Share

Om att vara opassande, och stolt.

På mitt gymnasium startades en manskör. Ett gäng spexiga, skönsjungande killar i kostym som framförde allt från serenader till poplåtar. Deras signum var en rad med streck-kostymsnubbar varav en var byxlös, eftersom han var en känd player. Deras paradnummer var "humorlåten" Kärringar ska hållas kort.

Denna kör blev påhejad av alla från rektor till elevråd och nya ettor. Roliga, snygga, charmiga, kapabla. De uppträdde på nästan alla avslutningar och allmänna kulturevent.

Men tjejer ska för fan inte starta kör. En plats för tjejer att ta plats. Att vara roliga, snygga, charmiga, kapabla. Nej, då får de höra att de bara fått för lite kuk. Jag vet inte hur ni funkar, men på den tiden jag hade pojkvän och fick precis så mycket kuk jag behagade kände jag ändå för att sjunga. Skumt.

Skämt åsido. Vad rädda folk är för starka, förenade kvinnor. För feminism:

– På Facebook lade vi upp en bild där vi höll upp en banderoll med orden frihet, jämlikhet, systerskap. Då ballade det ur rejält. Det var rätt många angrepp, bland annat från elevrådet, säger Ylva Knaevelsrud. (Rektor) Witt påpekar att många i elevrådets styrelse känt sig kränkta av kören.


Läs det noga. De lade upp en banderoll med orden frihet, jämlikhet, systerskap. Inte en där det stod Män är djur. Inte en där det stod Feminismen gör oss starkare än er. Inte ens en där det stod Systerar förenen er! Det stod något så banalt, så uttjatat, så vardagligt som franska revolutionens slagord adapterade till ett kvinnlig tilltal. Men vid systerskap, där går tydligen gränsen. Frihet och jämlikhet är till för män!!!

På mitt gymnasium fick några personer nog. De startade mens-kören. Deras signum var en rad streck-tjejer i klänning varav en hade blod droppandes från klänningen. Jag vet ännu inte idag vilka som låg bakom denna geniala idé, eftersom jag vid det laget var påväg från skolan, men himla glad blev jag. Rektorn blev inte lika glad och beordrade ned affischerna. Opassande sades det.

Vad kan vara mer opassande än en tecknad liten röd fläck på en affisch symboliserandes vad en frisk kvinnokropp håller på med en gång i månaden? Att sjunga om att brudar ska hållas kort, kanske? Nej, juste, jag glömde -- det är roligt.

Det är lätt för dem med makt att avfärda kvinnors motstånd, men vi måste komma ihåg att alla dessa upprörda uttalanden, förnekanden och skyfflanden under mattan är ett tecken på att vi gör skillnad. Att vi faktiskt hotar makten. Vi hotar den för att vi inte passar in i dess mallar och bekväma hierarkier. Vi är fett opassande, och fett stolta över det.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Queersnigel

What, skojjar du, var detta på Katte!? Och

"Menskören", det är ju hur fint som helst ju, vad kul! :D Så himla tråkigt att det ansågs opassande! Vad är det för opassande med en fertil kvinnokropp som mensar lite då och då? :(

2012-01-24 @ 17:56:31
URL: http://www.queersnigel.blogspot.com
Postat av: ina

Åh så bra skrivet.

2012-01-24 @ 18:41:36
Postat av: Svalin

Jag förstår inte hur rektorn där kan påstå att det finns "nästan hundraprocentig trivsel" på skolan med tanke på vilka kommentarer som förekommit.

Postat av: Tassen

Två tummar upp till detta inlägg och till mens-kören!

2012-01-24 @ 18:47:59
Postat av: FumikoFem

Jag förstår inte hur rektorn och lärare kan acceptera att en manskör sjunger sådana misogyna låtar om kvinnor. Kanske någon skulle sarkastiskt ha sagt att tänk om vi skulle sjunga om att "blattar ska hållas kort"? Skolan ska verka MOT sexism, inte hjälpa till att hylla den. Att dom killarna utan problem kan komma undan med det visar på hur hög toleransen är för sexism.

2012-01-24 @ 20:02:21
URL: http://fumikofem.wordpress.com/
Postat av: Britta

Tack för din blogg! En av mina favoriter.

