Share

Din erektion är inte en komplimang

Jag kan motvilligt, på ett intelektuellt plan, förstå att många män* tror att världen cirkulerar kring dem. De har trots allt vuxit upp i ett samhälle där 80% av alla barnböcker, och 100% av klassikerna, har manliga protagonister. Ett samhälle där deras sport är "fotboll" och tjejernas är "damfotboll". Ett samhälle där makthavarna har samma biologi som dem och där objekten för deras antagna attraktion framställs som just... objekt för deras attraktion, och inte människor. Jag kan inte acceptera det, men jag kan förstå det. 
 
*Hej man! Om du inte alls känner igen dig i att du värderar kvinnor efter deras förmåga att tillfredställa din sexuella lust, eller att världen skulle cirkulera kring dig, behöver du inte ta åt dig av allt nedanstående. Däremot tycker jag att det är rimligt att du inser att du ingår i detta system, vare sig du vill eller inte, och att du aktivt kan göra något åt det genom att t.ex. bli feminist! Det finns också stundtals en raljerande ton i detta inlägg, som du kan ha i åtanke. Givetvis tror jag t.ex. inte på riktigt att någon tror att jorden snurrar runt deras cis-mans-penis. Gravitationen skulle ju go bananas!
 
Vad jag däremot inte ens i mina mest vidsynta stunder kan förstå, är att en del av dessa män tror att världen inte bara cirkulerar kring dem, utan kring deras penis. Låt oss titta på en penis:
 
 
Biologisk funktion: Leda ut urin (ofta) och sperma (varierande frekvens). I större mening kan också hävdas att penisens funktion är att skänka njutning vid sexuella aktiviteter.
 
Låt oss också titta på en penis i genomskärning: 
 
 
 
Där det står "cavernous urethra" är röret där urin och spermier åker ut, och "epidermis" betyder hud. Spännande va?!
 
Inteeee. Histologi är astråkigt. Anatomi är också ganska trist. Men nu har vi i alla fall tillbörligen avdramatiserad denna kroppsdel. Vad är en penis? Ett kroppsdel med biologisk funktion.
 
Det är förstås inte helt sant. Vi människor är, oavsett vad vissa naturvetenskapsfundamentalister vill hävda, kulturella varelser. Vi förstår världen genom vårt språk, genom idéer och värderingar, genom historiskt arv och interaktion med andra människor. Ingen skulle på allvar hävda att en penis bara är en urin- och spermieledare. Det är också en kulturell symbol, kanske en av de allra starkaste. En symbol för fertilitet, sexualitet, manlighet, och kanske framförallt, makt.
 
Om det inte vore på detta vis, att penisen representerade så mycket mer än sig själv, skulle följande citat vara helt verkningslöst:
Från twitterflödet efter att den supercoola feministen Anita Sarkeesian hade postat en kritisk kommentar om hur få (dvs inga) kvinnliga protagonister det fanns i en release från ett datorspelsföretag. 
 
Nick Fuckypu vill förmedla en kritik gentemot Sakeesians feministiska uttalande. Hur valde han att framföra denna kritik? Genom att tala om sin egen penis. 
 
Hallå. 
 
Ingen bryr sig om huruvida du har en erektion eller inte. Såvida de inte för sekunden ligger med dig kanske, men jag håller det för osannolikt att detta handlade om erektionproblem vid samlag.
 
Men hur är det ens möjligt att tro att ens eget könsorgans eventuella blodfyllnad är av intresse för resten av mänskligheten? V A R F Ö R uppfostrar vi män till att tro att deras penis är universums centrum?
 
Nu ska vi kanske inte vara så hårda. Det finns ju faktiskt tillfällen då du vill att en man ska tända på dig! Som till exempel när du gjort en intelektuellt utmannande uppgift och postat den på nätet...
 
 
...eller inte då, nej. För det är inte relevant huruvida en främlig vill ligga med dig i sammanhanget. Det är relevant om han tyckte din serie var rolig, intressant, förargelseväckande, knasig. Din kropp och dess "liggbarhet" enligt män är  I N T E   R E L E V A N T.
 
 
Jag minns ett tillfälle under första året i gymnasiet då jag pratade med två jämnåriga killar. Vi pratade om attraktion i relation till klädstilar tror jag. En av killarna slängde ur sig något i stil med "ja, men få killar skulle ju banga på dig liksom" och menade i sammahanget att flertalet killar, om de fick chansen, inte skulle tacka nej till att ligga med mig. Jag tog denna kommentar som en komplimang. "Hurra! Han bekräftade att jag är liggbar! Liksom över okej-gränsen för vad killar kan tänka sig." 
 
Detta var inte så fruktansvärt många år sedan. Jag kan fortfarande förstå mitt 16-åriga jag. Hon är inte någon mytisk barndomsfigur höljd i dimma. Hon var skitsmart, orädd, egoistisk, jätteblonderad, livsglad och samtidigt alldeles livrädd för att inte duga, inte bli åtrådd, inte bli älskad. Och hon hade växt upp i en värld som talade om för henne att hennes värde inte låg i alla de där andra kvalitéerna, utan framförallt i hennes förmåga att bli åtrådd. Av män. 
 
Och hon hade just fått bekräftat, att fast hon inte såg ut som dessa tjejer, var hon möjlig att åtrå.
 
 
 
För uppenbarligen var hon en av dem som skulle spela birollen. En av dem som fick makt genom andras gillande, inte genom egna egenskaper. Som skulle fokusera på relationer, inte prestationer. Och den viktigaste vägen till gillande hos dem med makten att definiera? Attrahera dem, bekräfta penisens makt.
 
Herrejävlar vilket liv det blev när hon började inse att denna världsbild var snedvriden. Herrejävlar vilket liv det blir när någon påstår att världen inte cirkulerar runt symboliska och verkliga penisar och dess manliga innehavare. När någon som ser ut som en kvinna till exempel inte väljer att använda en rakhyvel på de hårstrån som växer i armhålan, och råkar fångas på bild i TV... då jäklar blir det liv i manligt-begär-ska-styra-världen-sekten (som såklart inte är en sekt, utan bara enskilda män som vuxit upp i. och utgör, det vi kallar patriarkatet).
 
Kroppsbehåring är bara en liten liten detalj. Andra till synes oskyldiga detaljer är färgglada tighta kläder på det kön som värderas efter utsidan, och anonyma grå på de som värderas efter insidan. Skådespelerskor vars karriärer är över när medelålden inträder. En stadsmiljö översållad av sexualiserade kvinnokroppar, men där bröst som inte är till för mäns blick utan för bäbisars munnar, upprör. Föreläsare på läkarprogrammet som väljer att pryda tio sidor av en hand-out om graviditetsbesvär med en vacker, sensuell, sexuell gravid-bild... för att han kan. 
 
 
 
Varje enskild detalj är lätt att bortförklara. "Men jag gillar att raka mig under armarna, det luktar mindre då!" "Fast just den föreläsaren är lite speciell." "Jomen kvinnokroppen passar bättre i silkiga tyger än manskroppen! (?)"
 
Men tillsammans, är det svårt att bortförklara. Tillsammans blir det ett system där män med makt att definiera vad som är viktigt, bestämmer att det är viktigt för kvinnor att vara sexiga för deras skull. Inte bara när de är förälskade och vill ligga. Inte bara när de ser på porr. Inte bara när det är skönhetstävling på gång. Alltid. När de skriver webbserier, twittrar, existerar. Det är din förbannade plikt att vara sexig kvinna, och min uteblivna erektion är ett bevis på att du misslyckats!
 
Detta är givetvis inte explicita tankar hos majoriteten, men systemet gör att uttryck som springer ur dylika tankebanor ens existerar. Det är därför någon kan få för sig att kritisera någon annans politiska kommentar genom att prata om sitt eget stånd. Det är inte bara en enskild galning, det är ett symptom på ett ett patriarkalt samhälle där mäns sexualitet används som maktmedel gentemot kvinnor.


 
Jag kommer alltid att behöva förhålla mig till mäns sexualitet, till min roll som sexuallet objekt. Det spelar ingen roll att jag lever med en kvinna eller gör aktiva val för att försöka komma runt det.
 
Jag kommer alltid att konfronteras med "humor" där kvinnor är sexuella objekt.
 
 
Jag kommer alltid se porrbilder av kvinnor i det offentliga rummet som utger sig för att vara klädreklamer.
 
 
Jag kommer alltid att veta att kvinnor delvis anses vara prydnader: ömtåliga, inkapabla och vackra.
 
 
Jag kommer alltid stöta på sammanhang där kvinnokroppar mer eller mindre explicit utvärderas av män.
 
 


Jag kommer aldrig att helt komma loss från detta nät av sexism och makt och sexualisering som patriarkatet väver, men jag kan i alla fall försöka.
 
