Share

Varför kvinnor inte skriver populärvetenskap och andra post-tentafunderingar

Jag har en ny post-tentatradition. Jag kallar den Populärvetenskapspepp. Varje gång jag har klarat en tenta (nåja, lämnat in eller skrivit en) får jag köpa en sådan där engelsk storpocket med utfasade bokstäver på framsidan, populärvetenskapligt innehåll och snygga titlar, som får det att vattnas i munnen.



Idag blev det The Mind's Eye av läkaren och professorn Oliver Sacks, som handlar om hur människor med ovanliga hjärnskador eller handikapp, så som att inte kunna känna igen mänskliga ansikten (alls, de är inte mer utmärkande än knän eller blomkrukor för dessa personer) klarar av vardagen.

Om du också blir lite småsugen av fina populärvetenskapsböcker kan jag absolut rekomendera The Shallows av Nicholas Carr -- superintressant om hur Internet förändrar vårt sätt att tänka. The Political Gene av Dennis Sewell var däremot en riktig besvikelse. Jag trodde att det skulle vara en seriös och balaserad genomgång av allt skit som misstolkningar och konstiga användningar av Darwins evolutionslära gett upphov till genom historien, men det var någon slags kristen propaganda om att världen hade varit bättre om Darwin aldrig funnits, typ. Någon borde skriva en lika sexig bok som faktiskt innehöll det titeln och baksidan utlovade. Vill jag läsa kreasionistdravel letar jag på ficion hyllan. Själva poängen med non-fiction är liksom att det är non-fiction.

Jag vet inte om ni lade märke till det, men Dennis, Nicholas och Oliver är ett ganska representativt gäng för non-fiction-hyllorna. När jag påpekade det för expititen på Pocket Shop svarade hon "Oj, det har jag aldrig tänkt på, men det är ju bara män! Om du kollar på relationsböckerna inom psykologin hittar du nog lite kvinnor!" För att vaar rättvis kan jag väl påpeka att jag hittade en kvinnliga författare på non-fiction-hyllan också: på en biografi över Oprah Winfrey.

Så nu har jag kommit på vad jag ska göra när jag blir stor. Jag ska skriva den här boken:


(minus tejpbitar och plus ett par hundra skarpsinniga sidor)

/Zäta

Share



Kommentarer
Postat av: Alice

Mja, är det verkligen så att kvinnor inte skriver populärvetenskapliga böcker, eller har det mer att göra med vilka sådana som tas in i bokhandlar? Den senaste populärvetenskapliga boken jag läste var skriven av Gina Kolata, men också köpt på internet.

2011-10-28 @ 15:24:56
URL: http://theolddays.blogg.se/
Postat av: Zäta

Det tror jag definitivt är fallet! Selektivitet till männens fördel. Det var mest en rolig rubrik tänkte jag ;)

2011-10-28 @ 15:43:49
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: R

Hej hallå!



Jag har precis börjat läsa på universitet. Är klar med första kursen och håller på att skriva den andra kursens slut-hemtenta. Jag tänkte väldigt mycket på att vi under första kursen enbart använde oss av litteratur skriven av män. Nu under andra kursen finns dock väldigt många kvinnliga författade med vilket jag såklart tycker är jättebra! Den första kursen var om globalisering och den nuvarande är om demokratisering. Demokratisering är ju ett aningens nyare tema så det kan kanske har med det att göra.(?) I så fall är det ju jätteroligt, tänk om facklitteraturen om typ 20, 30, 40 år (också) är skriven av en massa smarta kvinnor! :D

2011-10-28 @ 15:50:15
Postat av: R

Eh, *författare, *ha, *facklitteraturen inom typ samhälls- och naturvetenskap i större skala är skriven av kvinnor samt att facklitteraturen i områden där kvinnor idag dominerar blandas med fler manliga författare.

2011-10-28 @ 15:54:42
Postat av: Kitten

Ja! Skriv den! Mera kvinnoförfattare åt världen!

2011-10-28 @ 16:07:55
URL: http://www.kittenskladkammare.blogspot.com
Postat av: Elin I.

Haha, "Om du kollar på relationsböckerna inom psykologin hittar du nog lite kvinnor!"? Way to miss the point. =D Och samtidigt säger det ju en hel del om vilka som forskar var - eller vilka som blir synliga var.

2011-10-28 @ 18:10:33
URL: http://dropparfaller.blogspot.com
Postat av: Frida

Ja, snälla gör det! :D

2011-10-28 @ 21:10:37
Postat av: Alex

Skriv den så ska jag köpa den som eftertentapepp!



Och tack för att du finns och skriver den här bloggen.

2011-11-09 @ 12:25:47



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0