2012-01-24 @ 20:11:02
Postat av: Oskar

Väl rutet.

2012-01-24 @ 20:19:24
Postat av: Anonym

bra skrivet! men jag känner inte att det i allmänhet är så att "tjejer ska för fan inte starta kör", eller att de får höra att de bara fått för lite kuk. det känns inte som så många fått höra det? det vore intressant att veta om detta hänt i verkligheten och vilka?

2012-01-24 @ 20:59:18
Postat av: Cajsa (fd. Medlem i kören)

Jag har inte under mina 3år på skolan svarat på en enkät om trivsel. Det har inte heller någon annan i kören. När jag sökte till skolan var det även då den slogan som de profilerade sig med.

Att även rektorn sagt att han pratat med de i kören om att vi satt upp icke godkända posters är också rent skitsnack. Inte en enda medlem har pratat med rektorn om detta. Sorgligt att han ljuger eller är paranoid.

Puss och kram.

2012-01-24 @ 21:12:15
Postat av: Elin

jag håller med om att manskören gavs väldigt mycket spelrum och att tjejer inte alls skulle ansetts roliga om de gjort samma typ av skämt och hade de sålt kalendrar mes sig själva lättklädda hade det absolut inte varit "jättekul". dock tror jag inte att det är så att majoriteten av tjejer som vill starta kör får veta att "tjejer ska för fan inte starta kör" Eller att de då får de höra att de bara fått för lite kuk. Det är sorligt nog om någon fått höra det, men att DE får höra det hoppas jag var lite att ta i? Devisa är ju väldigt uppskattade och jag själv har inte varit med och startat den, men aldrig fått höra eller bemötts på det sättet du beskiver under De Visa tiden, eller någonsin hört någon påstå att körlivet för kvinnor skulle ha samband med att de får för lite kuk. Det är jag glad för!



Vad jag är arg på just nu är alla dumma facebook sidor med porranspelningar och grova sexisiska skämt fom får finnas och som så många anser vara roliga, och att facebook inte gär något åt det vad man än skriver. Bla "Omg! it's the female version of x-box" som har över 200 000 medlemmar och ett stört stort sexistisk bildarkiv. Det gör mig så ledsen, och är ännu en av de saker, som precis manskörens skämt, inte ledningen för skolan eller forumet reagerar på och visar på hur acceptabelt det är att vara sexistisk även på ett öppet och grovt sätt. och nej, det är verkligen inte kul :(

2012-01-24 @ 21:14:04
Postat av: Clara

Den hyllade manskören. De har samma status idag om inte mer....

2012-01-24 @ 21:45:29
Postat av: R

Ursäkta, men fy fan vad jag blir arg och frustrerad! Och ledsen. AAAAAHHH!!

2012-01-24 @ 22:25:32
Postat av: Mio

Vad hände med menskören då?

Jag hoppas att de gav rektorn så jävla mycket skit!

Jag förstår inte varför mens fortfarande anses vara så skamligt...?

2012-01-24 @ 22:29:41
URL: http://ointaglig.blogspot.com
Postat av: Candy

Helt sjukt. Det var opassande med Menskören och lite droppande blod, men inte med en manskör som sjunger om att kärringar ska hållas kort? Snacka om skevt. Lite förtryck är okej, men inte kroppsvätskor, UÄÄÄÄH VAD VIDRIIIIGT. Och hur kan man bli provocerad av orden "frihet, jämlikhet och systerskap?" JAG FÖRSTÅR INTE. MÄNNISKOR.

2012-02-01 @ 19:58:57
URL: http://sugarhearted.wordpress.com
Postat av: Helgi

Jag tycker att humor inte bör censureras. Menskörens affisch tyckte jag var klockrent rolig. Som jag har förstått det tvingades kören byta namn till Kvinnokören, då "Menskören" kunde uppfattas provocerande. (Det är så jag uppfattat det, men jag har inte all fakta.) Jag tycker att namnbytet var onödigt och jag tvivlar på att det var så många som tog illa upp.



Jag skulle vilja påstå att ditt argument om "för lite kuk"-tjejerna är helt felriktad. En kör-kille uppfattas (tror jag) i de allra flesta gymnasieskolor som en soft kille som kanske får "för lite fitta" (för att använda motsvarande uttryck). Oftast i den utsträckningen att sådana killar blir kallade bögar (då som skällsord. Inte för att jag menar att det är något fel att vara bög).

