Share

Debattartikel på SVT Debatt

Igår såg jag ett inslag på nyheterna om unga tjejers bloggande, där Alex Schulman gjorde en del expertutlåtanden. Jag blev lagom förbannad på hans nedlåtande ton och bestämde mig för att skriva en debattartikel som svar. OCH DE PUBLICERADE DEN!!!

Det är en stor jäkla bild på mig och Schulman på förstasidan på SVT Debatt, helt galet.

Nu kommer det förstås att hatas något enormt i kommentarsfältet, som varje gång en feminist säger något i mediedebatten, men det kan jag ta. (Lite kul nästan när artikeln handlar om kvinnohat.) Jag får nog vara förberedd på en liten hatstorm på bloggen också eftersom de länkade hit, men när den lägger sig kommer det bara bli ännu tydligare varför vi måste diskutera dessa frågor.



BLOGGBRÅK Alex Schulman hävdade igår i Aktuellt att den svenska bloggosfären är ointressant och värdelös, eftersom den domineras av unga tjejer och han personligen är ointresserad av deras ”banala” intressen. Vem gav Schulman ensamrätt på att bestämma vad som är värdefullt, och vems intressen ska egentligen styra bloggosfären? Är det i själva verket ett outtalat förakt för unga tjejer och deras erfarenheter som ligger bakom det stora blogghatet? Det skriver bloggaren Sofia Zettermark.

Läs hela artikeln här.

/Zäta

Share



Kommentarer
Postat av: Lisa

Grattis till publiceringen!



Det blir så svårt att tycka om Schulman när han alltid får ur sig så dumma saker. Kanske blev det bara fel. Kanske förstår han inte själv att han har en snedvriden bild av verkligheten. Vem vet? Bra att du tar ned honom på jorden och jag måste säga att det var en ovanligt bra krönika och jag tycker om hur du utelämnade eventuella personangrepp utan var saklig.

2011-03-01 @ 11:49:09
URL: http://flortunn.blogg.se/
Postat av: elsa

DU ÄR SÅ BALL!

2011-03-01 @ 12:14:14
URL: http://elsa89.blogg.se/
Postat av: Eliz

Jag kunde inte bry mig mindre om Schulmans åsikter och värderingar men det är ju oerhört synd att så många andra verkar göra det. Jag tycker då är grymt modig och klok som svarade emot. Tack för att du inte är ett mähä i mängden som bara "Gu va dumt" och inte gör/säger någonting för att göra något skillnad.



Du har gett mig en hel ny syn på bloggandet och det är jag glad för. Fortsätt så här. För du är mer älskad än "hatad".

2011-03-01 @ 12:50:33
URL: http://greenstuffonyourfloor.blogg.se/
Postat av: i

du är så otroligt grym (i positiv bemärkelse, alltså inte synonymt med elak). klockren typ hela tiden!!

2011-03-01 @ 13:16:36
URL: http://vilddjur.blogspot.com
Postat av: Björn

Vad är din definition på hat?

Är det hat om man tycker att någon gör något dåligt?

Kan du särskilja hat från kritik?

2011-03-01 @ 14:02:52
Postat av: Marie

Här kommer lite nätkärlek som kontrast till ev hat. <3



(Med tanke på hur många bloggare det finns i Sverige borde de kunnat hitta någon annan som fått agera expert, eller någon ytterligare. Då hade det kunnat bli lite mer nyanserat, men det kanske inte var vitsen...?)

2011-03-01 @ 14:04:31
Postat av: Zäta

Åh tack alla, jag blir helt rörd!



Björn: Jag menade hat i bemärkelsen "näthat" och "hatstorm", vedertagna begrepp som inte nödvändigtvis är synonyma med den konventionella användningen av ordet, utan snarare pekar på ett enormt negativt gensvar som ofta använder nedsättande uttryck.



Marie: Absolut, det håller jag med om.

2011-03-01 @ 14:09:18
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Svalin

En otroligt bra debattartikel du skrev på SVT Debatt. Jag kan absolut hålla med det du skriver: varför bara snacka skit om unga tjejers bloggande och problematisera detta? En del killar som bloggar beter sig ju lika illa som Kissie och Co gör. Den som skriker högst och är elakast vinner, det är lite så medielogiken hos en del bloggar fungerar idag. Schulman är också ett bra exemepel på det.