Vad feminismen kan ge mig är möjligheten att skära små hål i nätet. Ge mig andrum och perspektiv. Kunna få överblicken som krävs för att kunna kritiskt granska och förstå. Låta mig finna vägar till systerskap och medmänsklighet. Ge mig verktyg att förhålla mig till penisar som biologiska kroppsdelar med vissa viktiga, och stundtals trevliga, funktioner, men inte låta den förkrossande symboliken infiltera mina tankar. Ge mig sätt att passa in, känna mig vacker eller ful, smart eller tråkigt, utan att göra avkall på vem jag egentligen är. Låta mig finna min egen sexualietet - vad gillar jag, när jag inte har i åtanke vad jag borde gilla för att män ska gilla mig? Ge mig möjlighet att skratta åt absurditeten i könsmaktsordningen, och kraft att förändra där det går.
 
Feminismen hjälper mig att inte bry mig om huruvida mina prestationer, tankar eller kroppsdelar gör en penis hård eller ej. Såvida jag och penisinnehavaren inte för tillfället ligger med varandra, kanske. (Något jag dock för en mycket stor majoritet av jordens män håller för mycket osannlikt att vi någonsin kommer göra.)
 
Feminismen hjälper mig att formulera orden: Vill du ge mig en komplimang? Prata med mig. Prata om vad jag gjorde som du gillade. Prata inte om din penis. Din erektion är inte en komplimang.
 
/Zäta
 
 
 
 
ShareKommentarer
Postat av: Ellen

Wow, vilken bra text!

2013-06-23 @ 23:20:01
Postat av: Miranda

Så fint att jag började gråta!! Fantastiskt skrivet!! Waow!

2013-06-24 @ 00:01:55
URL: http://armandarocksteom.blogg.se
Postat av: Love

Grymt bra skrivet! Känner allt för många polare som borde tänka mer än vad de gör i dagsläget! Ska strongt rekommendera dem att även läsa denna! ;)

2013-06-24 @ 06:16:46
Postat av: malin

du är så jävla bäst! tack <3

2013-06-24 @ 09:54:14
Postat av: Tess

Otroligt bra skrivet! Har länkat till detta på min FB nu och hoppas många läser och fattar!

2013-06-24 @ 11:40:12
URL: http://highlandertess.blogg.se
Postat av: Daniel

Alice i underlandet
Törnrosa
Snövit
Lizzie Från stolthet och fördomar
Rapunzel
Jo march från Little Women
Scarlet från Borta med vinden!

Antingen är ovanstående inte klassiker... eller så har jag totalt missuppfattat vad som är en kvinna!

Ett tips är att inte begreppet 100% om det inte ens nästan stämmer!
Absolut är majoriteten av klassiska protagonister män! Men verkligen långt ifrån ALLA! (Detta var bara de jag kunde komma på utan att börja leta)

2013-06-24 @ 12:07:53
Postat av: Linn

Tack tack tack tack för dig!

2013-06-24 @ 12:12:51
Postat av: Johan

Kanske det främsta beviset på att du har rätt är hur få äldre kvinnor som syns i media. När du passerat 50 blir det svårare och svårare att se tillräckligt bra ut för att få penisarmén på humör och de flesta kvinnor försvinner ur rampljuset.

Söker man på "women i hollywood over 50" får man följande ganska talande resultat: http://oi40.tinypic.com/2mc69hf.jpg

2013-06-24 @ 12:51:56
Postat av: Lina

Intressant inlägg, en sak som jag funderar på är när du skriver: "naturvetenskapsfundamentalister", vad exakt menar du med det?

2013-06-24 @ 13:08:44
Postat av: The Worrying Kind - Att leva med social fobi, ångest och depression

Åååh, underbara du! Jag blir så glad och stärkt av dina kloka ord. :-)

2013-06-24 @ 19:27:14
URL: http://theworryingkind.webblogg.se/
Postat av: Sten

Tung text igen Sofia, du fortsätter öppna ögonen för patriarkatets alltför talrika uttryck! Tack för det.

2013-06-24 @ 21:03:37
Postat av: Ebs

Nu har det här inget att göra med inlägget men kom just på att jag kan fråga dig/er om ni ska till Regnbågsfestivalen i Malmö nu i veckan? Jag ska på invigningen på onsdag och sen allt kul på torsdag och letar febrilt efter trevligt folk att möta upp och hänga lite med eftersom jag inte känner nån i Malmö.. :/ är en 21-årig, mycket trevlig student som inte tror att du hade lidit av min närvaro(annars är det bara att "bli kissnödig" eller säga att du tycker jag är störig). några andra tips på vad jag inte får missa i Malmö? :)

2013-06-24 @ 22:14:39
Postat av: Maowlin

Det här är en finfin text. Gillar att du blandar det strikt biologiska med kultur, tankar och uttryck som vi alla i någon mån har stött på.

Till Daniel: 100 % behöver inte betyda att alla är män, utan om vi jämför antalet män som huserar i klassisker och antalet kvinnor som finns i klassiker (som tillför något i historien och inte bara väntar på prinsen) så är jag säker på att vi då kommer betydligt närmre 100 % män än de 50 % som är önskvärda.

2013-06-25 @ 10:34:41
URL: http://maowlin.wordpress.com
Postat av: Nathalie

Riktigt bra skrivet! Kommer fortsätta följa din blogg med nöje.

2013-06-28 @ 18:26:24
Postat av: Rondo

Så sabla bra alltså...du sätter ord på sanningen så det skriker om det.

2013-06-30 @ 15:40:57
Postat av: Kitten

Hear hear!! Go Sofia!

2013-07-06 @ 07:39:13
Postat av: Elina Pahnke

toppen!

2013-07-08 @ 09:11:16
URL: http://fittjournalen.blogg.se
Postat av: sweet365

Oj, vilken träffsäker, rolig, tung, jobbig, ärlig och engagerad text. Precis så, rakt på spiken. Varför förväntas en tycka främmande mäns eventuella lust att ligga med en är viktigt att ta hänsyn till överhuvudtaget? ...

Denna text borde alla läsa. Så viktig!!!

2013-07-09 @ 18:53:08
URL: http://sweet365.wordpress.com
Postat av: Oskar

Verkligen bra inlägg!

2013-07-13 @ 23:45:21
URL: http://www.vakentimmar.com
Postat av: Christian Eriksson

Det är alltid lätt att dra på sig offerkoftan. Gör något oväntat istället. Producera de där dataspelen med kvinnlig hjälte, skriv ett gäng barnböcker där alla pojkar är bögar ja gör någonting istället för att gnälla på vad andra gör eller inte gör.
Feminister är världsmästare i gnäll och mästrande av andras liv.

2013-07-26 @ 17:38:37
Postat av: Kenneth

Kanonbra skrivet!!!

Tyvärr som Johan skrev ovan innan så när kvinnor passerar en viss ålder så är det tydligen vissa som inte tycker att de skall synas längre...

Jag tycker själv att det hade minsann inte skadat med fler kvinnor på många platser i samhället.

2013-07-26 @ 22:34:11
Postat av: Amanda

Tack!

2013-07-28 @ 17:43:14
Postat av: Erik B Örebro

Här följer lite basinformation om livet: Fitta och Kuk är precis lika viktiga. Ingenting av dessa är mer viktiga än den andra. Men nu är det så, att den ena är en "skruv" och den andra är en "mutter". Det betyder att "skruven" ska in i "muttern".
De är båda designade för det.
Sen är det så att många ägare av "skruven" vet, att om ägaren av "muttern" få ligga och vänta på att "skruven" ska ta intitiativ eller att "muttern" istället ska ta initiativ, så blir oftast ägaren av "muttern" inte imponerad och DET är otroligt viktigt i "påskruvandet". Är inte "mutterägaren" imponerad av "skruvägaren" så letar "muttern" helt enkelt efter en annan "skruv" eller en "mutter" att ha kul med och bli imponerad av. Slut.

2013-07-28 @ 22:56:58
Postat av: Malin

Vilken oerhört sorglig syn på män...
Jag har då aldrig i mitt 37-åriga liv stött på män som skryter om sina penisar och sin erektion osv....
Kanske är jag unik, vad vet jag.

Visst finns det orättvisor i samhället, t.ex. att kvinnor inte får lika lön för lika arbete, men jag tror inte vägen till ett mer jämställt
samhälle går genom hat och gnäll. Gör något åt saken istället, bli en bättre förhandlare, låt ingen trampa på dig!

Jag kan ärligt säga att jag hade rakat mina armhålor om jag så bodde på en öde ö utan en enda man i närheten. Att jag rakar mina armhålor beror på helt andra saker än att män skulle ha påverkat mig eller tvingat mej till det.

Män och kvinnor, vi är alla människor. Låt oss mötas i respekt och kärlek istället för att avsky varandra och dela upp oss i olika grupper. Hat leder verkligen ingenstans....

Kärlek var ordet.

2013-07-28 @ 23:39:54
Postat av: Mike

Vad fint skrivet av Malin jag citrrar gärna.

"Män och kvinnor, vi är alla människor. Låt oss mötas i respekt och kärlek istället för att avsky varandra och dela upp oss i olika grupper. Hat leder verkligen ingenstans."

