Share

Det blev 2013, och feminismen behövdes fortfarande. Mer än någonsin.

Minns ni förra året?
 
Minns ni Malala som bloggade om flickors rätt till utbildning och därför blev skjuten av ett gäng fundamentalistiska män?
 
Minns ni Makote Lindes kvinnoformade tårta som vår kulturminister glatt könsstympade? 
 
Minns ni att en Sverigedemokrat inte tyckte att Loreen borde få representera Sverige?
 
Minns ni att ca 1000 kvinnor dog varje dag i barnsäng, de flesta i utvecklingsländer, och de allra flesta helt i onödan?
 
Minns ni rubrikerna om den näpna lilla prinsessan på Haga?
 
Minns ni dokumentären om plastikoperationer som utmålade feminister som onda förtryckare och plastikkirurger som räddare i nöden, när kvinnors värde mäts i kupstorlek och normativ skönhet?
 
Minns ni mannen som blev friad och fick skadestånd av domstolen eftersom våldtäkten på flickvännen inte rörde sig om medvetet analsamlag? (Det är tydligen okej att våldta tjejer i slidan i Sverige. I alla fall om de tidigare, i icke medvetslöst tillstånd, velat ligga med dig.)
 
Minns ni alla förvirrade debatter om pronomenet "hen" där transpersoner anklagades för att ställa till det, könlösa rymddystopier utmålades och en av våra stora morgontidningar förbjöd ordet förutom i särskilda fall?
 
Minns ni föreläsaren som förnekade att kvinnlig hjärtinfarkt ofta skiljer sig från den klassiska, manliga symptombilden, såhär tio år efter att WHO accepterade faktumet?
 
Minns ni äcklet på nyårsfesten som trodde att han hade rätt till din kropp för att du hade en glittrig klänning på dig?
 
Det blev 2013, och feminismen behövs mer än någonsin. Feminismen, anti-rasismen och alla demokratiska röster som ännu inte dränkts av anonyma hatmail och hot om sexualiserat våld behövs mer än någonsin. Jag har bara bloggat i sex år, tre av dem aktivt feministiskt, men jag märker en förskjutning av klimatet. Rasisterna och anti-feministerna (jag är inte rasist, men...) vinner mark i samhällsdebatten.
 
 
Det blir vanligare att tvingas vara defensiv som feminist:
 
"Svara på vad fan är det här med hen för påhitt?"
"Skär inte ned vården och stäng inte kvinnokliniken!"
"Skärp inte abortlagstiftningen!"
 
Första vågens feminism handlade om att uppnå laglig jämlikhet med mannen.
Andra vågen handlade om frigörelse och att granska även den privata sfären.
Tredje vågen handlade om ifrågasättande av alla möjliga normer och könade system.
 
Jag skulle önska att fjärde vågen fick handla om nyanser och integrering av perspektiv, om respekt både för nödvändigheten i könsuppdelad statistik för att synliggöra kvinnors underordning och dekonstruktion av könen och anti-rasism i varje led och självklar rätt till sin egen kropp oavsett könsidentitet eller livmoder och glittrig, knasig queerhet. Att den fick handla om att ta ett steg framåt.
 
Inte om försvar. 
 
Men mina önskningar väger lätt i en värld av lika delar maktfullkomliga och maktblinda individer som aldrig granskat sina egna privilegier. I en värld allt för ofta driven av kapitalistiska krafter och inte av medmänskliga.
 
Så, det är alltså inte upp till mig, som gäller. Det är upp till kamp. 
 
Det blev 2013, och vi var beredda på kamp.
 
Eller hur?
 
/Zäta
 
 
 
 
 
Share



Kommentarer
Postat av: Anonym

Jaaa!!

2013-01-02 @ 20:52:00
Postat av: moa

Åå, vilken underbar vision, och tänk att få slippa konstant försvara sin feminism i dagliga möten med slentriansexister, homofober och rasister.

2013-01-02 @ 21:22:30
Postat av: Fråga Ugglan | Klok som en coffeetablebok

Jag minns. Och jag vill så gärna förstå människor och hur de funkar, inte minst de som tar ställning mot jämställdhet, mot anti-rasism, men jag ger snart upp. Hur kan man hävda att problemen inte finns, eller på olika plan förespråka att de till råga på allt är bra? Det finns mycket att kämpa emot.

2013-01-02 @ 21:45:57
URL: http://fragaugglan.se
Postat av: Tess

Jag känner igen det där och förstår inte varför jag ska tvingas försvara mig på det där viset, när de som tycker tvärtemot inte behöver göra det alls (och oftast inte ens kan det med vettiga argument).

2013-01-02 @ 23:01:40
URL: http://highlandertess.blogg.se
Postat av: Märta [16-årig bloggande socialist]

bra inlägg!(som vanligt)
Men, lever vi inte i den tredje vågen just nu? Det har jag alltid trott.

2013-01-03 @ 09:02:19
URL: http://bartis.blogg.se
Postat av: A

Det finns inget sätt att framlägga det här utan att låta som en mansrättsaktivist eller en "jag är inte rasist, men"-man, men jag måste ändå, angående detta med språk och makt, anmärka på din inledande mening:

"Minns ni Malala som bloggade om flickors rätt till utbildning och därför blev skjuten av ett gäng fundamentalistiska män?"

Här rör det sig antingen om ett rent syftningsfel eller en obegriplighet - oavsett vad tycks det hela vara sprunget ur en politisk ovilja att anpassa sig efter högerextremismens språkbruk, vilket för all del är lovvärt men i detta fall resulterar i ren språkförbistring. De människor som sköt Malala var talibaner och sköt henne därför att de var talibaner. De var förvisso män, och attacken hade knappast kunnat utföras av "kvinnliga talibaner" (om sådana alls existerar), men det var inte i "manfundamentalismens" namn de sköt henne. Om du medvetet eller omedvetet inte vill sammankoppla gärningsmännens religiösa övertygelse med deras dåd hade du helt enkelt kunnat undvara ordet "fundamentalistiska".

Att språk och politik hänger ihop är givet, varför jag anser det vara vanskligt att i rädsla för att beträda minerad språkmark formulera sig på ett sådant (otydligt) sätt att sakfrågan går förlorad. Att män utövar våld mot kvinnor är ett kategoriskt giltigt uttalande, men att inte betrakta män intersektionellt är i lika hög grad en brist som att inte analysera andra genuskonfigurationer utifrån denna variabel. Det var inte "män i allmänhet" i Pakistan som sköt Malala, och de som sköt henne gjorde det inte enbart därför att de var män, än mindre för att de var fundamentalistiska sådana - men visst var de fundamentalister.

2013-01-03 @ 18:08:09
Postat av: sistergnu

Right on.

2013-01-04 @ 14:15:00
URL: http://sistergnu.blogspot.com/
Postat av: Amanda

Så jävla sant!

2013-01-07 @ 14:32:42
Postat av: Nikatta

Det blev 2013 och DU behövs fortfarande - saknar verkligen dina blogginlägg.

Svar: å tack! jag har haft så mycket att fundera över på sista tiden. Bättring utlovas :)
Zettermark med Z

2013-01-26 @ 14:08:59
URL: http://nikatta.tumblr.com



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0