Postat av: Skrotmamman skrotar vidare

Jag läste din artikel - grattis till den! Och hörde om programmet men såg inte.



Personligen sitter jag ju i "mamma-blogg-träsket", eller snarare: Mitt liv färgas ju enormt mycket av att jag har två små barn.

Men jag lyfter andra ämnen också. Ibland genus, ibland viktfixering, oftast allmänna åsikter om det mesta. Så varvar jag det med lite barnanekdoter. Sånt som händer i livet. (brukar vara när det blir bloggtorka)



Min blogg är säkert skit-ointressant för..... tänkte skriva en åldersgrupp, men det handlar mer om personer. Barnfria Anna, 35+ som reser jorden runt och förverkligar sig själv är kanske inte så intresserad av en tvåbarnsmamma som har blöjkaos med två blöjbarn samtidigt tre trappor upp utan hiss?

Men Stina, 25+ som precis blivit mamma själv kanske har det?



Jag håller med dig, de som INTE lever ytliga liv där pengar, status och boende bestämmer vad vi är "värda" verkar inte vara lika intressanta för stora massorna. Trots att de flesta tillhör dessa massor?



Dessutom så är det fantastiskt vilken ny värld som öppnar sig, bekantskaper, IRL eller via datorn som bloggande ger. Samt en förståelse för andra människor, "walk a day in his shoes", en blogg ger iaf en hint.



Nu ska jag sluta skriva uppsats. Tack för en bra artikel! Be strong, hoppas inget blogghat kommer.

2011-03-01 @ 16:08:06
URL: http://skrotmamman.blogg.se/
Postat av: FumikoFem

Jag blir så trött på hur tjejers och kvinnors bloggande ses ner på! Än mer när det kommer från män som samtidigt vars största intressen är typ bilar och sport...



Sen är det så jävla typiskt att det är just mäns bloggande om politik som uppmärksammas mer, det finns jävligt många tjejer och kvinnor som bloggar om feminism, politik, rasism, HBTQ-frågor, etc, etc, etc. Men får mindre uppmärksamhet.



Sen uppmärksammas också det män skriver om mer nr det handlar om just det privata livet, om tankar och drömmar och erfarenheter. Men att när tjejer och kvinnor skriver om det så anses det beröra tjejer och kvinnor aldrig män, medan när män skriver anses det vara där för allt och alla. bara kolla på populära böcker genom historien och att det delas upp olika när en kvinnan skriver en bok om sitt liv än när en man gör det. Det mannen skriver anses ju vara något som alla kan läsa och känna igen.



Så ja det har med ett förakt att göra, kopplat till ett nedvärderande av det kvinnliga.

2011-03-01 @ 16:10:18
URL: http://fumikofem.blogspot.com/
Postat av: Anonym

Vad roligt -jag gick in på svt.se och fick se bild på dig!, och sedan klickade jag mig vidare till din genomtänkta artikel! Jag vill gärna se mer av dig i debatten -du skriver och tänker så klokt. Grattis och lycka till.

2011-03-01 @ 16:29:15
URL: http://nyaflickrummet.wordpress.com
Postat av: Niklas

Kvinnors bloggande är meningslöst. Att ni inte kan acceptera det ändrar ingenting.



Män bloggar om politik och naturvetenskap, för att nämna ett par viktiga områden. Och just naturvetenskap har ju kvinnor i århundraden visat att de inte förstår sig på. Och i politiken har ni ju inte heller varit speciellt framstående, men där är nog inte bristande intelligens det enda problemet för er.



Så varför skulle kvinnors bloggande vara lika viktigt som mäns, när män är bättre än kvinnor på allt som är viktigt för samhället?



Sluta gnälla och var glada istället att män har varit snälla och skapat Internet där ni får blogga om er meningslösa vardag, vilket ni ju verkar tycka är kul.

2011-03-01 @ 17:06:34
Postat av: FumikoFem

Och apropå förakt och nät-ha så räcker det med att läsa ovan inlägg av ett tråkigt troll för att se det.

Personer som tycker att dom är "roliga" när dom sprider hat.

2011-03-01 @ 17:17:05
URL: http://fumikofem.blogspot.com/
Postat av: Frida

Mycket bra skrivet! Lite väl lång kanske, jag tror det är lätt att tappa greppet mot slutet bara. Men blir så lessen när jag läser kommentarerna.. Folk har såna förbannade fördomar och färdigt dragna slutsatser.