Nu hamnade jag här av en slump och fastnade på lite bloggar ni är ju rätt elaka feminister hoppas jag inte behöver träffa er då får man väll spö bara för man har skägg. :)

Ni sitter och hatar personer för vad dom är födda till ni är väll inte bättre än dom främlingsfientliga som sitter på internet och både letar fel och disskuterar tillkortakommanden om t.ex invandrare.

2013-07-30 @ 12:06:36
Postat av: jimmy Willysson

porr i det offentliga rummet? själv tycker jag det är vackert hur kvinnan gång på gång hyllas genom sin vackra kropp. plus kvinnan är inte underordnad någon eller något och har aldrig varit hon har bara inte ställt sig upp. ta kampen skapa något själv och sluta vänta på att männen ska bjuda in dig till sin lilla kukvärld, för här är det bara storleken som betyder..

2013-07-31 @ 12:43:06
Postat av: Snart färdigutbildad genusvetare

Tack!
Precis vad jag ville läsa idag!

2013-07-31 @ 13:19:05
Postat av: Ellen

Blir tokig av kommentarer som Daniels. Nu handlade ju själva inlägget om något helt annat, något större, som inte spelar någon roll eftersom Daniel hittade ett faktafel och det då blev viktigare än själva resonemanget i texten? Inte coolt.

2013-07-31 @ 14:26:16
Postat av: sara

Jimmy WIllysson - "porr i det offentliga rummet? själv tycker jag det är vackert hur kvinnan gång på gång hyllas genom sin vackra kropp."

Haha är du seriös? Man kan ju inte låta bli att förundras över hur män inte inser hur världen verkligen ser ut. Jag hoppas att du föds till kvinna i ditt nästa liv och får uppleva verkligheten. Det är väl ungefär vad som krävs för att banka vett i män med skygglappar.

2013-07-31 @ 15:04:53
Postat av: Engelsk

Vad har det här med feminism att göra? Den sorts män du kritiserar saknar vett och representerar inte samhällets män riktiga syn på kvinnor. Om du vill engagera dig i feminism så hoppas jag att du tar upp riktiga frågor som behandlar de synsätt som vanliga män faktiskt har i samhället. Det känns mest som det du kritiserar - att män nämner sitt kön när de pratar om hur bra något är - är något som sägs av omogna dåligt uppfostrade tonåringar, inte av vanliga män.

2013-07-31 @ 15:21:13
Postat av: Helena

Satan så bra skrivet! Och intressant att läsa alla kommentarer. Tycker det är kul att män alltid ska lägga sig i och tycka till, ja till och med förklara för kvinnor hur det är att vara kvinna idag. Dessa argument stöder liksom teorin snarare än motsatsen...

2013-07-31 @ 16:07:39
Postat av: Johan

Tänkvärt. Jag håller med om att mycket är vridet och osunt i samhället vad gäller normer överhuvudtaget. Och folk reagerar ofta med primitiva känslor utan att reflektera först.

Men. Att män förväntar sig att kvinnor ska göra allt för att få ligga med en man, kan inte det bero på att män fungerar så, dvs gör allt för att få ligga med en kvinna, även om de insett att makt och pengar ofta funkar bättre än smink för dem? (grovt generaliserat) Använder de inte bara samma måttstock för män och kvinnor? En man som inte gör allt för att få ligga med en kvinna blir ju också hånad av många män (tönt, bög). Just uttrycket ”tönt” använder även många kvinnor mot män som beter sig omanligt/oattraktivt/töntigt, och skulle kunna vara motsvarigheten till Nick Fuckypus påpekande om ”makes my dick soft”. (att han använder att något mer vulgärt uttryck för samma sak kan vi kanske tillskriva mansrollen?)

Saknar ofta, som här, en jämförelse av hur män behandlar män, och samma fenomen med ombytta könsroller. Annars blir det lätt väldigt vinklat och många män tar det som ett påhopp. Sådana här problem är ofta inte identiska hos män och kvinnor, men har ofta en liknande struktur och hänger ihop.

Om det förs en lite ärligare och mer nyanserad diskussion om jämställdhet, könsroller och könsmaktsordning där man försöker undvika att vinkla allt åt ena hållet kommer nog många fler män att förstå vad det handlar om och inse att det finns problem i samhället kopplat till kön. Om man verkligen vill åstadkomma förändring vill säga, istället för att bara påpeka att något är fel utan att försöka reda ut varför.

2013-07-31 @ 16:12:09
Postat av: Oliver

Var är det här hatet som ovanstående kommentarer syftar på? Författaren driver i mina ögon bara tesen att ingens värde bör bestämmas utifrån kvalitén på en erektion (förutom möjligtvis på individplan i sovrummet) och att den inte bör vara en kulturell måttstock.

2013-07-31 @ 16:15:46
Postat av: Ylva

Feminist - javisst! <3

2013-07-31 @ 17:02:36
URL: http://ylvwes.blogspot.com
Postat av: uggelman

Vissa saker i världen kan en försöka ändra på och vissa blir en mest besviken och uttröttad om en försöker. Vägen till glädje består delvis i att lära sig vad som är värt besväret att försöka påverka och vad som är lönlöst.

Sen kan det även vara bra att lära sig att X % av människorna på internet har som favorithobby att spela teater för att försöka göra dig och andra sur / ledsen / förbannad. Dem bör en ej slösa sin tid på.

2013-07-31 @ 17:18:41
Postat av: Göran

Du skriver "intelektuellt" ofta. Det vore mer intellektuellt att stava ordet korrekt, det vill säga "intellektuellt".

Svar: Det väl snarare mer korrekt att stava det korrekt? Det finns inget likhetstecken mellan stavning och intellektualism i min värld.
Zettermark med Z

2013-07-31 @ 17:20:03
Postat av: Johan

Fantastiskt bra skrivet!

2013-07-31 @ 17:25:00
URL: http://teapirate.blogspot.com
Postat av: åsa

Roligt och bra rutet, Zäta!

2013-07-31 @ 20:52:43
URL: http://twitter.com/asasven
Postat av: My

Jaaaaa, precis så! Så sjukt bra text! Asbra skrivet.

2013-07-31 @ 20:57:15
Postat av: Stina

Otroligt bra text!!! En riktig tankeställare

2013-07-31 @ 20:58:19
Postat av: Ida

Vilken ögonöppnare! Hela texten är en riktigt (otäck) ah-upplevelse - det ÄR ju så här det är! Tack för att du satt ord på det som jag själv har svårt att formulera och för att du gör det på ett begripligt sätt.

2013-07-31 @ 21:16:46
Postat av: Jonas Mörk

Tack för en grymt bar blogg. Som far till två Döttrar har jag fått en fruktansvärd insikt deras värde kommer alltid vara beroende av deras utsende/sexighet inte genom deras prestationer eller skicklighet och allt detta har du fångat och satt fingret på. Jag antar att du får en hel del skit från idioter här på nätet, vilket är en jävla skam. Men snälla du stå på dig du behövs och gör ett jätte bra jobb. stor respekt för ditt mod// Jonas Mörk Signes och Astrids pappa.

2013-07-31 @ 21:21:27
Postat av: Oskar

Asbra!

Mycket mansplainin' i kommentarsfälten..
"Håll inte på med det HÄR, gör DET HÄR ANDRA istället"
Gör det själv om du tycker det är meningsfullt, din jävla nolla.
Nån måste göra det HÄR, och det är uppenbarligen inte du som kommer göra det.

2013-07-31 @ 21:25:12
Postat av: Teo Ek

Tack för en bra och tänkvärd text som tar upp flera av de frågor som jag brottats med sista tiden!

2013-07-31 @ 21:31:08
Postat av: Låt oss kalla mig Hans

Jag vågar inte stå för dessa åsikter i offentliga sammanhang, vet du varför? För att jag blir häcklad och hatad av feminister som inte håller med mig. Feminism handlar inte om jämställdhet, det handlar om någon skev världsbild där vi lever i detta sjuka patriarkat. Låt mig fråga dig, om vi lever i ett patriarkat, varför döms män till 40% högre straff för samma brott? Varför kommer män i andrahand när det gäller vårdnad av barn? Varför är det män som offrar sig i krig? Varför är det endast 0,9 % kvinnor som tjänar lägre än män för samma arbete(JÄMOs miljongransking etapp 2), varför inte alla kvinnor? Varför diskuteras aldrig männens orättvisor i det offentliga etablissemanget? Varför får killar lägre betyg i gymnasiet, men högre på högskoleprovet? Varför får man inte kritisera Lotta Schelin när man får håna Mikael Lustig offentligt i PK-media? Varför framställs män som sexobjekt av ledande klädföretag som Abercrombie och Hollister? Svara på detta är du snäll.

2013-07-31 @ 21:33:31
Postat av: Jessica

HEJA!

