Share

Varför behövs feminism på universitetet?

Universitet och högskolor är institutioner med stort inflytande och ansvar i vårt samhälle. De bedriver forskning som får genklang i massmedia och i hela samhället, utbildar en stor del av befolkningen och sprider kunskap. Men de sprider inte bara kunskap. De sprider också värderingar och normsystem.

Vid universiteten i Sverige var det 20% kvinnliga professorer år 2009. År 2009 var också första året som det var en jämn könsfördelning mellan de som tog doktorsexamen. Dock fortsatte fler män till forskarutbildning (som krävs för att bli forskare och så småningom professor). Här finns alltså ett hål i utbildningssytemet, där kvinnor trillar ut. Om vi vidgar perspektivet och ser till antal sökande, så blir situationen ännu värre. Det är 57% kvinnor och 43% män som söker till universitetet, så det är uppenbarligen svårare för tjejer att göra karriär inom akademin. Sedan är det förstås ett problem att killar inte verkar vilja plugga vidare också, men just idag pratar jag högskolepolitik, så resten av utbildningssystemet tar vi en annan dag.




Rent statistiskt behöver vi alltså en politik som tar tag i dessa frågor, men universiteten är ju så mycket mer än siffror. På många utbildningar får normativa värderingar råda oemotsagda. Den kritiska blicken försvinner inför tal om individer och fria val, och objektiviteten som den västerlänska vita manliga kunskapssynen står för blir allmängiltig, och inte ett perspektiv ibland många så som det faktiskt är. Genusmomenten är fruktansvärt dåliga på många utbildningar, antingen för att lärarna inte kan dessa frågor, inte tycker att de är värdefulla, eller tror att genusperspektiv är samma sak som att prata om kvinnliga konstnärer en lektion av 25.

Just nu pågår kårvalet vid Uppsala universitet, där studenter kan göra sina röster hörda genom att välja vilka partier som ska representera dem i studentkårens styrelse. Det är superenkelt att rösta! Gå bara in på studentkårens hemsida och använd koden som står på ditt nationskort. Jag är engagerad i Feministiskt studentinitiativ och tycker givetvis att vår politik skulle gynna Uppsala universitets studenter mest.



F!-studenter vill ha ett normkritiskt perspektiv på alla utbildningar, utjämna lönediskrimineringen mellan kvinnor och män och minska snedrekryteringen till högre utbildningar. Det intersektionella perspektivet, där hänsyn tas till hur flera maktordningar samverkar är också viktigt för vår politik.



Feministiskt studentinitiativ är det enda partiet i kårvalet som benämner en norm och ett förtryck inom universitet, vilket är nödvändigt om vi vill komma framåt. Alla andra partier blundar för detta och bidrar därmed till förtrycket genom att fortsätta i samma diskriminerande banor.



Om du pluggar vid Uppsala Universitet och också vill ha ett universitet där tjejer har samma möjlighet till karriär som killar, där "objektiva sanningar" i grundutbildningarna ifrågasätts utifrån vem de egentligen gynnar och där forskningen tar upp en mängd kunskapsperspektiv och viktiga frågor tycker jag att du ska klicka in HÄR nu (men senast 21 april) och rösta!



Rösta på Feministiskt studentinitiativ idag!

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Isak Gerson

Jag både kandiderar för och brinner för Piratstudenternas politik, men hade jag inte gjort det hade jag definitivt röstat på Feministiskt Initiativ. Det är otroligt viktig politik, och jag är bombsäker på att kåren behöver er.

2011-04-13 @ 07:19:08
URL: http://isakgerson.se/
Postat av: Fredrik

Är det helt sant att inget annat parti öht benämner normer och förtryck? Vid en snabb genomläsning av VSFs program (http://www.vsfuppsala.se/) så framstår det för mig som om det partiet trots allt nuddar lite vid dylika frågor (normer, 18 gånger i programmet, förtryck 17 gånger).



Är det sant som du säger, att exempelvis VSF blundar och bidrar till förtrycket - så är det förstås sorgligt.



/ Fredrik, tidigare engagerad i högskolevänstern, som då var en uttalat feministisk organisation

2011-04-13 @ 14:51:45
URL: http://blogg.jamstalldhetsarbete.se
Postat av: Zäta

Hm. Du har rätt angående förtrycket, det nämner VFU, och de har helt klart en uttalat feministisk politik. Men de pratar inte särskilt mycket om normer tycker jag.



Men det var dumt formulerat av mig. Jag skulle förstås ha sagt "i samma grad" och "lika uttalat pekat ut Normen". Jag måste erkänna att jag skrev inlägget i alla hast.

2011-04-13 @ 16:40:22
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Fredrik

Hm. Det är svårt att jämföra, kvalitativt, hur väl någon uttalat pekar ut en norm, förstås; men begreppet "norm" förekommer faktiskt mer frekvent i VSF:s program än exempelvis F!s princip-dokument "för en feministisk politik". Sen är det förstås, helt klart, en stor skillnad, att VSF tycks ha hakat upp sig på betydelsen av klass, i mycket större utsträckning än F!.



Men ändå, skönt att höra att det finns grader i helvetet. Antar att din uppmjukning av skrivningen också innebär att exempelvis VSF, trots allt, genom detta inte bidrar riktigt lika mycket till förtrycket som exempelvis Moderata studenter?

2011-04-13 @ 17:09:52
URL: http://blogg.jamstalldhetsarbete.se
Postat av: Zäta

Nej såklart inte! Moderata studenter vill ju avskaffa kårpolitiken helt. Varför lyssna på andra besvärliga röster när vi kan bli som en homogen bolagsstyrelse, liksom?

2011-04-14 @ 08:13:07
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Isak Gerson

Jag hittar inte er hemsida. Har ni någon? Hade varit kul att se kandidatlista, valfrågor och manifest och liknande.

2011-04-15 @ 12:57:10
URL: http://isakgerson.se/
Postat av: Zäta

Här är den. http://fiuppsala.wordpress.com/category/f-studenter/



Jag vet inte varför den inte finns på kårens sida.

2011-04-15 @ 16:31:26
URL: http://zettermark.blogg.se/



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0