2011-03-01 @ 18:45:10
Postat av: Svalin

Till Niklas: så det är bara män som bloggar om politik menar du? En snabb googling och din argumentation är vederlagd. Det finns en hel del kvinnor som skriver om politik, däribland mig själv. Senast jag kollade efter mellan benen hade jag inte kuk i alla fall.

Postat av: Per

@FumikoFem: Det låter mer som att du låter dig själv nedvärderas. Sluta bry dig så mycket om vad andra tycker, alla dina bekymmer skulle vara upplösta om du bara väljer att ignorera personer som inte gillar vad du gör. Man kan inte bli älskad av alla för allt man gör, sånt är livet!



Andra ser ned på aktiviteter som frimärkssamlande, datorprogrammering, speedway, rollspel, datorspel, modelljärnväg etc. Men tror du att de bryr sig vad du eller andra anser om det? Nix!

2011-03-01 @ 20:03:04
Postat av: Frida

WOW! Du är min förebild, big time!

Postat av: Niklas

FumikoFem,



Att du gillar att leka offer betyder inte att jag sprider hat.



Svalin,



Jag skrev att män bloggar om politik. Det innebär inte att kvinnor inte bloggar om politik. Kvinnor må ha svårt för logik, men nog förstår du väl detta? Jag tycker att det är dålig stil att tillskriva mig ett argument du själv har hittat på.

2011-03-01 @ 21:08:36
Postat av: Anonym

Hej! Så himla bra svar du skrivit! Du sätter fingret på ett fenomen allt för få förstår - nämligen att samhället får den sortens personer man själva skapar och efterfrågar.



Hur många gånger har man inte i media sett att snygg tjej = makt. Alla vill vi ha makt, erkännande och bli omtyckta. Att tjejer i otroligt hög grad bedöms efter utseende är en rest efter tiden då man som tjej var tvungen att hitta en man som kunde försörja en, och den enda handelsvara man ägde var ett fördelaktigt yttre (=dvs sin kropp). Tyvärr finns detta kvar.



Unga tjejer har hittat ett sätt att få kredd och erkännande från folk utanför sin sfär. Att som tjej diskutera politik är tyvärr inte alltid uppskattat, men att skriva om kläder är ofarligt och välkomnande.

Jag tycker din parallell till unga som spelar tv-spel är otroligt bra och slående - det handlar om vad man gör på sin fritid och ens intressen. Vem är någon att värdera vad som väger tyngst? Vem har ens bett Schulman göra detta?



Det finns ett stort behov av att kritisera t.ex. Kissies barnmats-diet, det är fruktansvärt oansvarigt och hälsofarligt. Men att med den anledningen kunna avfärda ett samhällsfenomen som berör en stor del av samhället är inte rättvist. Det är intressant hur det är just tjejer som är lätta att klaga på.



Om man ser på feministiska bloggar får de ta emot stört mycket påhopp och hat. Jag vågar påstå att de får stå ut med långt grövre tillmälen än deras manliga kollegor. Vad är det för klimat?



Strukturer skapar samhället vi lever i - innan man kritiserar en hel grupp ska man nog sätta sig in djupare i varför för att förstå innan man hoppar på. Speciellt som medelålders man som dessutom ägnat första delen av sin karriär åt att vara elak på nätet.



GRYMT BRA SKRIVET! keep up the good work :)

2011-03-01 @ 22:20:28
Postat av: Visselpaj

Grym debattartikel! Du inspirerade mig att blogga om detta.

2011-03-01 @ 22:30:44
URL: http://visselpaj.se
Postat av: FumikoFem

Niklas:



Har du inget att komma med annat än att gnälla om "offer"? Klart du sprider hat mot kvinnor, det märks på dina misogyna och löjliga påståenden.

2011-03-01 @ 22:47:13
URL: http://fumikofem.blogspot.com/
Postat av: Per

@FumikoFem

Bör Niklas tolka ditt inlägg som hatiskt på samma sätt som du tolkas hans hatiskt?

2011-03-01 @ 23:49:24
Postat av: Nef

Niklas, uppenbarligen ogillar du kvinnor. Varför?

