Share

I rymden finns inga könsroller

SFs nya satsning "I rymden finns inga känslor" som bygger på succéboken med samma namn, är en historia om 18-årige Simon som har Aspergers syndrom. Om vi ska tro trailern är det en komedi om att hitta trygghet och kärlek som verkar vara ganska charmig.

Den en minut långa trailern innehåller också tre "roliga" kvinnomisshandels-scener, ord som "flickvänsobjekt", total heteronorm och förlöjligande, eller i alla fall förenklande, av människor med Aspergers.

Jag känner mig lite sliten, för filmen verkar onekligen rolig och det är lätt att bli stämplad som överkänslig och bitter när dylika saker kritiseras. "Men är du aldrig nöjd?" Å andra sidan tycker jag inte att örfilar är roliga.

Det är positivt att personer med andra psykiska besvär än depression får synas i media, och visst är det kul att det visas positiva sidor av diagnoser också. Egentligen är det svårt att uttala sig endast utifrån trailern, filmen kan ju visa sig innehålla betydligt mer djup, men det bådar inte direkt gott. "Partnerjakt" är ett populärt tema inom filmen, men tar vi bort "gullighetsfaktorn" i att huvudpersonen har Aspergers blir denna films variant på jakten ganska absurd.

"Låter du när du har sex?" Fotoblixt. "Rör mig inte sa jag" Tjej blir nedknuffad på marken.

Känslosamheten som kvinnlig och känslolösheten som manlig ställd på sin spets.

Nu menar jag inte att det är elakt att tycka filmen är rolig. Vissa saker blir bara så jobbigt uppenbara när genusglasögonen är på, och det är skönt att uttrycka dem. Det är alltid bra att reagera på sånt, även om vi måste kunna röra oss ivärlden utan att bli upprörda på precis allt som är fel. Det går utmärkt att vara kritisk till kvinnomisshandel och könsstereotyper och fortfarande gilla skräp-TV och mainstreamfilmer. Du måste bara jobba lite hårdare på att stänga av vissa interna ideologi-knappar.

/Zäta

PS. Ja kanske har min upprördhet lite att göra med att Da Vinci-koden går på TV just nu. Sophie Neveu som var så smart och cool i boken är en total fjolla i filmen. Buhu.

PPS. Dan Browns böcker med kvinnliga huvudpersoner är inte ens hälften så kända som de med en manlig hjälte.

PPPS. Jag undrar vad som händer i Da Vinci-koden om Sophie eller brosan inte vill ha biologiska barn?

Taggar , , , , ,
Share



Kommentarer
Postat av: Dvärghundspossen

Min spontana tanke är typ "Jaha, ska huvudpersonen frälsas av en glad crazy spontan tjej?". Jag är så j-a trött på kvinno-stereotypen "glad crazy spontan tjej", som ska komma och frälsa stela män från sin stelhet. Visst, det är ett nytt grepp att låta den stela mannen inte bara vara stel sådär i allmänhet utan ha aspergers, men jag får ändå intrycket att dom ska köra på den klyschan.



Sen är jag lite kluven till att prata om kvinnomisshandel... På trailern verkar det som att killen ska vara VÄLDIGT socialt handikappad, och som att han t ex smäller till folk som tar på honom, utan att ha nåt begrepp om att det är fel att slå andra eller att dom får ont. Jag jobbade för länge sen på ett gruppboende för väldigt gravt utvecklingsstörda, och där var det bl a en kvinna som rent instinktivt klippte till folk om hon kände sej trängd. En gång, när jag var ganska nyanställd, så glömde jag att tänka på det och åkte på en råsop i solar plexus. Det kan ju inte direkt kallas "kvinnomisshandel"... Det är en annan sak när det är en handikappad person som, utan diskriminera, smäller till vem som helst i en viss typ av situation (känna sej trängd, bli berörd), som inte har förmågan att förstå hur det känns för den som får smällen, utan bara försöker värja sej. Som att bli sparkad av en häst för att man glömt att den här hästen blir nervös när folk passerar bakom den. Man får skylla sej själv.

Det verkar som om det är det som pågår i smäll-scenerna.

Sen kan man absolut diskutera om det är en trovärdig bild av folk med asperger... men det finns ju folk som har rätt extrem asperger, typ Temple Gradin som öht inte kunde prata normalt förrän hon var sex år gammal och gått i speciell terapi för att lära sej detta, eftersom hon var så disconnected från andra människor. Så kanske finns det såna asperger-fall. ingen expert på ämnet



Annars är väl problemet att tjejen förstås blir ihop med Simon sen, det fattar man ju av trailern bara. Och liksom... en person som är så fruktansvärt disconnectad att han smäller till en i ansiktet rätt som det är utan att fatta vad problemet är - hur sjutton skulle man kunna vara IHOP? Men glada-crazy-spontana-tjejer på film finns liksom bara till för att frälsa och förlösa tillknäppta män. Dom har inga egna behov, utan existerar bara för dom här männens skull.