Körtraditionen i Sverige är stor, men DOMINERAS av TJEJER. Jag vill mena att vad Kattes manskör lyckats göra är något väldigt ovanligt. Att ändra inställningen av sjungande körpojkar till att ses som sjungande män. Ska inte det uppmuntras i och med att det verkar mot ett mer jämlikt samhälle där också killar kan stå i kör och sjunga?



Dock vill jag även poängtera att manskören sång "kärringar ska..." framfördes under eget hållna konserter, med väldig satir på just en del av det som här kritiseras (mansidealet).



Till sist, snälla fråga runt till andra vänner som inte går på Katedralskolan om av vilket kön som dominerar underhållningen på deras avslutningar. Jag kan nästan lova er att tjejerna fortfarande sitter på tronen, ni kan slappna av.



(Körlivet kanske är fel håll att rikta fokus, bara ett litet tips.)

2012-02-01 @ 23:57:56
Postat av: Alva

Historien om Menskören:



Under mitt andra år på Katedralskolan var jag väldigt trött på skolans rektor och att det kändes som att hon hade tydliga favoritelever. Jag satte upp menskörs-affischerna som en protest, utan en tanke på att faktiskt starta kören, men då de revs ned inom en timme blev jag irriterad. Som sagt, vad var så opassande? Två av mina vänner höll med och vi bestämde oss för att starta Menskören som projektarbete i årskurs tre.

På höstterminen ansökte vi om att få bli en skolförening, precis som manskören är, så att vi skulle kunna låna skolans aula där skolkören och manskören repeterar. Dessutom tänkte vi att det skulle bli lättare för någon annan att ta över kören när vi slutat. Efter att ha lämnat in en föreningsansökan ville rektorn prata med oss. Så vi fick komma till hennes kontor där hon frågade mig om det var jag som hade satt upp affischerna för ett drygt halvår sedan. Jag erkände mitt ”brott” och fick förklarat för mig att det inte såg bra ut om sådana affischer satt uppe eftersom skolan har ett varumärke och ett rykte som måste skyddas. Speciellt illa var det att jag hade använt skolans emblem på affischen, för menstruerande kvinnor var minsann ingenting som skolan stod för! Under tiden vi väntade på att skolan skulle godkänna föreningen bokade vi in oss i en annan sal för resten av året. Vi insåg att vi troligen inte skulle få använda aulan efter vårt möte med rektorn. Vi fick rätt och repeterade i reservsalen i stället. Jag tror inte ens att vi blev en godkänd förening.

Vi drog igång ändå och bjöd in folk till skolans cafeteria på ett intressemöte och det kom trettio-fyrtio tjejer (!) som ville vara med i vår ”alla-kan-sjunga-kör”. Det var jätteroligt till en början men på grund av att det tog för mycket tid från andra ämnen bestämde vi oss för att ha en mindre sånggrupp i stället. Vi uppträdde på skolans julfirande ”kul i jul” med låten Express Yourself och vår nya slogan blev ”Not A Mens Choir” http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/155777_468791953041_762308041_5681814_3563269_n.jpg



Jag tycker att det är dags att Katedralskolans rektor får rejäl kritik från media och invånare i Uppsala. Hon har gjort flera fel som rektor och svarar nästan alltid med ”Ingen kommentar” när det står om skolan i tidningen. Hon drog in ett nummer av skoltidningen efter att de publicerat en deckar-följetong om lärarna på skolan. Det blev uppmärksammat i media och det fastställdes en gång för alla att så får man inte göra! I artikeln ”Duktiga flickor stressar mer” på unt.se tar en tidigare Katedralskoleelev upp den enorma stress som många av eleverna känner. Ur artikeln: ” När stressprojektet uppmärksammades i ett nyhetsinslag på Aktuellt var responsen från skolledningen inte lika uppmuntrande.

- Ryktet är A och O för en skola. Kommer det ut att allt inte är perfekt riskerar skolan att tappa elever.”



Jag hoppas att det händer något snart som får skolledningen att tänka om.

Je ne regrette rien!

2012-02-03 @ 02:00:47



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0