Share

Jippie, eller något.

"Kravet på sterilisering i könstillhörighetslagen för att få byta könstillhörighet strider mot regeringsformen och Europakonventionen. Steriliseringskravet ska därför inte tillämpas. Det konstaterar Kammarrätten i Stockholm i dag i en dom."
 
ÄNTLIGEN!!! Nu har det blivit ett domstolsbeslut på att tvångsteriliseringen ska bort, eftersom den striden mot Europakonventionen (duh). Regeringen hade redan bestämt sig för att ändra lagen 1:a juli 2013, men fram till nu har möjligheten att KD skulle lägga näsan i blöt och lyckas skjuta upp ändingen funnits kvar. Men nu är den luckan tilltäppt! KD lever visserligen i sitt egen lilla verklighet (med verklighetens folk), men inte ens de kan bryta svensk lag. 
 
I framtiden kommer inte transseuella personer behöva göra meningslösa kirurgiska ingrepp mot sin vilja, eller förnekas att frysa könsceller, för att få sin medicinska behandling och nya juridiska kön*. Staten kommer inte längre utpressa normbrytande medborgare att passa in i en snäv könad ram för att få tillgång till vård. Jippie, eller något. Det är förstås en seger, men med viss bitter eftersmak. Alla de transpersoner som redan berövats sin fortplantningsförmåga eller tvingats slänga nedfrusen sperma och äggceller har förlorat något oersättligt. Rätten att bestämma över sin egen kropp, och möjligheten att försöka få barn.**
 
Vi är många som jobbat hårt för att göra framtiden ljusare än så. Det känns gött ha fått ett domstolsbeslut på. 
 
Och kanske, kanske, en möjlighet till barn tillsammans med min partner.
 
/Zäta
 
 
*Vad är problemet egentligen? Vid en könskorrigering blir du väl steril ändå? Vaddå nekas vård, det är väl det nya personnumret (juridiska könet) du inte får om du inte är steril?
 
1. Nej, som transkille (alltså född med snippa, identifierar dig som man) är det relativt ovanligt att genomgå korrigerande underlivsoperationer som gör dig steril. I praktiken har lagen istället inneburit att transkillar opererats för att antingen "knipsa" äggledarna, eller ta ut äggledare och livmoder, trots att det inte finns någon medicinsk indikation på att detta vore bra. Vissa transkillar vill förstås ha denna operation, men många tycker inte att inre organ som de aldrig känner av (mensen upphör vid testosteronbehandling) är till besvär, och vill inte, eller kan inte på grund av andra medicinska skäl, genomgå en stor operation i onödan.
 
2. Som transtjej (alltså född med snopp, identifierar dig som kvinna) blir du steril vid en korrigerande underlivsoperation eftersom testiklarna tas bort. Däremot är du oftast fertil innan du påbörjar hormonbehandling, och kan då frysa ned sperma som kan sparas och användas för inseminering av en framtida partner/vän/livmoderperson som vill föda ditt barn. Men i den nuvarande lagen ingår nedfrysta könceller (även ägg) i att ha "fortplantningsförmåga" - något du helt ska sakna för att få ditt nya juridiska kön.
 
3. I praktiken fungerar transvården så att du måste säga att du vill ha hela kittet (hormoner, korrigerande operationer, röstterapi osv) för att få något av det. Du ska bli en, enligt staten via utredarna, "perfekt" kvinna/man efter din transition. Många transsexuella vill och behöver förstås alla deler vården kan erbjuda, men vissa trivs fint med sina medfödda könsorgan så länge de får rätt hormoner och kan leva som det kön de önskar. Detta gör dock att du dels kommer ha svårt att bli accepterad av transvården (eftersom de är normativitetsälskare och det finns förenklade stereotyper kring vad det innebär att vara transsexuell) och dels inte kommer kunna ändra ditt juridiska kön och få ett nytt personnummer. Något som både är symboliskt och praktiskt viktigt. Hur kul är det att behöva komma ut varje gång du går på systemet?
 
**Eftersom transsexualism är en psykiatrisk diagnos får du inte adoptera som transsexuell. Din enda potentiella möjlighet till barn är alltså att få egna biologiska barn (eller leva med någon med barn, förstås, men då har du inte vårdnaden).
ShareKommentarer
Postat av: carina

angående punkt 1 där, när jag läste valbar kurs i plastikkirurgi så sa en av kirurgerna att hen tyckte det var bra att transkillar eventuellt skulle tvingas ta bort äggstockar och livmoder eftersom om en är registrerad som man kommer en ej kallas till cellprovtagning, och vi kan ju inte hålla på att kalla dessa personer till cellprovtagning heller pga de vill absolut inte ha nånting att göra med sitt "gamla" kön och skulle må dåligt och ta illa upp av det. asså jag vet inte... jag är ej transkille själv så jag känner ej att jag kan uttala mig med någon större säkerhet men... det är väl knappast så att någon, transperson eller ej, vill ha cancer? om en erbjuds cellprovtagning för att förebygga cancer så lär en väl gå på det? eller? känns som en viktig fråga att lösa. vidare tänker jag på transkillar och akuta nedre buksmärtor. hur känner transkillar inför att söka gynakuten? eller att på kirurgakuten faktiskt nämna att de har äggstockar och livmoder vilket gör att en kanske hänvisas till gynakuten när kirurgisk orsak uteslutits? vad får transkillar för bemötande på gynakuten? ska försöka ta reda på detta istället för att sitta här och svamla!!

2012-12-19 @ 22:30:12
Postat av: Svalin

Till Carina ovan: Det är absurt att försöka legitimera tvångssterilisering med att de kan känna obehag och få cancer. Alla med kvinnligt biologiskt kön borde kallas till gyn för säkerhets skull.
Men om de vill gå till gyn eller ej för testning är upp till den enskilde individen. Samtidigt är cancerrisken för transexuella som efter transitionen inte har tagit bort delar av könsdelarna näst intill obefintlig(se Socialstyrelsen).

Övrigt: Det är absolut glädjande att domen kommit fram till det den kommer fram till men samtidigt är inte slaget över. Nästa steg är att se till att de som blivit tvångssteriliserade får skadestånd för sitt lidande. RFSL och Diskrimineringsbyrån Uppsala har redan börjat med den processen.

Postat av: Emilie S

Det finns faktiskt de som adopterat post op, men de har stealthat inför adoptionsbyråerna. Det verkar gå! Det är andrahandsinformation, dvs en transtjej som jag känner känner två par där den ena är trans som lyckats adoptera.

2012-12-23 @ 20:53:59
Postat av: Cilla

Du skriver bra som vanligt Zäta, men jag reagerade på uttrycket "livmoderperson".Jag förstår vad du vill uttrycka, men finns det inte bättre sätt att skriva samma sak på? Nu kanske det bara är jag som fick någon form av negativ reaktion på uttrycket men "person med livmoder" ger samma betydelse minus negativa associationer?

Svar: det har du säkert rätt i! Ibland skriver jag med lite för mycket upprörda känslor i huvudet, och då blir inte formuleringarna perfekta.
Zettermark med Z

2013-01-12 @ 13:32:13
Postat av: Anonym

Hoppas verkligen det ordnar sig så att ni inte ska behöva avstå från att försöka få barn. Jag tycker det är fruktansvärt att sånt fått pågå i Sverige så länge.

2013-02-19 @ 18:04:01
URL: http://www.nyaflickrummet.wordpress.comKommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0