2013-07-31 @ 21:34:01
URL: http://litesocker.blogg.se
Postat av: V

Hej du! Jag måste bara få skriva av mig här efter att ha läst ditt inlägg. Efter att läst igenom kommentarerna så håller jag med signaturerna "Malin" och "Engelsk" till fullo. Världensbilden som ditt blogginlägg bygger upp finns inte enligt mig. Exemplet från Twitter som du tar är helt solklart ett patetiskt och dåligt försök till humor som inte ska tas på allvar, än mindre användas som underlag eller exempel i en seriös diskussion (en bisarr sådan, kan jag tillägga). Det inlägget ska fetignoreras. Jag hoppas att du inte tar allt som skrivs på Twitter/YouTube/internet i allmänhet på fullaste allvar? Då blir det nämligen rätt jobbigt att vara här, oavsett om man är man eller kvinna.

2013-07-31 @ 21:41:08
Postat av: Ola

Tack för ett alldeles utmärkt inlägg! Keep up The good work!

2013-07-31 @ 22:00:12
Postat av: Lisa

Så himla bra!!! Tack för det!!!!

Svar till "Låt oss kalla mig Hans" - Låter ju som om du borde bli feminist och börja kämpa för att bryta könssteriotypa normer som självklart även får negativa konsekvenser för män!!!

2013-07-31 @ 22:05:21
Postat av: Andreas

Fantastiskt tänkvärt och bra!

2013-07-31 @ 22:08:16
Postat av: Kalle

Otroligt bra skirivet! Otroligt intressant att läsa kommentarerna, vilka nötter det finns! Hur någon kan tycka att du låter hatisk och arg fattar jag inte. Snarare saklig och intelligent. Tack! Fortsätt skriva och påverka!

2013-07-31 @ 22:09:41
Postat av: Linnea

Fantastiskt skrivet! En hemsk sanning men den måste berättas. Du gör det bra.

Feminist, JAVISST!

2013-07-31 @ 22:09:54
Postat av: Sofie W

Jisses vad bra du skriver! Super-text! Blir helglad. :)

2013-07-31 @ 22:22:57
Postat av: Alexander

Fantastiskt och tankeväckande skrivet. Träffsäkert och lättsmält. Det är nästan löjligt hur systemet i princip bygger på denna princip som du lägger fram. Det här är en text att vara stolt över tycker jag.

Lite kort om min egen världsbild.

Jag har aldrig aktivt sagt att jag är feminist eller att jag aktivt kämpar för ett jämställt samhälle men jag har samtidigt alltid, sen unga dagar, respekterat kvinnor. Förmodligen i en sådan grad att jag eventuellt gått miste om något till och från för att jag inte vågat eller velat ta risken att förnärma någon. Det är därför jag är mig själv istället för att köra med raggrepliker och bullshit. Andra vinner kanske mer på sin taktik men mitt samvete å andra sidan är rent. Jag kan se mig i spegeln dagen efter och det betyder mycket för mig.

Min respekt har gjort mig försiktig. Jag är väldigt noggrann med hur jag behandlar kvinnor. MEN jag vet som sagt också att mitt samvete är rent. Jag har inte lurat kvinnor, jag har inte talat nedsättande till kvinnor, inte brukat våld, jag har alltid hatat att använda könsord eller just nedsättande ord som svordomar. Jag tycker män som tafsar på kvinnor på klubbar är neandertalare. Jag gör allt detta, och har alltid gjort detta, för det känns rätt.

På senare år har jag även insett hur viktigt detta är för vårt samhälle. Vi behöver stampa bort sexism, kränkningar och orättvisor. Jag är fortfarande inte en aktivist inom området men den stora skillnaden nu från då är att jag är väldigt medveten om saker och jag ser till att alltid ha sånt här i åtanke för jag vill vara förstående och åtminstone bidra genom att inte göra världen sämre.

Jag känner att min förhoppningsvis sunda inställning ändå hjälper, på något vis, i någon grad. Någon gång i framtiden skall nämligen jag få chansen att lära och uppfostra någon med värderingar och då skall den uppgiften tas på största allvar där tolerans och förståelse är grundpelare.

Nu blev denna kommentar väldigt egocentrisk och fokuserad kring mig men det var precis vad som lockades fram i mig att skriva. Jag känner inte igen mig alls i rollen som någon som använder sitt kön som ett maktinstrument och ju mer tiden går desto mer nöjd med det beslutet blir jag. Det är faktiskt inte så svårt att inte vara ett rövhål.

Åter igen. Tack för en otroligt bra krönika. Alla som läser den borde förstå och gör dem inte det är det för dem inte vill förstå. Varför är något så enkelt som respekt och hämningen att inte slänga ur sig en olämplighet så svårt för somliga att anamma?

2013-07-31 @ 22:30:10
URL: http://www.pausat.com
Postat av: Anonym

BRAAAA SKRIVET!!!!!!!!!

2013-07-31 @ 22:31:00
Postat av: Vi kallar dig Hans

Hans: Du anser alltså att det är ett vanligt problem att svenska män dör i krig?
Eller va? Pratade du om ute i resten av världen?

Okej, vi börjar om, då.

Din utgångspunkt är alltså att i de länder där män löper störst risk att bli dödade i krig, så finns inte patriarkala strukturer.

T ex Syrien, Afghanistan, Pakistan..
Eller va? Menade du någon annanstans?

Okej, vi kan återgå till Sverige.
Kvinnor får 0.9% mindre lön för samma arbete säger du. Okej.
Genomsnittskvinnan i Sverige tjänar 4400 kr mindre än genomsnittsmannen.
Eller va? Du menar alltså de yrken där könsfördelningen män/kvinnor är 50%? Du får nog precisera lite noggrannare i så fall, med tanke på att de sämst betalda jobben generellt sätt är kvinnodominerade yrken, medan de bäst betalda är mansdominerade.

Varför väljer kvinnor i större utsträckning de "totalt onödiga skityrkena" som att, ptja, ta hand om barn och gamla?
Kan det ha något att göra med att en flickas första leksak är en docka, den andra en barnvagn, och den tredje ett leksakskök?

Angående "PK-media" så kan du ju ta och räkna antalet kvinnliga/manliga skribenter och opinionsbildare på Sveriges dags- och kvällstidningar och återkomma med din teori om att män minsann är diskrediterade och inte får något att säga till om.

2013-07-31 @ 22:34:18
Postat av: Låt oss kalla mig Simon Elvås

Asså så himla bra skrivet!!! skitkul och inspirerande!

Till "Låt oss kalla mig Hans" Det är ju precis det som feminismen också försöker lösa! Ingen har påstått att patriarkatet enbart förstör för kvinnor! Självklart förstör det även mäns bild av sig själva, att man ska vara stora och starka, leta slagsmål och ständigt ta plats och satsa på jobb istället för familj. Detta är saker som förvränger mäns bild av sig själva till den grad att vi också förväntar andra män runt om oss att bete sig på detta sätt. Män får därför högre straff, ingen vårdnad av sina barn, och därför är det även mest män som skriver upp sig till lumpen.

2013-07-31 @ 22:38:59
Postat av: Jesper

Härligt inlägg, bra skrivet!

2013-07-31 @ 22:40:50
Postat av: Alexander

Jag måste flika in en sak till! Nämligen något som är väldigt förekommande på just Twitter och liknande. Det här med att skriva horribla saker och genom det utöva makt. Att inte tänka före man skriver. Allt från påpekande om utseende och fula ord till mordhot och hot om våldtäkt.

Internet finns inte för att du (alla taktlösa svin därute) skall få säga precis vad du vill. Förstå detta.

Det finns dem som säger "Amen, det är en del av kulturen" eller "skaffa lite skinn på näsan" eller "Äsch, jag bara trollar".

Vet du vad jag tycker om det? Att det är bullshit. Och fegt.

Jag vet helt ärligt inte vad jag tycker är värst. En person som är uppriktig när det kommer till deras fucked up världsyn eller en person som väljer att skriva såna horribla saker på skämt? Vad är det för fel på dig om du gör så?! Som sagt, det är nästan värre för det är så onödigt. Du gör en annan människa upprörd eller ledsen helt i onödan!

Hur kan ett våldtäktshot vara "på skoj"? Hur kan du vid dina sinnes fulla bruk hota/skämta om detta? Hur tänker du?

Jag fattar det inte. Hur kan somliga människor sakna empati sådan grad?

2013-07-31 @ 22:43:21
URL: http://www.pausat.com
Postat av: Lin

Så jävla bra skrivet!! Obekväm sanning för somliga verkar det som. Feminismen vill ha ett JÄMSTÄLLT samhälle, hallå! Kan ni män som kommenterat att detta är bullshit, ärligt säga att ni aldrig känt er privilegierad som man???? För jag kan lugnt påstå att jag som heterosexuell kvinna har det lättare/bekvämare i samhället än svart och/eller homosexuella tex. Samhälletär uppbyggt efter vita heterosexuella män! Naturligtvis finns det orättvisor även för män, men lite insikt pls?????

