Share

Tio år senare - spelar kön roll i krig?

Krig anses gärna vara en manlig syssla. Beslutsfattare är män, befälhavare är män, soldater är män och krigsoffer är män. Idag stämmer det förstås inte fullt ut, vi har kvinnliga soldater och kvinnliga befälhavare, men majoriteten av dem som är direkt inblandade och drabbade i väpnade konflikter är män. Fast det beror förstås på var vi drar gränsen för "direkt inblandad" och hur vi definierar "drabbad", något jag hoppas kunna visa i det här inlägget.

Som svar på tal innan invändningen hunnit komma vill jag först säga att jag värderar alla människoliv lika, och att jag tycker det är fruktansvärt att män dör i krig. Jag tänker bara inte fokusera på det just nu. Slå upp valfri historiebok om det är perspektivet är din grej. Jag vill också säga att jag givetvis är emot krig som princip, men att det samtidigt är en realitet i vårt samhälle som måste diskuteras konkret. Det här är bara en kort översikt, mer än ögonöppnare än en verklig analys, eftersom jag inte är någon expert på just området väpnade konfliter och genus, men ändå anser mig ha tillräckliga kunskaper för att belysa perspektivet något. CHR&GJ -- Center for human rights and Global justice vid NYU Schoool of Law, har gjort en utförlig rapport om Kriget mot terrorn och dess globala efterverkningar ur ett genusperspektiv för intresserade. Jag har hämtat en del fakta och information därifrån.

Den könade aspekten av krig, och så även "the War on Terror" som Bush-administrationen startade efter den 11:e september 2001, går mycket djupare än snedfördelade numerära soldatanställningar. Genus genomsyrar krig, från radiosändningarnas retorik till tillfångatagna gisslan och planerade attacker.

För det första används kön och genusstrukturer som ett motiv för krig. "Att skydda våra kvinnor och barn" eller, i terrorretoriken: "att befria de förtryckta kvinnorna i ett annat land". Det här är inte tomma ord, de är högst betydelsebärande. De utmålar inte bara män som aktiva hjältar, utan kvinnor som passiva offer som måste räddas av andra män. Kombinerat med rastistiska tongångar blir konsensus plötsligt att muslimska kvinnor inte anses kunna göra uppror själva, de måste räddas av upplysta vita män. Jag vill med detta inte försvara talibaners kvinnoförtryck alls, utan visa på hur krigsretorik akn generera ett annat sorts kvinnoförtryck -- som inte alls befriar, utan fjättrar under andra premisser. kriget stereotypiserar genom genusstrukturer.

För det andra värderas skadorna under och efter krig med könade mallar. Våldtäkter av kvinnor ses som en bieffekt av krig, medan de primära krigskadorna definieras efter hur män drabbas. Detta trots substansiella bevis att våldtäkter ger bestående psykiska men hos den drabbade, och efterverkningar i form av förskjutande av samhället, graviditeter och splittring både på en familje- och samhällsnivå. Kvinnors erfarenheter och oavlöande arbete verkar ofta som ett sammanhållande kitt för samhällen, och krig som sliter sönder detta kitt får förödande konsekvenser för hela regionen eller befolkningen, men ändå talas det bara om vapen, dödsskjutningar och fiendeattacker. Det är knappast givande att försöka mäta lidande, men att diskutera hur vi talar om olika personers lidande eller livspåverkan är högst relevant. Att osynliggöra vissa människors erfarenheter är djupt orättvist.

För det tredje påverkar genusstrukturer hur vi väljer att bekämpa krig och terror. De "mjuka" värden som associeras med kvinnor, så som diplomati och utveckling, lyfts gärna fram i fredstid, men blir utkonkurrerade av en hårdare jargong när en hotbild uppträder. Då betonas istället försvar och polisväsende, manligt kodade sfärer som inte bara utesluter kvinnliga erfarenheter, utan också bidrar till att nedvärdera dessa. Kvinnors och minoriteters rättigheter får stå tillbaka när det hårda, viktiga kriget mot terrorn ska genomföras, istället för att integrera dessa perspektiv i förbyggande och försvarsmässiga åtgärder. I "Kriget mot terrorn" har CHR&GJ:s expertråd sett en distinkt förskjutning av diskursen där kvinnors roll i krig ständigt kompromissas bort trots att FN hade som uttalat mål i början av 2000-talet att integrera och lyfta fram kvinnors perspektiv och rättigheter.

Till detta kommer en mängd specifika tillfällen och processer där genus påverkar utfallet och utvärderingen av krigshandlingarna. Ett exempel är det inom-militäriska problemet med kvinnor som blir sexuellt utnyttjade när de tjänstgör utomlands. Den amerikanska krigs-utvärderaren Jane Harman har sagt att kvinnor i den amerikanska armén löper större risk att bli våldtagna av sina manliga kollegor än att dödas i strid i Irak. Men här krävs förstås specifika analyser och intersektionella perspektiv för att klarlägga vad som sker och hur vi kan ändra på det.

Ja, kön spelar roll i krig. Generellt i språkbruket, i nationella handlingsplaner, i förebyggande arbete och i efterverkningar av krig. Specifikt i olika länder med olika kulturella föreställningar om kön, i situationer där verkligheten förstås och bedöms olika på könande premisser och där människor drabbas olika beroende på sitt kön. Vi kan inte kompromissa med kvinnors rättigheter och säkerhet för att garantera andra personers rättigheter eller ärelystnad. Nationen, sammanslutningen, alliansen, krigsmakten, ja vad vi nu väljer att definiera makten som, kan inte göra vad som helst i sitt intresse. Och den måste inse att även kvinnor och våra intressen igår i den.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Per Björkling

Bra skrivet. Blir så förvånad när man fortfarande hör på svenska nyheter att tex "tio människor dödas i ett attentat varav sju var kvinnor och barn". Dock inte så konstigt att krig fortfarande förs ur ett manligt perspektiv, ta vår egen försvarsmakt som exempel, trots deras rosaskimrande politiska korrekthet om kvinnor inom organisationen är toppledningen ett gubbvälde utan dess like. Kvinnor tillåts nå en viss höjd och grad men längst upp tar det stopp.

2011-09-11 @ 14:21:07
Postat av: maggan

Jag fastnade lite för strofen diplomati och utveckling som associeras till kvinnor, skulle du kunna fördjupa dig lite där. för jag kan ärligt säga att jag har aldrig hört det påstås att diplomati och utveckling är några kvinnliga domäner. Är det din personliga uppfattning eller kan du belägga påståendet.

2011-09-11 @ 15:39:39
Postat av: Pether

Härligt feminism, fortsätt ignorera mäns lidande och skapa ett oexisterande lidande hos kvinnor istället.



Patetiskt.

2011-09-11 @ 16:55:18
Postat av: Svalin

Pether, om du inte tror att kvinnor lider i krig så har du en fruktansvärt dålig verklighetsförankring. Visserligen lider även män av krig, men det betyder ju inte att kvinnorna inte lider.

Postat av: Joel Johansson

"De utmålar inte bara män som aktiva hjältar, utan kvinnor som passiva offer som måste räddas av andra män."



Jag fascineras alltid av feministers totalt omvända analyser. Du hade lika gärna kunnat dra slutsatsen att kvinnor utgör könet som bör skyddas medan män är en förbrukningsvara. Det hade faktiskt varit en mer rimlig analys.



Du lyckas alltså med konststycket att på feministiskt manér göra kvinnor till offer, genom att påstå att kvinnor alltid görs till offer. Snyggt och klassiskt!

2011-09-30 @ 11:52:39



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0