2011-03-02 @ 02:08:48
Postat av: The Worrying Kind

Jättebra debattartikel!! :-D Du skriver alltid så kloka och genomtänkta saker (jag har följt din blogg ett tag). Fortsätt med det! :-)

2011-03-02 @ 06:44:59
URL: http://theworryingkind.webblogg.se/
Postat av: Olle

Jag är man och har precis som Alex haft svårt för hur unga tjejers modebloggar tar så stor plats. Jag vill bara säga att jag tycker ditt debattinlägg var mycket bra och gav en mycket mer nyanserad bild. Tack!

2011-03-02 @ 07:50:11
Postat av: Niklas

FumikoFem,



Du har själv hittills bara lyckats bemöta mina observationer med att kalla mig ett hatande troll och mina påståenden misogyna och löjliga. Det kanske ger dig feministpoäng, men har du någon saklig invändning mot mina påståenden?



Vad är löjligt och varför? Vad är kvinnohat och varför?



Nef,



Nej. Varför säger du att jag ogillar kvinnor när jag själv inte har sagt att jag gör det?

2011-03-02 @ 09:24:53
Postat av: FumikoFem

Niklas:



Svårt att reflektera över vad du själv skriver?



Några misogyna citat från dig:



"Kvinnors bloggande är meningslöst. Att ni inte kan acceptera det ändrar ingenting."



"Och just naturvetenskap har ju kvinnor i århundraden visat att de inte förstår sig på. Och i politiken har ni ju inte heller varit speciellt framstående, men där är nog inte bristande intelligens det enda problemet för er."



"Så varför skulle kvinnors bloggande vara lika viktigt som mäns, när män är bättre än kvinnor på allt som är viktigt för samhället?"



"Kvinnor må ha svårt för logik, men nog förstår du väl detta?"



Men du kanske tänker att nedvärdera och vara fördomsfull mot gruppen kvinnor är no problems för dig? Men du kommer säkert komma med något nytt sexistisk och löjligt påstående i typisk chauvinist-stil.

2011-03-02 @ 17:03:49
URL: http://fumikofem.blogspot.com/
Postat av: svalin

Niklas du ska inte beskylla mig för att inte kunna logik, för det kan jag. Du däremot kan väl lära dig att skriva tydligare kommentarer. Det är ditt fel att man inte fattar vad du skriver.



Postat av: Niklas

FumikoFem,



Tack. Låt mig nu försvara mina citat.



Citat 1: Jag kan väl utveckla det lite och säga att det också finns meningslöst manligt bloggande. Nu fick du se lite manshat också. :) Och som jag antydde i slutet av min kommentar har jag ingenting emot att ni bloggar, och det är väl huvudsaken?



Citat 2: Det är sanningen. Ska vi förneka att män har stått för mänsklighetens stora framsteg?



Citat 3: Jag säger inte att mäns bloggande är speciellt viktigt heller. Men vissa män sticker ut ur mängden och kan skriva viktiga saker.



Citat 4: Jag medger att jag skrev det för att retas lite, men det var Svalin som började!



Svalin,



Det är en ganska uppenbar skillnad mellan "män bloggar om politik" och "bara män bloggar om politik." Jag antar fortfarande att du avsiktligt misstolkade min kommentar så att den skulle bli lättare att ge svar på.

2011-03-02 @ 20:26:26
Postat av: FumikoFem

Niklas:



Det första citat är lätt att se att du dömer ut kvinnor som grupp. Att skylla ifrån dig nu med att säga att det "finns meningslöst manligt bloggande" är inte jämförbart med det du skrev.



Det andra citatet visar igen på samma företeelse - du dömer ut kvinnor som grupp. Och visar ingen förståelse för hur det sett ut i historien för kvinnor. Samt att vad har det med hur det ser ut i bloggosfären idag? Det finns många tjejer och kvinnor som bloggar om politik.



Det tredje igen, du dömer ut kvinnor som grupp. Och det är ingen annat än en personligt åsikt från din sida att: "Men vissa män sticker ut ur mängden och kan skriva viktiga saker." det har inget med hur det egentligen ser ut.



Svalin ifrågasatte det du skrev, det var du som började slänga fram sexistiska påståenden om kvinnor.

2011-03-02 @ 20:52:43
URL: http://fumikofem.blogspot.com/
Postat av: Niklas

FumikoFem,



Jag står för att kvinnors bloggande är meningslöst. Jag påpekade bara att även manligt bloggande kan vara meningslöst, så att du inte skulle få för dig att det låg något kvinnofientligt bakom min åsikt.