2013-07-31 @ 22:56:16
Postat av: Sofia

Jag tänkte bara klargöra det där med fotboll. Damfotboll kallas det då bara damer får spela. Eftersom både damer och herrar enligt reglerna får spela i det som du vill kalla "herrfotboll" (det finns en del damer som spelar i lägre divisioner), så blir det språkligt sett felaktigt att kalla det "herrfotboll", utan man måste kalla det "fotboll". Själv är jag tjej, och spelar jag i ett "herrlag", och jag tycker det känns konstigt när folk säger just "herrfotboll" (vadå, jag är ju här också??)

2013-07-31 @ 23:01:08
Postat av: Sofia

Sammanfattningsvis:
Damfotboll = bara damer får spela.
Fotboll = både damer och herrar får spela.

2013-07-31 @ 23:03:01
Postat av: Susanne

Daniel:
I princip alla de kvinnliga roller du nämner är beroende av att män på något sätt ska rädda dom för att handlingen/deras liv kan gå framåt. Ge mig lika många filmer med manliga huvudpersoner som inte utan en kvinnlig hjälte av någon sort kan undkomma fattigdom/leva ett drägligt liv/överleva(?!)

2013-07-31 @ 23:52:43
Postat av: Kalla mig för Kristian

Alla människors lika värde och lika lön för lika arbete ... ABSOLUT ... men

Det är så jävla tråkigt när alla i en "grupp" ska dras över samma kant.
MÄN gör såhär och MÄN tycker såhär ... jasså, hur vet du vad JAG tycker och tänker.

Ja visst, jag gillar att se attraktiva kvinnor i olika sammanhang,
likväl som dom flesta kvinnor FAKTISKT gillar att se dito män.

"Din kropp och dess "liggbarhet" enligt män är I N T E R E L E V A N T."
Nej, men ... vi som män bedöms ju lika hårt för våran "liggbarhet"
minst lika mycket, så jag har lite svårt att se poängen.


Sen ifråga om liggande och behandla andra som svin, så har jag blivit mer illa
behandlad själv (av kvinnor) än vad jag själv skulle kunna utsätta andra för.
(Sen är ju iofs inte det grund för att dra några statistiska slutsater, men ändå ...)Gamla länkar och citat förvisso, men dom för ju tyvärr med sig ett arv för dom som kallar sig "feminister".

Tiina Rosenberg F! (Feministiskt Initiativ om det är nån som undrar)
"Kvinnor skall inte ha kärleksförhållande till män."
"Kvinnor som ligger med män är könsförrädare"


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10661746.ab
http://www.expressen.se/nyheter/tiinas-pahopp-blev-for-mycket/
Heja Malin förövrigt :-)
Det vettigaste i hela tråden tror jag.


// Hellre Humanist än Feminist?

2013-07-31 @ 23:55:32
Postat av: Susanne

Och till alla som tycker att feminister borde sluta klaga och göra saker... Så att skriva en sjukt smart och väl genomarbetad debattartikel är INTE att göra något? Det finns massor av duktiga serietecknare, filmskapare, författare som skapar feministiska verk, så ni behöver inte misströsta. Men att inte förstå debattens betydelse i ett samhälle.. Ja, jag vet inte ens var jag kan börja?

2013-08-01 @ 00:01:47
Postat av: Lukas

Grymt bra skrivet!

Vissa läsare verkar dock skippa det kursiverade stycket i början av texten:

"Om du inte alls känner igen dig i att du värderar kvinnor efter deras förmåga att tillfredställa din sexuella lust... ...behöver du inte ta åt dig av allt nedanstående"

Och kanske tror att du bokstavligt talat menar män i personform och inte de hierarkiska världssamhället där citat som involverar mannens förmåga att.

Sen måste jag säga att jag blir riktigt förbannad och ledsen när citat som "Sluta gnälla och gör någonting kastas ut".
Helt ogenomtänkta och felaktiga.
Det skrivaren helt klart vill förmedla är tankar
om jämställdhet och feminism, har hon inte gjort det...?
Vad ska hon ut och göra när hon lika gärna kan skriva en helt otrolig text som säkerligen får de allra flesta att tänka till?
Har hon inte uppnått sitt syfte?


Men vad vet jag, jag är bara en simpel läsare som känner mig tagen av något vackert skrivet...
Trots att det inte påverkade blodflödet i kroppen ;)

2013-08-01 @ 00:28:11
Postat av: Melker

Bra skrivet, ni som blir kränkta av texten har en del att jobba med!

2013-08-01 @ 00:48:13
URL: http://jajaja.se
Postat av: Jonas

Att slänga in en brasklapp om att vissa män, men bara vissa, inte bör känna sig träffade känns en smula konstigt. För att inte säga helt befängt. Det är ungefär som att skriva:

"*Hej svarting/neger! Om du inte alls känner igen dig i att du har en standardavvikelse lägre IQ än vita, eller att du skulle vara kraftigt överrepresenterad i brottsligheten, behöver du inte ta åt dig av allt nedanstående. Däremot tycker jag att det är rimligt att du inser att du ingår i en folkgrupp som är ovanligt korkad, vare sig du vill eller inte, och att du aktivt kan göra något åt det genom att t.ex. byta hudfärg! Det finns också stundtals en raljerande ton i detta inlägg, som du kan ha i åtanke. Givetvis tror jag t.ex. inte på riktigt att någon tror att Afrika är fattigt enbart pga kolonialism. I så fall skulle ju Liberia och Kenya vara välmående länder!"

2013-08-01 @ 00:58:10
Postat av: George

Till Johan:
"Söker man på "women i hollywood over 50" får man följande ganska talande resultat: http://oi40.tinypic.com/2mc69hf.jpg"

Sök på "men i hollywood over 50" (utan citat) så ser du att just det var ett dåligt exempel.

Annars: Bra text

2013-08-01 @ 01:24:57
Postat av: Ulrich

Hej! Jag håller med om det mesta, men vad tycker du i allmänhet om att komplimentera en person för vederbörandes utseende? Kommer inte det alltid finnas så länge människan är en sexuell varelse? Jag hävdar att sexualitet alltid är förknippat med en viss ytlighet.

2013-08-01 @ 01:43:44
Postat av: Johan

Det är trist att män omedvetet/medvetet ser ner på kvinnor, och att det blivit värre med åren och att män använder många olika härskartekniker gentemot kvinnan, och att män ofta blir bedömda utifrån prestation och kvinnor utifrån hur de ser ut, etc etc etc etc.

Men allt de där, är lika tråkigt som det hat du utstrålar mot mannen i denna text, och jag kan bara utgå ifrån din text.

Nu skrev jag medvetet, man och kvinna. För det är det vi är, man och kvinna. Vi är olika från grunden även om uppväxt och samhälle har påverkat oss på vägen.

Jag är feminist. Men allt detta hat, gör att det blir ÄNNU större klyftor mellan oss.

Det är väl inte det som är tanken..2013-08-01 @ 04:33:45
Postat av: Johan

OBS!

Finns flera olika Johan som skrivit här.

2013-08-01 @ 04:35:55
Postat av: Johan

Och alla män som skriver saker som du lagt upp på ditt inlägg, är ju inget någon vettig människa stödjer.

Allt handlar om att vi ska komma varandra närmre, inte längre ifrån.

2013-08-01 @ 04:39:53
Postat av: fanny

fantastiskt bra skrivet. grät en skvätt. tack för det osv <3

2013-08-01 @ 05:05:23
URL: http://amabel.blogg.se
Postat av: Johan

Johan:
För det första har det inte blivit värre med åren. För hundra år sedan fick kvinnor inte rösta och våldtäkt ansågs inte kunna förekomma inom äktenskapet. Innan det fanns även det här systemet med att mannen var kvinnans förmyndare och traditionen att kvinnan ska lämnas över från sin pappa(den första ägaren) till mannen(den andre ägaren) i början av ett bröllop, har sitt ursprung i detta.
Varför har det blivit bättre?
Om du kollar upp typ Fredrika Bremer-förbundet, suffragetterna eller feministisk historia i allmänhet så kommer du att förstå varför det t.ex inte fanns kvinnliga lärare för 100 år sedan och varför det finns det nu. Eller varför allt det jag nämnde ovan också nu är historia.
För att de kvinnor och män som kämpade mot dessa saker skulle kunna uppnå resultat krävdes självklart ilska. Ilska mot orättvisor är ju ett nödvändigt bränsle för att orka kämpa.
När jag läser den här texten ser jag ilska främst emot en sak: ilskan över att kvinnor alltid i första hand blir bedömda utifrån hur de ser ut/hur sexiga dom är. Att hela tiden kommentera en kvinnlig prestation utifrån detta gör att kvinnan fortsätter att objektifieras och att känna ilska mot detta betyder inte att författaren/feminister hatar män.

2013-08-01 @ 07:39:17
Postat av: Sandra

Ett väldigt bra och viktigt ämne att ta upp, dessutom håller jag med om mycket av det du skriver. Det är dock tråkigt med alla kommentarer som egentligen är ganska irrelevanta i frågan, och jag förstår inte hur man inte kan se att det ser ut så här.

