livrädd: Det var inte sant. Ganska många personer har under åren blivit kär i och intresserad av mig, och jag har fortfarande mycket små bröst. Främst för att jag är så mycket mer än mina bröst, men också för att många människor tänder på små bröst. Det märks inte i porrfilmerna och frågespalterna, men om mitt liv får fungera som en case-study kan jag konkludera: Många gillar små bröst, och lika många bryr sig inte ett skvatt om bröststorlek. Jag lovar.**

**Om du råkar tycka att det är dumt att lämna ut sig såhär på Internet, kan jag konkludera: Du har aldrig varit en livrädd 14-årig tjej. Då hade du vetat att det här var det enda du ville och behövde höra.
Share



Kommentarer
Postat av: FumikoFem

Som trans tjej känner jag definitivt pressen att genomgå bröstförstoring. Jag skulle ljuga om jag sa något annat.



Har jag funderat på att faktiskt skaffa det? Ja, det har jag några gånger. Än mer eftersom det har hjälpt mig att passera som kvinna sedan jag började använda behå som ger mer form. Det stärkte mig, på ett väldigt trist könsnormativt sätt, men ändå så påverkades min självbild till det bättre. Detta visar på hur stark pressen är, för mig i alla fall, att som kvinna "behöver" en ha större bröst. Så trött på detta.



Puckat? Ja, jag känner mig det. Och könsnormativ. Jag gör kön ännu mer. Vilket gör mig ledsen på mig själv. Men kommer jag att operera brösten? Nej.



Sen har jag nyligen fått en till hormonbehandling utöver den vanliga, påverkar ännu mer fettomfördelning på kroppen, som brösten. Säger dom i alla fall. Provera heter dom. Inte ett måste, det finns dom som struntar i det då det ger samma effekt som cis kvinnor får direkt efter ägglossning. Dock känns det inte så viktig för mig (okej lite, annars skulle jag ljuga), men jag blev rådd att prova dessa ett tag i alla fall, kommer nog strunta i det sen.



Men jag ursäktar mig med att eftersom jag inte gick igenom puberteten som jag vill så får jag göra det nu. Oavsett hur ytlig andra tycker jag är.

2011-10-19 @ 15:45:20
URL: http://fumikofem.blogspot.com/
Postat av: Zäta

FumikoFem: Jag kommer ta upp mer imorgon om att förhålla sig till ideal, men en av huvudpoängerna är att det inte är något FEL på den person som vill passa in, utan bara på normerna! Småbystade kvinnor är ju inte mindre kvinnor än storbystade!



Du är inte ytlig för att du behöver vissa saker för att må bra och passera i samhället. Försök att säga någon variant på "det är min kropp och den ska du skita i" om folk verkar dömande!



2011-10-19 @ 16:19:52
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Katta

Intressant. Jag uppfattar nog texten lite annorlunda ändå. Närjag läser otillfredsställande resultat tänker jag att man snarare utvärderar vilken, om någon, effekt behandlingen kan få än att ta ställning till hur bröst ska se ut. Och i så fall är det väl en rimligt, men möjligen olyckligt formulerat, påstående i fall det är så att behandligen inte effektivt leder till resultat? Nu har jag ju inte sett bilden eller läst texten i sin helhet, men om det verkligen handar om subjektiv värdering av kroppsdelars utseende är det ju upp åt väggarna!

2011-10-19 @ 16:33:17
Postat av: auuus

Det här med bröst-storleks-fixeringen är verkligen överallt, fortfarande. Som heterosexuell kille och generellt sett blir attraherad av tjejer med lite mindre bröst, märks det också. Nästan varje gång jag nämner det i grupp med andra heterosexuella killar så tittar många på mig som om jag vore galen, och trettio sekunder senare börjar pedofil-skämten hagla.



Så, eh, bra skrivet och jag håller med! var väl min poäng här som jag nog kunnat framföra lite smidigare.

Och jag är ledsen ifall jag låter som "det är lugnt med små bröst för att jag tycker det är fint", det var verkligen inte min avsikt, men det är sent o.0

2011-10-19 @ 23:42:39
URL: http://asortamission.blogg.se/
Postat av: FumikoFem

Zäta:



Jo alltså jag tänker samma sak, kommer lägga upp ett egen blogginlägg nu på morgonen där jag länkar till dig och tar upp detta i slutet på den, (samt lite pytte kritik av en viss grej... :P ) hur jag själv förr dömde kvinnor som genomgick bröstförstoring, men inte längre. Fokuserar på strukturer och normer nu.



Alltså jag kan inte skaka av mig känslan av att känna mig ytlig, och att jag själv bidrar till ett problem. Jag är så delad i detta så det är frustrerande. Men jag kan inte förneka min egna känsla. Att jag mår bättre.

2011-10-20 @ 04:59:51
URL: http://fumikofem.blogspot.com/
Postat av: jenna

Zäta!! Smarta, begåvade människa med så mycket klokt i huvudet som kommer ut så bra i skrift! HUR kan du inte ha en sökfunktion på din blogg?! Eller är det jag som är dum som inte hittar den... ?

2011-10-20 @ 17:02:07
Postat av: Anonym

Nu vet jag inte hur mycket erfarenhet du har av porr, men det finns porr med alla typer av kvinnor, från plattbystade till G-kupa, så det där med vad som uttrycks i porr är inte en speciellt bra metrik.

2011-10-20 @ 17:52:14
Postat av: Zäta

Jenna: Jag har en sökfunktion, och du är inte dum för det. Scrolla ned till precis innan "Sagt om Zettermark med Z" på högerkanten så hittar du den där! :)

2011-10-21 @ 14:20:24
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Elin

Du är bäst älskling! sååå bra skrivet!

2011-10-21 @ 15:59:02
Postat av: Elin

åh vad du är duktig!! jag blir glad av dig <3 håller med om att man får sjuka bildträffar om man googlar "bröst". fick mig att tänka på det du berättade om att det var en bästa buske-tävling på nätet förut, för att visa omvärlden ltie fina buskar! Kanske kan du göra ett bröstkollage på din blogg så folk kan få fram bilder på lite mer olikaartade bröst? så ju de som vill visa sina bröst...:) (anonymt) för i porr ska de ju inte bara vara stora, utan även fasta, runda med små bröstvårtor och uppstående när man ligger ned. vore kanske bra att visa upp en annan sida som är minst lika mycket bröst och minst lika fint..jag tycker det vore kul. puss puss puss på dig

2011-10-21 @ 16:13:30



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0