Jag dömer ut kvinnor som grupp i den mening att de mest framstående männen alltid är bättre än de mest framstående kvinnorna, och jag anser att i bloggosfären är bara de framstående männens bloggar viktiga. Och jag förstår att kvinnor historiskt sett aldrig har varit lika bra som män.



Svalin ifrågasatte det jag inte skrev! Det var ohyfsat av henne, och då var jag ohyfsad tillbaka.

2011-03-02 @ 22:55:06
Postat av: FumikoFem

Niklas:



Jag ser att du fortsätter att vara fördomsfull och inte ser några problem att vara sexistisk gentemot kvinnor. Sen är det konstigt att du fortsätter att fullständigt ignorera det vi andra sagt om att det finns många kvinnor som bloggar om politik. Men, men, jag gissar på att det skiter du i.

Kom inte sen här och kräv att någon ska var seriös mot dig när du själv är misogyn.



Detta är talande för din sexism:

"Och jag förstår att kvinnor historiskt sett aldrig har varit lika bra som män."



Jag hade också rätt att du bara skulle fortsätta att svara i typisk chauvinist-stil. Och att du nu bortförklarar det med "men det ä så de ääääää!".

2011-03-03 @ 00:19:33
URL: http://fumikofem.blogspot.com/
Postat av: Anna

"Jag står för att kvinnors bloggande är meningslöst. Jag påpekade bara att även manligt bloggande kan vara meningslöst, så att du inte skulle få för dig att det låg något kvinnofientligt bakom min åsikt."



Med andra ord så är det ju precis som FumikoFem säger; att du dömer ut kvinnor som grupp.



"Kvinnors bloggande ÄR meningslöst."

"Mäns bloggande KAN vara meningslöst" (och det "förtydligandet" kom ju inte förrän du uppmärksammats på hur nedvärderande du skrev).



Om det nu vore så att du ansåg det vara lika illa oavsett kön vore det väl rimligare att säga "Allt bloggande är meningslöst" ?



2011-03-03 @ 11:30:33
Postat av: Moa

Det är personer med ideal och idéer som Niklas som kommer att bli lämnade ensamma på ålderdomshemmen när samhället äntligen gått vidare. Med den meningen packar jag ihop mitt tolkningsföreträde och vandrar iväg mot ett jämställt samhälle :D

2011-03-03 @ 16:04:53
Postat av: bokmald

Hej Sofia!



Så bra att du inte låter sådana uttalanden som Schulmans gå förbi okritiserade. Det behövs fler som du som inte räds att stå för sina (fantastiska, välformulerade) åsikter på internet.



Men så fort någon framför feministiska argument drar folk åt sig svansen och fäller ut taggarna direkt. Och så många av oss kämpar inte emot mer.



Året är 2011 och fortfarande dras vi med kvinnohat och människor som ser feminist som en förolämpning. Varför är vi inte argare? Varför är vi inte ute och demonstrerar?



2011-03-03 @ 16:54:10
URL: http://bokmald.wordpress.com
Postat av: Kitten

TACK för att du bloggar!! Dina skriverier (samt några andra feministers bloggar) har öppnat mina ögon. Fortsätt så!

2011-03-03 @ 21:58:57
URL: http://www.kitteninlove.blogspot.com
Postat av: Elin

haha Nicklas är ju sorglig :(

2011-03-03 @ 22:18:28
Postat av: Niklas

FumikoFem,



Jag har inte ignorerat att det finns kvinnor som bloggar om politik. Det borde ha framgått vid det här laget eftersom jag har förklarat det två gånger. Jag tänker förklara det en tredje och sista gång nu, och den här förklaringen kan du gå tillbaka till nästa gång du inte förstår:



Jag har sagt att män bloggar om politik. Det betyder att män bloggar om politik. Det betyder inte att kvinnor inte bloggar om politik.



Fundera över det tills du förstår och sluta anklaga mig för något jag inte har sagt.



Och nej, jag är inte sexist. Att jag ser skillnader på män och kvinnor är inte sexistiskt, utan realistiskt. Män och kvinnor är biologiskt olika.



Anna,



Varför ska jag säga att allt bloggande är meningslöst när jag redan har sagt att det finns viktiga manliga bloggare?

2011-03-03 @ 23:45:42



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0