Jag har själv blivit väldigt medveten om ett stort behov hos mig själv att behaga andra, vara duglig, anses "liggbar" eller åtråvärd eller vad man nu vill kalla det, och kämpar så mycket jag kan för att tänka annorlunda. För jag vill då inte att mitt liv, min vardag och mitt humör ska styras av alla andra.

2013-08-01 @ 08:35:13
Postat av: Rickard

Fantastiskt bra skrivet!! Räcker ju med att läsa många av dessa kommentarer för att förstå att patriarkatet i allra högsta grad existerar och att artiklar som denna behövs. Något som kan vara tänkvärt för alla er som tycker att ni aldrig upplevt dessa normer eller världsbild som tas upp i texten, normer syns eller märks aldrig förens en bryter mot dem ;) Fortsätt leverera Zettermark dina texter gör skillnad!

2013-08-01 @ 09:58:02
Postat av: En Tilfeldig Man

"om hur få (dvs inga) kvinnliga protagonister"
Snøhvit, askepott, Belle (Skjønnheten), Tingeling (Peter Pan), Ariel (Havfruen), Pocahontas, etc etc etc...

Slutt å bare spy ut meninger basert på falsk fakta som bare er oppspinn.

Svar: Men läs ordentligt innan du klagar. Just den meningen syftar på vad Sarkeesian kritiserade ett spelföretag för att göra - det vill säga presentera noll kvinnnliga protagonister i sina kommande spel. Sann fakta.
Zettermark med Z

2013-08-01 @ 10:06:23
Postat av: Björn

Lite lång, men oerhört välskrivet. Vet dock inte om jag håller med om att män som grupp skulle vara så där våldsamt fokuserade på sin penis eller att den "framför allt" är en kulturell symbol för makt.

2013-08-01 @ 11:27:22
Postat av: Andreas johansson

Många bra poänger i denna text men du skriver att jag inte skall ta åt mig om jag inte delar "dem onda männens" värderingar,men jag är en del av problemet.
på vilket sätt är jag en del av problemet?
om jag skulle raka armhålorna skulle jag bli förlöjligad av kvinnor och män,hundar och katter.

jag hade helst sett att män och kvinnor behandlas efter hur dem agerar samt deras värderingar och inte efter vilket kön dem har. under hela min uppväxt har jag blivit retad och mobbad för att jag inte följer normen för vad som är "killigt och manligt" jag kan inte tycka om vilken film jag vill utan att få utalanden i form utav "jävla fjolla" och liknande. detta är ju problem som minskat allt eftersom jag blivit äldre. då jag inte frivilligt spenderar tid med så kallade "idioter" varför inte bara säga att alla skall behandlas lika, istället för att lägga in två bilder på mannens könsorgan (vilket jag inte överhuvudtaget förstod meningen med. Hoppas att detta inlägget inte tolkas som ett hat mot kvinnor. för det jag vill är att alla skall ha samma röst i samhället (även idioterna)

2013-08-01 @ 11:55:57
Postat av: max luter

kvinnor som hatar män

2013-08-01 @ 12:07:33
Postat av: Frida

Fyfan vad smart, tydligt, välformulerat och bäst det här inlägget är. Tack!

2013-08-01 @ 12:26:19
URL: http://dezdemonas.blogspot.com
Postat av: Fredrik

Det där med barnböckerna kan väl inte stämma?


Och affischer på tjejer i bikni är ju riktade mot tjejer som ska köpa bikini. Dessutom görs ju kalsongreklam på samma sätt... ...så de borde väl ta ut varandra?

Att raka sig under armarna är valfritt och görs av många män också.

2013-08-01 @ 12:31:24
Postat av: Julian

Hade jag kunnat uttrycka mig ens hälften så bra hade jag ansett mig otroligt lyckligt lottad. Där satt den!

Svar: Hörru fint sagt. Tack!
Zettermark med Z

2013-08-01 @ 13:38:32
Postat av: den andra Malin

Väl rutet. De som inte känner igen "världsbeskrivningen" är nog lite introverta, kanske? Eller kortsynta. Eller ser bara världen ur sin egen synvinkel.

Jag har alltid varit feminist och humanist, alla har lika värde. Har alltid "tagit vad jag vill ha". Det har inte alls varit så accepterat när jag velat ligga med vem jag vill, dra tunga pallar, bära tunga möbler, flabba högst i salongen, suttit o upptagit bred plats, skrivit humor eller haft på mig vilka kläder jag velat, pratat mest o högst, ställt frågor jag velat ha svar på, skitit i hur andra uppfattat mig, inte spelat med i "tjejligan" o mobbat andra för att få vara med. Nej, många system i vårt samhälle hindrar många från att vara den de vill vara, oavsett kön o åsikter. Att inte se det eller att låta bli att erkänna att sexualitet används som en maktfaktor är insiktslöst tycker jag. Som kvinna har jag många gånger känt o upplevt det Z beskriver och även att kvinnor tagit avstånd för att jag inte inordnar o underordnar mig en hårt kontrollerad struktur liksom många män tycker det är jätteroligt och sexuellt upphetsande att retas för att det tar sån skruv. Med vilken rätt gör de det?

Jag kommer nog säkerligen titta in o läsa här igen. O fortsätta verka för o vara feminist o humanist var dag i min vardagsverklighet.

//den andra Malin

2013-08-01 @ 14:45:30
Postat av: m

Hej, jag är man. Jag ser ofta kvinnor som sexobjekt. Definitionen för "sexobjekt" i det här fallet är en person man vill ha sex med, jag vet inte om det är den korrekta definitionen, om det finns en annan så skriv gärna ett svar. Om en kvinna har skrivit en bra bok eller gjort en träffsäker serie, så respekterar jag och beundrar hennes skicklighet. Men, det är också så att jag känner en stor lust att ha sex med henne. Detta beror på att jag är sexuellt frustrerad och inte har haft sex på länge. Att jag inte har den behov av kontroll jag behöver på mitt sexliv. För att vara specifik, jag har inte haft sex på 3 år, och jag har en stor lust och et stort behov av detta. Så i detta nu kan jag inte känna att det är dåligt. Jag kan intellektuellt förstå det, att jag gör fel om jag ser kvinnor som sexobjekt, men jag kan inte få det att gå ihop känslomässigt, eftersom det för mig skulle vara den högsta formen av bekräftelse en kvinna skulle kunna ge mig. Jag skulle vilja bli sedd som ett sexobjekt.

Det är frustrerande att prata med kvinnor om detta. Jag får höra "men varför har du inte sex då?". Som om att det är något man bara har. För kvinnor är det så, det är inget problem att få sex om man vill ha det. Men inte för mig. Och det är just detta som gör att jag är så fokuserad på det. Jag skulle önska att världen var sådan att män och kvinnor hade lika stort behov av sex, och att vi var fria och jämställda, att vi bekräftade varandra och såg varandras behov och varandras situationer. Men det är inte så. Allt jag observerar och erfar går mot det. Jag har låtsats att jag tycker det, att jag har "feministiska värderingar" utan att egentligen veta vad det betyder, för jag har hoppats att det kanske skulle kunna göra att jag kan träffa någon att ha sex med. Men jag orkar inte med det längre.

Så ja, jag ser kvinnor som sexobjekt. Men det är inte ett uttryck för att jag har makt. Jag är fullkomligt maktlös. Min penis och jag är fullkomligt maktlösa och jag har aldrig påstått att den är en komplimang. En vagina är den högsta symbolen för makt.

2013-08-01 @ 15:02:33
Postat av: Johan

Johan:

De har du rätt i, på de sättet. Så värre har de nog inte blivit, men fortfarande kvinnor/tjejer som blir våldtäkta och männen går fria, den statistiken är helt bedrövlig. Det som sker i rättegångar är snarare att lägga skuld på tjejen, trots att det är DOM som blivit våldtagna. "Vad hade du på dig för kläder?" etc etc.

Finns andra exempel, jag skulle kunna sitta hela dagen.

Jag gillar texten, men tycker fortfarande det är för mkt hat. Den skulle kunna vara mer konstruktiv, och då skulle personer som kanske inte alls är feminister, kunna ta åt sig. Det kommer de inte göra nu..eftersom jag vet hur jag själv hade reagerat på texten för några år sedan.

Välskrivet, mycket är sant. men den kunde varit mer konstruktiv, men det är i mina ögon.

Ha en bra dag alla, kärlek till alla!:)

2013-08-01 @ 15:58:24
Postat av: Bengtsson

Jag blev fan kåt när jag läste det här. Så mycken upprördhet. Kvinnlig upprördhet. Sexigt.

2013-08-01 @ 21:29:40
Postat av: Aprumpa

Jag håller med om att för många kvinnor ängslar sig över att män ska "uppskatta" dem, och jag håller med om att för många män verkar förvänta sig att kvinnor ska ängsla sig över sånt.

