Share

Att "bara se till individen" eller Varför en feministisk analys behövs när armhålor kommer på tal

Ibland tycker jag att folk har en sådan orimligt dålig självinsikt. Att de går runt och säger "Jag ser till indiviiiiiiden, jag behöver inte feminism!" och "Feminister vill bara tvinga oss att vara på ett enda sätt, vad är det för fel på kvinnlighet och manlighet?" Och sedan bevisar de motsatsen i nästa andetag. Men vad är då egentligen felet med kvinnlighet och manlighet, varför kan feminister inte bara se till individen?

Jo, det ska jag tala om för er. Det här är felet:

Från Hanna Friden.

En brud har ett antal hårstrån i sin armhåla. Hårstrån som alltså växer där på majoriteten av mänskligheten, men som ungefär hälften förväntas ta bort om de lever i till exempel Sverige. Andra hälften får gärna håra på i sina armhålor. Men den här bruden är speciell av andra skäl. Hon fångades på bild på TV med armen i luften. Inte så värst sensationellt kan tyckas, att en i melodifestivalpubliken har ett gäng hårstrån som sticker fram under en T-shirt.

Eller jag tycker inte det i alla fall. Jag hade inte tyckt det var något speciellt om hon hade visat en renrakad armhåla heller. För mig är det bara en kroppsdel som det antingen går att låta hår växa på eller ta bort hår från. Ganska oladdat. Jag tycker helt enkelt det är upp till individen.

Men det tyckte inte 1776 personer på facebook. De tyckte att det var sensationellt. Värdigt fördömmande caps-lock-kommentarer. De tyckte att det inte alls var upp till individen om hon hade långa, korta, bortvaxade, mörka, ljusa, krulliga eller obefintliga hårstrån under sin arm. De tyckte att det enda individen skulle ha var obefintliga hårstrån. Varför? För att hon troligen har en fitta. (Wow. Solid reasoning.)


Hon är tydligen en sådan dålig fittvarelse att hon borde SKÄMMAS. Inte för att hon mördar barn. Inte för att hon sjunger falskt i melodifestivalen. Inte ens för att hon är en dryg besökare på melodifestivalen. Utan enkom för att hon valde, eller lät bli att välja, att låta håret växa eller raka bort det på en yta på fem gånger fem centimeter på sin kropp.

Och DET, mina vänner, är problemet med dagens kvinnlighet och manlighet. Vi får så ofantligt mycket skit när vi går utanför dess ramar med ens de minsta små myrsteg (eller ska jag säga hårstrån). Tjejer förväntas inte bara vara på ett visst sätt, vi tvingas vara på ett visst sätt. I alla fall om vi inte vill bli uthängda på facebook. Vem är det egentligen som ser till individen, till hennes val? Som tycker att den här tjejen är awesome som går sin egen väg? Och vem är det som tycker att det enbart finns två acceptabla sätt att vara på, och att dessa bestäms av huruvida du har en in- eller utbuktning mellan dina ben?

Ursäkta svenskan, men vem fan bryr sig om vad någon annan gör med sitt armhår? Det är inte en relevant del av mänsklig interaktion. Jag tycker personligen att det finns betydligt intressantare saker att sysselsätta mig med. Som att använda en feministisk analys för att se till individen, tillexempel.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Anders J

Bravo, bra skrivet! :)

Såg att vi har gemensamma intressen. Får nog snoka runt här lite bara för det.

2012-03-12 @ 19:40:26
URL: http://andersfrihamn.wordpress.com/
Postat av: Anonym

Bra skrivet!

2012-03-12 @ 19:45:03
Postat av: Maria

Håller helt med dig.

2012-03-12 @ 20:02:34
Postat av: Jessica

Jag håller helt med dig! Bra skrivet!

2012-03-12 @ 21:39:32
Postat av: A

2012-03-12 @ 23:18:46
Postat av: Cilla

Bra skrivet.

2012-03-12 @ 23:19:59
Postat av: zusanna

åh, du är så bra!

2012-03-12 @ 23:36:34
URL: http://zusannas.blogg.se/
Postat av: sistergnu

Följ upp med att skriva om de hatiska attackerna i Ta håret tillbaka!

2012-03-13 @ 08:53:53
URL: http://sistergnu.blogspot.com/
Postat av: David Sundqvist

Bra skrivet!



Det handlar om mer än hår i armhålorna och den debatt som har dragit igång kan få fler att tänka till något extra varv vilket aldrig är fel. I den här debatten så ställs frågor på sin spets på ett enkelt och tydligt sätt även för den som inte är feministiskt medveten. Vem vet det kan nog komma ut nåt gott av detta.

Och gruppen "Ta håret tillbaka" växer snabbt. :)



Och nej ingen vettig människa blir upprörd över andras behåring.



2012-03-13 @ 18:25:40
Postat av: HejaPatriarkatet

Håller verkligen med dig att det är sitt eget val om man ska raka eller inte.

Samhället nu är att tjejer ska raka sig under armarna och jag tycker det är helt fel, !MEN! dom behöver väl inte visa det?

Är det så att dom vill veva med armarna och så kan dom väl ta på sig en långärmad, det finns folk som äcklar sig på det då är det onödigt att flasha med det.

2012-03-13 @ 22:29:00
URL: http://hejapatriarkatet.blogspot.com/
Postat av: ami

Kommer och tänka på den feministiska mobbningskampanjen Macho i tunnelbanan när jag läser det här. Precis samma typ av mobbning som det här.

2012-03-14 @ 16:28:40



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0