Det är väl där problemet ligger.



(Jaja, har ju bara sett några sekunder av filmen, kanske överraskar den totalt... men man har ju lärt sej att vara cynisk när det gäller film. Om glada-spontana-crazy-tjejens roll nyanseras och blir en riktigt människa så är det ju bara att dansa och vara glad.)

2010-08-27 @ 09:43:03
URL: http://dpossen.blogspot.com
Postat av: Zettermark

Ja jag vet jag överreagerade nog lite på misshandlesbiten. Blev bara så paff att de valt tre "tillklippningsscener" i den korta trailern. Kvinnomisshandel handlar ju om makt och det är knappast en man som utnyttjar sin position i detta fall. Men ändå...det är lite skumt tycker jag.

Dock tror jag inte att tjejen blir ihop med Simon, utan hans storebror som inte har Aspbergers?

2010-08-27 @ 11:01:20
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Dvärghundspossen

Ja så kanske det är. Jag fick för mej av den lilla trailer-stumpen att Simon försöker hitta en tjej till sin storebror, men hej hopp så råkar tjejen bli kär i HONOM istället, och frälser honom ifrån ondo... eller iaf från att vara helt utanför pga sin asperger.



Alltså det framgår ju inte av trailern att det skulle vara så, jag extrapolerar utifrån hur romcoms brukar fungera.

2010-08-27 @ 18:30:58
URL: http://dpossen.blogspot.com
Postat av: ester

jag har sett hela filmen för den gick på teve för någon månad sen redan. jag tycker att trailern sätter en ganska precis ton för hur filmen sedan forlöper... se den inte om ni störde er på trailern alltså! har inget mer att tillägga om den egentligen, förutom att jag kan hålla med om att den är väldigt förutsägbar och stereotyp, som redan är konstaterat =)

2010-08-27 @ 22:43:22
Postat av: Maria E

Ester, du har nog inte sett hela filmen, det som sändes på svt var bara en 40 minuter lång novellfilmsversion av långfilmen, som i själva verket är över en timme. Jag har sett novellfilmen, jag har sett trailern och jag tänker betala för att se biofilmen. Novellfilmsversionen fick mig att må bra och bli en smula lycklig inombords. Jag tipsar dessutom folk i min omgivning att se den.



Lösryckt ur sitt sammanhang kan jag hålla med om att ovan nämnda scener inte gör sig bra. Men samtidigt missar ni även bakgrunden och helheten som förklarar att allt kanske inte riktigt är som det ser ut. I någons ögon är denna film en klisché och ännu bara en i raden av kommersiellt trams. Alla är vi olika. Filmen är lättsam och innehåller många (normativt) humoristiska delar. Den må ha stereotypa och heteronormativa inslag, men det jag främst tyckte att filmen gjorde, var att belysa just människovärde.



Jag är feminist. Jag imponeras av dig Z, du ska ha cred för det du gör. Men det här tycker inte jag var något att haka upp sig på. Varför inte bara gå och se filmen, så kan vi föra diskussionen vidare när vi alla vet vad vi pratar om? :)

2010-08-29 @ 22:10:32
Postat av: Zettermark

Vi är alla olika och stör oss på olika saker. Jag kan se romantiska komedier ibland. Och ibland blir jag galen.



Hursomhelst tycker jag att det var fint med en bra debatt med vettig ton i. Alldeles för ovanligt på Internet. heja oss!

2010-08-29 @ 23:02:01
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Maria E

Av någon anledning kände jag för att försvara filmen, jag tror den är värd en chans. Och jag håller med dig till fullo i ditt svar! :) Vi är trots allt inte mer än människor. Men människor är just vad vi är, och därför är det även vårt ansvar att leva upp till det. Du och dina åsikter är viktiga och givande, tack för det. Hoppas du fortsätter skriva väckande (intresseväckande, ahaupplevelse-väckande, genusglasögonväckande, diskussionsväckande, tankeväckande...) inlägg! Drive hard.

2010-08-31 @ 00:22:44
Postat av: Marco Diamani

http://www.youtube.com/watch?v=Z7u3yV-0-Hw

2010-09-26 @ 12:00:18



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0