Men jag håller inte med om allt det där fokuset på penisar och erektioner du har. Du för bara vidare baksidan av hora/madonna-syndromet, att det finns en alldeles för utbredd föreställning om att män som inte får erektioner hux flux hela tiden bara för att kvinnor har sminkat sig eller har på sig nåt färgglatt och orymligt skulle vara undantaget, inte regeln. Jag vet att en del män har lite överdrivet aktiva penisar i tonåren, men inte ens de borde få stånd av en H&M-affisch (det du kallar porr kallar jag slentrian och perceptionsapparatsutfyllnad). Jag tror inte jag är en ovanligt knepig man men inte fan får jag stånd bara för att en kvinna syns på ett sätt som signalerar underdånig- och tillgänglighet, och det gör mig varken a- eller homosexuell.

De allra flesta män är mer intresserade av smörgåsar och krigsmemoarer än den där bilden medger, och mindre intresserade av att puckla på allt man kan rymma kuken i än den antyder. Det beklämmande kring just det här är att många på grund av den här onödigt spridda föreställningen om att män skulle vara i någon slags perpetuellt löptillstånd är oroliga för att de medger en defekt om de inte blir skitkåta bara för att ni visar låren.

Ca 50% av mina erektioner är för mig helt oförklarliga, och resten kräver mer av världen än ett flyktigt visuellt intryck.

Med allt detta inte sagt att samhället inte är drällfullt med strukturella orättvisor, både formella och informella, och att de drabbar kvinnor mest och hårdast. Men det blir tråkigt för mig när helhetssituationen presenteras så här ytligt, även om själva läsningen var rolig och så. Samma press som finns på er att vara tillgängliga och till lags finns på oss att vara urskiljningslösa fån.

Svar: Vet du vad jag är mer intresserad av än att veta hur dina erektioner uppstår? Allt.
Zettermark med Z

2013-08-01 @ 22:17:56
Postat av: ManligRättvisa

Ytterligare en samling av äckliga feminister.
"Män och kvinnor, vi är alla människor. Låt oss mötas i respekt och kärlek istället för att avsky varandra och dela upp oss i olika grupper. Hat leder verkligen ingenstans."...

Kanske dags att sluta hata män då? Finns biologiska anledningar till att det är som det är, det har varit såhär i tusentals år så varför ändra på något som får världen framåt i utvecklingen?
Skulle vilja se hur världen såg ut om det var bytta roller, skulle vi ha elektricitet, bilar, civilisation? skulle vi ens ha hjulet?
Dags att acceptera evolutionen och sluta påstå att män och kvinnor är lika för vi har olika attribut, vi är lika värda indeed men vi är olika uppbygda.
Finns ju miljontals av tjejer som är "män i förklädnad" så inse faktum och sluta tro att feminism är svaret på allt. //"Mansgris, bane of women osv osv...

2013-08-01 @ 23:03:09
Postat av: Martin

Skulle vara kul att veta hur du lade upp den här artikeln beroende på hur den skulle mottas? Hade du någon tanke om att vara kontroversiell, att inte trampas för mycket på tårna eller hur tänker man? Att bara skriva sitt oredigerade tankeflöde lär ju inte vara det bästa om man vill nå ut till folk tänker jag.

Att så många ser en massa hat i texten har jag lite svårt att se, snarare en del billiga poänger med hjälp av humor och övertydliga exempel. Och just dessa verkar ju folk hänga upp sig på. För min del tar det inte udden av resterande, mer relevanta, utläggningar, men vissa läsare påverkas ju av det.

Som vissa andra har nämnt redan, kan detta vara kontraproduktivt för den feministiska kampen? Att ännu inte frälsta blir förvirrade eller till och med irriterade på feminister på grund av denna typ av halvt underhållande och halvt informativ text?

Och ska man då bry sig och anpassa sig eller är det att förtrycka sitt eget uttryckssätt? Eller är det kanske så att vissa bloggare per automatik har fått lära sig att man med fyndiga skämt och en vass penna kommer man längre än med tråkiga "vetenskapliga" artiklar?

Och där kan man ju dra en koppling till den 16-åriga gymnasietjejen som förväntades vara vacker och skratta vid rätt tillfällen, fast nu i ett annat sammanhang med andra spelregler.

Hur som helst, kämpa på! Och att ditt budskap når fram till mig, oavsett vad man anser om upplägget.

Om mitt nattliga dravel når fram till någon annan vore det en extra bonus :)

Svar: Jag vet inte hur ditt tankeflöde ser ut - men jag tar för osannolikt att det består av hela meningar och är såhär genomarbetat. Jag tänker aldrig att jag vill provocera när jag skriver, men ofta att jag vill peppa. Min tänkta publik är ett gäng hyfsat välvilliga feminister, och en intresserad allmänhet - jag har aldrig sagt, och tycker inte heller, att min livsuppgift är att omvända så många skeptiska män som möjligt. Jag får gärna folk att tänka till, men vet också mediets begränsningar. Det är svårt att övertyga via skrift på nätet, men att stärka, intressera och så tankefrön går absolut.
Angående humor kontra vetenskaplighet så tycker jag inte att det är en klockren dikotomi till att börja med. Jag är dock övertygad om att jag når fram till fler med en lättsammare ingång till ett tungt ämne, men framförallt gör det skrivandet roligare för mig. Jag pluggar till läkare på heltid, har ett fullt liv med engagemang och vänner - och driver denna blogg på fritiden. Jag tjänar inte ett öre på det. Det måste få vara kul för mig. Med det sagt, har jag också skrivit vetenskapliga artiklar - det finns en länk till min C-uppsats om makt, bloggande och feminism uppe till höger om du är intresserad.

Kul att budskapet gick fram, och även om jag svarar dig med något skeptisk ton uppskattar jag ändå att få (halv)kritiska kommentarer som inte är fullständigt irrelevanta, korkade eller förolämpande. Det är hyfsat ovanligt.
Zettermark med Z

2013-08-02 @ 01:47:58
Postat av: Angola

"Låt oss kalla mig Hans".

Att det patriarkala samhället skulle vara ett samhälle där män endast avnjuter fördelar och saknar nackdelar verkar vara ett ständigt återkommande missförstånd bland de som inte läst på särskilt väl. Det finns ingen vettig person som förnekar att det patriarkala samhället medför såväl för- som nackdelar oavsett könstillhörighet.

Min uppfattning är dock att det inte är särskilt underligt att jämställdhetskampen främst fokuserar på så kallade kvinnofrågor. Detta då det främst är just kvinnor som valt att engagera sig.

Valde fler män att lägga engagemang i jämställdhetsfrågor skulle dessa sannolikt även omfatta de 'mansfrågor' du efterfrågar i allt högre grad och därmed, som du önskar dig, diskuteras mer livligt i det "offentliga etablissemanget".

Så vill du ha förändring, så kallade Hans? Mitt förslag är då att du kavlar upp ärmarna och dyker in i jämställdhetsarbetet.

Svar: word.
Zettermark med Z

2013-08-02 @ 02:36:23
Postat av: Marcus

Fan vad bra!

2013-08-02 @ 11:50:10
Postat av: Tor Stålhammar

Skitbra

2013-08-02 @ 16:00:35
Postat av: Lojura Jungeljerta

m,
om du slutar att fjäska & ljuga för att få lyckan att penetrera en kvinna & istället fokuserar på vem du är & vad du kan utveckla än på att jaga vägar för att manipulera dessa sexobjekt.

Kvinnans lust för dig (eller i detta fall olust..) beror till stor del på dig. Det kan också vara ett bra första steg att förstå att kvinnans lust tenderar att vara desto mer psykisk än mannens: alltså, det är inte säkert att penetration _ens känns som sex_ om du inte redan har penetrerat henne mentalt & givit hennes hjärna förspel. Att ge hjärnan förspel är desto viktigare än att slamra händerna lite på fittan. Vad gör då hjärnan kåt? Det beror på vem, det beror på individ, men ett ganska säkert kort är att se kvinnan som en människa & inte ett objekt. Aldrig har väl en stol njutit av sex & önskat sex? Nej, så se henne inte som en pryl då!

2013-08-04 @ 09:37:44
URL: http://www.jungeljerta.se/
Postat av: Lojura Jungeljerta

den andra Malin,
jag tror knappast att ett behov av ensamtid för att ladda sina energibatterier skulle bidra till att en inte ser världen för vad den är. I synnerhet som en kan behöva begrunda vad det är som en har tagit in, & många begrundar bäst i stillhet för sig själva.

2013-08-04 @ 09:45:39
URL: http://www.jungeljerta.se/
Postat av: Marina

100% av alla huvudkaraktärerna i alla klassiska barnböcker är manliga?

Fritt ur mitt huvud:

Rödluvan
Guldlock
Snövit
Törnrosa
Rapunzel
den lilla sjöjungfrun
Alice i Underlandet
Sofie i Sofies värld
Pippi Långstrump
Ronja Rövardotter
Meg, Jo, Beth och Amy i Unga kvinnor
Laura (och hennes systrar)i Lilla huset på prärien-serien
Mary Lennox i Den hemliga trädgården
Sara i En liten prinsessa
Heidi i boken med samma namn
Madeline i serien med samma namn
Kitty i serien med samma namn
Systrar i jeans-serien
Katniss i Hungerspelen-serien
Anne på Grönkulla
Matilda i boken med samma namn
Harriet i Spionen Harriet
Meg i Ett veck i tiden
Charlotte i Fantastiska Wilbur
Momo i Momo och kampen om tiden

Antingen har du aldrig läst fler än tre barnböcker och helt hoppat över klassikerna, eller så har du en väldigt konstig definition av vad 100% betyder.

2013-08-05 @ 11:23:15
Postat av: Ebba

Jättebra inlägg! Heja dig!

2013-08-07 @ 01:59:13
Postat av: Eva

Hej Z.
Du skriver bra, keep up the good work!

Jag är kvinna, 54, förstår vad du menar och håller med om det du så väl beskriver. Har t ex fått många konstiga synpunkter genom åren för att jag valt att inte raka mig under armarna. Jag har varit snygg och ser fortfarande bra ut, men håller ju onekligen på att åldras och känner mig givetvis allt mindre "penisresande" och därmed osynlig (fast det finns faktiskt en del undantag, även bland yngre män). Lustigt nog skiter jag numera i det! En trevlig bieffekt med att bli äldre är nämligen att du kan börja titta och iaktta istället för att bli betittad och iakttagen. Bli subjekt istället för objekt. Det är skitkul! Och jag lovar att det finns många män som uppskattar det - också. Många män jobbar otroligt stenhårt på att vara snygga och blir glada när någon ser det.

Men en liten undran till sist: du vill att man/en ska sluta bedöma kvinnan efter hennes kropp och sluta framställas på bild på det typiskt objektifierande och "oskadliggörande" sättet. Varför har du själv då valt de bilder du har, som samtliga skulle ha kunnat vara tagna ur ett modereportage i Femina. Din kropp är verkligen i fokus. Dina ben, din rygg, dina bröst. Du signalerar flickaktighet, rosett i håret, tittar bort lite kokett. Men inte en enda bild på ditt ansikte, dina skarpa, seende ögon. Du vill ju bli bedömd efter insidan säger du? Jag får det inte att gå ihop riktigt.
Givetvis ska du ha de bilder du vill på din egen blogg, jag vill bara säga att för mig skickar de dubbla budskap.

Svar: Det har varit, och är, en medveten strategi från min sida. Att få vara flickaktig, kokett, utmanande - och skriva seriösa politiska texter. Att visa att det som många anser vara motsatta egenskaper som utesluter varandra, faktiskt kan samexistera. Sedan måste jag också erkänna att hela min bloggdesign är fyra år gammal och behöver en remake. Idag hade jag kanske valt andra header-bilder än de jag valde som 19-åring, då det absolut var viktigare för mig att anses attraktiv än det är idag. Det är en viktig poäng att jag inte ser in i kameran på någon bild, och definitivt något jag ska ändra på när jag skaffar en ny design. Men jag vidhåller att kombinera flickiga/sexiga med det seriösa/smarta samtidigt är en strategi jag står för.
Jag vill att främlingar lyssnar och bedömer mig efter mina ord och åsikter, ja. Men det finns förstås stunder när jag vill bli objektifierad, åtrådd, uppskattad för mitt yttre (bara aldrig helt reducerad till objekt, aldrig enbart åtrådd för mina kroppsdelars skull). Det vill de allra flesta. Hur fett är det inte att känns sig åtrådd och sexig, med rätt personer, vid rätt tillfällen?
Zettermark med Z

2013-08-08 @ 13:22:39
Postat av: Eva

Jo, det är fett! ;)

Strategin funkar nog ... troligen är det lättare att vara feminist och stå för det om man är är ung, smal och söt. Är man ful, fet eller gammal får man troligen höra att man bara är feminist pga att det var alltför länge sen man fick ett skjut av en rejäl manslem (sic! - den gamla måttstocken igen) och att man bara är en frustrerad hagga.
Du skriver bra och behövs, så fortsätt! Men jag skulle gärna se din blick. Den är ju skarp.

2013-08-08 @ 23:11:43
Postat av: L

SÅ. JÄVLA. BRA. Shit. Jag blir så glad av att läsa denna text, fast det ligger extra mycket vatten över mina ögon jusst nu.

Mina erfarenheter:

Jag vet inte varför, jag känner att jag MÅSTE ha en fantastisk personlighet och jag känner att jag MÅSTE vara supersnygg också. jag MÅSTE ha allt. Men jag väger 7kg över medelvikt. Och jag har inte en timglaskropp, jag har en bildäck till mage och kycklingben. Det här är jätte hemskt, men jag känner att jag måste/vill klä mig efter vad jag tror killar tycker är sexigt och jag vet inte varför. Jag vet att min kille gillar jeansshorts, han gillar byxor/kjolar som sitter lågt tillsammans med en kortare tröja så man kan se bäckenet. Han gillar skoleflicke kläder. Han gillar när mina axlar syns. Han gillar dittan och dattan. Och jag vill bara klä mig så han tycker jag är sexig (nu låter det som att min kille är en doush, men han har bara nämnt detta typ en gång då jag kanske haft sånna plagg, men ändå fastnar det i min hjärna och jag vill bara vara sexig för honom? + att han är sån som ba låt ditt hår växa överallt, du är sexig precis som du är, - vilket är fantastiskt, men ändå tänker jag dessa tankar?) jag blir så jävla mentalt störd av detta samhälle. Jag vill att killar ska kolla på mig, för det är det killar gör, och om de inte gör det? Och jag vill vara liggbar? Men blir så arg för det känns som att allt killar tänker på är "i would hit that" när det kommer in en trevlig tjej i bilden. Den här dåliga bilden av killar, det är den bilden jag har av ALLA killar. Och det gör mig så jävla förvirrad, för det finns ju bra killar också, men jag tror ju att dom är som alla andra. Det du skriver om högstadiet, att de flesta inte skulle banga på dig. Jag blir ledsen för att de flesta inte ville banga mig på den tiden. Och varför i blir jag det? Det är ju inte så det ska va :( och varför spelar det typ ingen roll om hur killen ser ut, men väldigt stor roll hur tjejen ser ut? Åh. sorg inom mig.

Svar: Å fina du. Ditt värde ligger långt bortom allt vad "liggbarhet" heter. Det ser ut så för att vi byggt ett samhälle där grunden är att mannen har all makt och kvinnan har sin kropp - som eventuellt kan behaga mannen. Men det är inte sant. Vi är alla fullvärdiga människor. Heja dig och din självinsikt. Kämpa på, och skuldbelägg aldrig dig själv för patriarkatets missgärningar. Du är värdefull, och sexig på ditt eget vis!
Zettermark med Z

2013-09-10 @ 10:25:46
Postat av: bella

Klockrent, rakt igenom. Jag tycker verkligen det.

2013-09-10 @ 21:43:17
URL: http://bela.blogg.se
Postat av: Julia

Tack tack och tack för denna fantastiska text!

2013-09-11 @ 13:23:02
Postat av: beata

herregud vad bra och tänkvärt skrivet. klockrent. wow, du är duktig på att sätta ord på saker och ting.

2013-09-11 @ 18:55:54
URL: http://ringbeata.blogspot.com
Postat av: Emira

ditt inlägg gav mig ett annorlunda perspektiv på mitt liv. Detta e något som jag kommer tänka på

2013-09-11 @ 23:15:32
Postat av: Anna-Maria

Tack för att du upplös det!

2013-09-12 @ 19:36:33
Postat av: Klara

Extremt bra text. Ska sprida detta vidare!

Postat av: SJ

ÅÅH, så bra och relevant och klokt. Huvudet på den där berömda spiken, du vet.

2013-09-19 @ 12:26:50
Postat av: Sofia

Åh vad fantastiskt bra skrivet!

2013-09-27 @ 14:35:25
Postat av: Helena

Var inte så arg/hatisk så kanske fler lyssnar!

...är en återkommande kommentar. Ergo: berätta inte om hur ting förhåller sig, för det är så otrevligt att läsa. Som kvinna känner en sig bara lurad på konfetten och som man känner en sig som ett svin. Nej, vet du vad. Skriv om trevligare saker istället, då lyssnar fler.

Ps. Tänk om liknande sagts under apartheid? Nä, hörrni svartingar, kom inte här med era tråkiga historier om övergrepp och diskriminering. Fler vita skulle lyssna på er om ni inte var så arga. Vi är alla människor! '

2013-10-01 @ 21:54:29
Postat av: Mia

Bra skrivet, intressant och välformulerat!

2013-10-02 @ 09:56:09
Postat av: Mikael

Detta kommer att förändra mitt liv.

2013-10-02 @ 15:52:55
Postat av: Emma

Heja "låt oss kalla mig hans" och "ManligRättvisa"! Jag är kvinna men ogillar starkt feminister! Bara massa vänsterfittor som inte får ligga ;)

2013-10-07 @ 11:04:17
Postat av: Anonym

Din text är fantastisk!!!! Vi ska göra en podcast och snacka feminism. Kanske vill du vara med som gäst? Med vänlig hälsning, Lotta

2016-05-15 @ 11:46:46Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0